“DEVIZA”-“HITELEK” – ELENGEDNÉK AZ ADÓSSÁG EGY RÉSZÉT

"DEVIZA"-"HITELEK" - ELENGEDNÉK AZ ADÓSSÁG EGY RÉSZÉT.

"DEVIZA"-"HITELEK" – ELENGEDNÉK AZ ADÓSSÁG EGY RÉSZÉT

Mivel a nemfizetők adóssága átlag 30 százalékkal nagyobb, mint az ingatlanuk értéke, az MNB hitelelengedést javasol. De csak feltételekkel. És a rendesen fizetők terhein is könnyítenének még.


A Magyar Nemzeti Bank stabilitási jelentésében kitér a devizahitelesek problémájának rendezésére, külön a rendben fizető és külön a nemfizető adósokéra is – írta az Azénpénzem.hu.

A nemfizetőknél a hitelelengedés is szóba jöhetne

A jelentés szerint a devizaalapú jelzáloghiteleknél átlagosan 30 százalékkal nagyobb a fennálló tőketartozás, mint maga az ingatlanfedezet értéke. A jegybank úgy látja, hogy ezeknél a hiteleknél is helyre kellene állítani a fizetőképességet és hajlandóságot.

Ehhez egyedi átstrukturálást és részleges adósságelengedést javasolnak, azzal a feltétellel, hogy az adós rendesen fizeti a csökkentett részleteket.

Akik rendesen fizetnek

Ezeknél a devizaadósoknál a jelentés az árfolyamgát kiterjesztését és a banki erőfölény korlátozását szorgalmazná.


Az árfolyamgátnál meghosszabbítanák a kedvezményes törlesztést, akár a futamidő végéig is. Az erőfölény alkalmazásán az egyoldalú kamatemeléseket és az árfolyamrést értik. AZ MNB átlátható árazást várna el, vagy legalább 5 évre rögzített hitelkamatokat. (Az új jelzáloghiteleknél már évek óta él ez a szabály.)

Együtt kell kezelni

Külön nyomatékosították, hogy a nem teljesítő és a teljesítő devizaadósok problémáját együtt kell kezelni. Mégpedig azért, mert az MNB szerint ha csak a nem teljesítőknél avatkoznak be, az csökkentené a fizetési hajlandóságot. Kvázi azokat igazolná, akik korábban felhagytak a fizetéssel.

(NCK: Jogállami megoldásról és a felelősség kérdéséről továbbra sincs szó!)

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM