Bejelentés: Megtörtént- megállt a Föld belső magja, majd az ellentétes irányba kezdett forogni

Bejelentés: Megtörtént- megállt a Föld belső magja, majd az ellentétes irányba kezdett forogni

A külső mag befolyásolja a bolygó mágneses terét, ami segít kivédeni a Napból érkező sugárzás egy jelentős részét.

A belső magot a folyékony külső mag választja el a Föld többi rétegétől, képes a Föld felszínétől eltérő forgásra átállni. A belső mag forgását a folyékony fém külső magja által generált mágneses tér, valamint a köpeny gravitációs hatásai szabályozzák.

Valami furcsa történt a Földdel: megállt a belső mag, majd az ellentétes irányba kezdett forogni

A Pekingi Egyetem kutatói a földrengések szeizmikus hullámait elemezve arra jutottak, hogy a Föld belső magja már nem abba az irányba forog, mint az elmúlt néhány évtizedben.

Egy, a Nature Geoscience című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a Föld szilárd halmazállapotú belső magjának forgása nemrég megállt, majd az ellentétes irányba kezdett el forogni.

A kínai Pekingi Egyetem tudósai a földrengések szeizmikus hullámai segítségével tanulmányozták a belső mag mozgását.

A kutatóknak egyelőre semmilyen technológiájuk nincs arra, hogy lefúrjanak a Föld magjáig. Ezt egyedül a földrengések keltette szeizmikus hullámokkal tudják csak tanulmányozni – emelte ki az IFLScience. A hullámok változását figyelve képet kaphatnak arról, milyen folyamatok zajlanak a mélyben.
A földrengéssel kapcsolatos megfelelő adatok az 1960-as évektől kezdve egészen 2021-ig álltak rendelkezésre a kutatók számára. Ezek azt mutatták, hogy a mag azon részei, amelyek korábban a változás egyértelmű jeleit mutatták, 2009 körül hirtelen nagyon csekély változást mutattak csak, amiből arra következtettek, hogy a belső mag forgása megállt.

A kutatók a szeizmikus hullámokban olyan változásokat is észleltek, amelyek arra utaltak, hogy a forgás leállása egy oszcilláció része. Ez körülbelül 70 évente következik be, ekkor a belső mag forgása fokozatosan az ellentétes irányba indul el.

Mivel a belső magot a folyékony külső mag választja el a Föld többi rétegétől, képes a Föld felszínétől eltérő forgásra átállni. A belső mag forgását a folyékony fém külső magja által generált mágneses tér, valamint a köpeny gravitációs hatásai szabályozzák.

A mag forgása elsőre nem tűnik túl fontosnak, ám komoly hatással van az életünkre. A külső mag befolyásolja a bolygó mágneses terét, ami segít kivédeni a Napból érkező sugárzás egy jelentős részét.

A Föld mágneses pólusa vándorol, ám a kutatókat meglepte, hogy milyen gyorsan: jelenleg Szibéria felé vándorol, évente mintegy 15–55 km-t megtéve. Ez feltehetően a bolygó belsejében lévő folyékony mag két mágneses mezőjének köszönhető, amik hatással vannak a pólus eltolódására.Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM