“DEVIZA”-“HITEL” – KÖZÖS TEHER?

"DEVIZA"-"HITEL" - KÖZÖS TEHER?

Devizahitelek: közös teher?

A Magyar Nemzet információi szerint elképzelhető, hogy a devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződések esetében nem egyedül az adós viseli majd az árfolyamkockázatból fakadó terheket. A lap úgy tudja, harmadolhatják a többletköltségeket az adós, a pénzintézet és az állam között. Darák Péter, a Kúria elnöke június 16-ra hívta össze a jogegységi tanácsot.


loading...

Előfordulhat, hogy az adós, a pénzintézet és az állam egyenlő részben viseli majd az árfolyamváltozásból fakadó terheket – értesült lapunk banki forrásokból. A Magyar Nemzet információi szerint a devizaalapú fogyasztói hitelszerződés megkötéskori árfolyamhoz képest megemelkedett – árfolyam-különbözetből fakadó – költséget harmadolhatják.

Ez azt jelenti, hogy ha egy adósnak 160 forintos svájcifrank-árfolyamon folyósították hitelét, akkor a tegnapi, 250 forintos árfolyamon számolva, svájci frankonként 90 forinttal növekedtek terhei. A lap szerint ezt a 90 forint többletköltséget oszthatják háromfelé, ami jelentős segítséget jelenthetne az adósoknak. Ugyanis ha a szerződéskötés idején például 50 ezer forint volt havonta az adós törlesztőrészlete, akkor a tegnapi árfolyamon számolva ez az összeg már csaknem 80 ezer forintot tesz ki. Ha viszont harmadolnák az árfolyamváltozásból fakadó terheket, a törlesztőrészlet körülbelül 60 ezer forintra csökkenhetne.


Darák Péter, a Kúria elnöke június 16-ra hívta össze a jogegységi tanácsot, amelynek állást kell foglalnia arról, hogy a devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződés mint szerződéstípus tisztességtelen-e amiatt, hogy az árfolyamkockázatot – kedvezőbb kamat ellenében – korlátozás nélkül a fogyasztó viseli. Továbbá hogy a pénzügyi intézmény által az árfolyamkockázattal kapcsolatban adott téves – ellentmondásos, hiányos, a valóságnak nem megfelelő – tájékoztatás azt jelentheti-e, hogy a szerződés árfolyamkockázatra vonatkozó rendelkezései – az átláthatóság hiánya miatt – tisztességtelenek.- Magyar Nemzet. ( A tisztességes elszámolásról, és a jogállami megoldásról most sincs szó!)

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
VALÓJÁBAN MI A DEVIZA-NYILVÁNTARTÁSÚ HITEL? BESZÉLJÜNK NYÍLTAN!
VALÓJÁBAN MI A DEVIZA-NYILVÁNTARTÁSÚ HITEL? BESZÉLJÜNK NYÍLTAN!

Meg kell-e menteni ezt a hitel-viszonyt, ha ez a termék a mögöttes eltitkolt banki tevékenység miatt a bankokon kívül minden...

A KÚRIA ÖNELLENTMONDÁSA.
“DEVIZAHITEL” – A KÚRIA ÖNELLENTMONDÁSA

Nagy Éva: "Konkrét átváltás hiányában nem jár pénzváltásért járó szolgáltatás a banknak, az árfolyamrés költségként való felszámítása tisztességtelen. Az árfolyamrés...

Close