“DEVIZA”-“HITELESEK” – FIGYELEM! JÖN AZ ÁTFOGÓ TÖRVÉNYJAVASLAT!

"DEVIZA"-"HITELESEK" - FIGYELEM! JÖN AZ ÁTFOGÓ TÖRVÉNYJAVASLAT!

Átfogó törvényt nyújt be a Jobbik a devizahitelesek érdekében

A Jobbik maradéktalanul elszámoltatná a devizahiteles visszaélésben érintett bankokat, kamatplafont vezetne be, és visszaadná a devizakárosultaktól jogosulatlanul elvett pénzt.

A Jobbik régóta a teljes igazságtételben látta a megoldást, mégpedig a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosításában – mondta Z. Kárpát Dániel szerdai sajtótájékoztatóján.


Azon túl, hogy határozati javaslat formájában ezt a javaslatot már több alkalommal megtúráztattuk a tisztelt házon belül, most örömmel jelentem be, hogy egy újabb kodifikációs szakaszba léptünk: a Jobbik egy teljes körű forintosítási akciótervet dolgoz ki. Hozzátette: a párt még ahhoz sem ragaszkodik, hogy ez a javaslat a Jobbik neve alatt fusson, ezt akkor is megszavazzák, ha más párt nyújtja be – mondta el a politikus.

Z. Kárpát Dániel kifejtette: a szennyező fizet elve alapján, a pénzügyi szemetet vissza kell hárítani azokra, akik ezt szennyeződést létrehozták a magyar piacon. Szerinte ezzel elérhető az, hogy az emberektől indokolatlanul elvett, túlzás nélkül 100 milliárdok visszakerüljenek a tulajdonosokhoz.

A forintosítás során a Jobbik egy átmeneti törvény kodifikálását tartja elengedhetetlennek, amelyben ki kell mondani, hogy nem számolható el idegen devizában semmiféle követelés, ha nem igazolható ezen idegen deviza bevonása. A Jobbik nagyon sokat konzultál olyan jogvédőkkel, szakértőkkel, akik napi szinten, perek során képviselik a károsultakat.  Eddig egyetlen pénzintézet sem tudta igazolni, hogy valóban bevonta volna azon a napon, azon az árfolyamon azt a devizaösszeget ezen szerződések kapcsán – tette hozzá.

A nemzeti párt által kidolgozandó törvényben lesz egy végrehajtási rész is, amelynek értelmében a hitelező pénzintézet köteles új egyenleget meghatározni az ügyfél mindenféle állítólagos és valós tartozása kapcsán. Ezen új egyenleg természetszerűleg olyan helyzetet is hozhat, hogy adott esetben már túlfizetés áll fenn. Vagyis az ügyfél már többet fizetett vissza az indokoltnál – mondta Z. Kárpát Dániel.

Hozzátette: ebben az esetben nem jegybanki alapkamat alapján adatná vissza a Jobbik ezt a pénztömeget és kamatait a károsult számára, hanem a szerződésben szereplő kamatláb alapján. Magyarán, ha a károsultról le lehetett húzni indokolatlanul magas kamatlábakkal hatalmas terheket, akkor túlfizetés következett be, így a visszafizetendő pénztömeg is hasonlóan magas kamatlábbal súlyozva kerüljön visszaadásra. 

Legyen kamatplafon

A Jobbik egy kamatplafon létrehozásán is dolgozik, a jelenlegi hitelintézeti törvény – amit az előző ciklusban módosítottak utoljára – ugyanis akár 39 százalékos kamatláb kivetését is lehetővé teszi. Ezt a Jobbik politikusa szerint (a jegybanki alapkamat 16-szorosa) Magyarországon legális tevékenységgel nemigen lehet kitermelni, Amíg ilyen magas kamatszint szabható ki, addig a gazdaság hitelezése is lassul – tette hozzá.


A Jobbik erősen fontolgatja azt is, hogy a nemzetközi szabványokhoz jobban illeszkedő, a különböző árfolyamoktól 2-3 százalékkal jobban nem eltérő kamatlábakat ne lehessen kiszabni.

Körmükre néznének

A szakpolitikus szerint nem kerülhető el egy olyan fogyasztóvédelmi razziasorozat, ahol az összes múltbéli cselekmény kivizsgálásra kerül. Látni kell, hogy mekkora pénztömegtől szabadították meg indokolatlanul a magyar lakosságot, adott esetben hogyan szivattyúzták ki Magyarországról a milliárdokat adózatlanul a leány- és anyagcégek közötti sokszor átláthatatlan forgalmi tételek segítségével.

Az elszámoltatás keretén belül pedig igenis legyen következménye annak, ami az úgynevezett devizahitelezés címén történt Magyarországon. Csak ezen következményekkel tudunk üzenni a piacnak, vagyis azt, hogy minden tisztességes szereplőt várunk, származási, országtól, gazdálkodási ágtól függetlenül. Ugyanakkor nem fog megtűrni egy Jobbik-kormány, akik folytatólagosan vissza kíván élni a magyar polgárok, vásárlók bizalmával – zárta sajtótájékoztatóját Z. Kárpát Dániel. /alfahiR

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM