BANKÁROK! ÖVEKET BEKAPCSOLNI!

BANKÁROK! ÖVEKET BEKAPCSOLNI!

BANKÁROK! ÖVEKET BEKAPCSOLNI!

 

Barabás Gyula – Pénzügyi fogyasztóvédelem
Öveket bekapcsolni….

Kb itt az összeomlás legmarkánsabb jele.


A jelzálog hitelállományon belül a szabadfelhasználásúak harmada, lakáscélú szerződések fele képes a teljesítésre, a többi már nem, vagy nagyobb elmaradásba került. A hitelezők részére ez elsősorban a céltartalék megképzésének terhét jelenti, amit elsősorban az eredmény terhére tud megtenni, és ha ez nem megy, akkor a tőkecsökkentés terhére. Vagy szól az "anyjának", hogy küldjön pénzt, de sokat.

Az elszámolási törvény legfeljebb némi pici sminket ad ennek a borzalomnak, gyenge és átmeneti szépségtapaszt, de semmi több nem lesz olyan, ami értékelhetőnek tekinthető egy adós életében.

Távoli a jogállami megoldástól. Röviden.

A forintosítás ötlete és filozófiája és annak feltételezése, hogy bankok "öldöklő versenyben" kínálják a jobbnál jobb hiteleket, – ahogy korábban megbeszéltük – az minden tekintetében agyrém!

A költségvetés pedig egyre szűkösebb bevételekre számíthat, hamarosan tehát egy új gazdasági csomag – természetesen nevében nem megszorító – érkezik. Ennek elemei elsősorban a jövedéki adók emelése, de könnyen lehet, hogy valamilyen ingatlanadó is megjelenhet egyben növekedhet a már meglévők esetében ennek az adónak a mértéke.

Minden olyan korrekció elképzelhető, ami nagy jelentőséggel nem bír közvetlenül a fogyasztói kosár tartalmára, mert ugye egy biztos: rezsicsökkentési lázban ég az ország apraja és nagyja, az pedig nem lehet, hogy magasabb inflációs értéket mérjen bárki ebben a pillanatban. Bár ezt is lehetne kommunikálni, például úgy, hogy "egészséges szintre állt be a magyar infláció, így a külföldi befektetők már egy stabil és kiszámítható környezetben teremthetnek új munkahelyeket. Azt az egymilliót….


A havi részletek csökkenése ezzel az elszámolási törvénnyel de általában a hitelek ilyen módon történő rendezésével közel sem jelent majd reményt egy érzékelhetően magasabb fogyasztás növekedéséhez. A hitelállomány ez alatt még inkább romlik.

Csak egy példa, amivel érzékeltetni lehet a jelen helyzetet. 2009 nyarán közel 47 ezer jelzáloghitelből eredő un. "BAR" listás volt a KHR rendszerben. Mára ez közel 1 millió bejegyzést jelent adóssal, adóstársakkal együtt…
Közel 1,8 ezer milliárdra emelkedett a felmondásra váró vagy azt elérő jelzálog-hitelállomány ami 2010-ben még "csak" 740 milliárd volt.
Ami viszont változatlan: az a bankári gőg!

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM