“DEVIZA”-“HITELEK” – ELENGEDNÉK AZ ADÓSSÁG EGY RÉSZÉT

"DEVIZA"-"HITELEK" - ELENGEDNÉK AZ ADÓSSÁG EGY RÉSZÉT.

"DEVIZA"-"HITELEK" – ELENGEDNÉK AZ ADÓSSÁG EGY RÉSZÉT

Mivel a nemfizetők adóssága átlag 30 százalékkal nagyobb, mint az ingatlanuk értéke, az MNB hitelelengedést javasol. De csak feltételekkel. És a rendesen fizetők terhein is könnyítenének még.


loading...

A Magyar Nemzeti Bank stabilitási jelentésében kitér a devizahitelesek problémájának rendezésére, külön a rendben fizető és külön a nemfizető adósokéra is – írta az Azénpénzem.hu.

A nemfizetőknél a hitelelengedés is szóba jöhetne

A jelentés szerint a devizaalapú jelzáloghiteleknél átlagosan 30 százalékkal nagyobb a fennálló tőketartozás, mint maga az ingatlanfedezet értéke. A jegybank úgy látja, hogy ezeknél a hiteleknél is helyre kellene állítani a fizetőképességet és hajlandóságot.

Ehhez egyedi átstrukturálást és részleges adósságelengedést javasolnak, azzal a feltétellel, hogy az adós rendesen fizeti a csökkentett részleteket.

Akik rendesen fizetnek

loading...

Ezeknél a devizaadósoknál a jelentés az árfolyamgát kiterjesztését és a banki erőfölény korlátozását szorgalmazná.


Az árfolyamgátnál meghosszabbítanák a kedvezményes törlesztést, akár a futamidő végéig is. Az erőfölény alkalmazásán az egyoldalú kamatemeléseket és az árfolyamrést értik. AZ MNB átlátható árazást várna el, vagy legalább 5 évre rögzített hitelkamatokat. (Az új jelzáloghiteleknél már évek óta él ez a szabály.)

Együtt kell kezelni

Külön nyomatékosították, hogy a nem teljesítő és a teljesítő devizaadósok problémáját együtt kell kezelni. Mégpedig azért, mert az MNB szerint ha csak a nem teljesítőknél avatkoznak be, az csökkentené a fizetési hajlandóságot. Kvázi azokat igazolná, akik korábban felhagytak a fizetéssel.

(NCK: Jogállami megoldásról és a felelősség kérdéséről továbbra sincs szó!)

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
ÉVA NAGY: FELHÍVÁS A "DEVIZAHITELESEK" SZÁMÁRA
ÉVA NAGY: FELHÍVÁS A “DEVIZAHITELESEK” SZÁMÁRA

Éva Nagy Felhívás a devizahitelesek számára Devizahitelesek! Most mutassátok meg, hogy van Bennetek magyar vér, és magyar virtus!  Elég volt...

A MAGYAR SZOLZSENYICIN - OLVASD EL, OSZD MEG!
A MAGYAR SZOLZSENYICIN – OLVASD EL, OSZD MEG!

A magyar Szolzsenyicin A Nyugati bejáratánál ül egy öreg bácsi, Lenin kalappal a fején, kopott kabátban, ölében egy nagyon öreg táskával....

Close