Babaváró hitel siker (a bankoknak) – ismét rohamtempóban adósodik el a magyar

Babaváró hitel siker (a bankoknak) - ismét rohamtempóban adósodik el a magyar

Babaváró hitel siker (a bankoknak) – ismét rohamtempóban adósodik el a magyar


A bankoknak nincs okuk a panaszra!

A Potfolio számolt be arról a tényről, hogy immár a lakosság banki hiteltartozásának a több mint 7%-a van a babaváró hitelben.2019 soha nem látott lakossági hitelfelvételt hozott, és most már az is látszik, hogy a dinamika januárban sem tört meg a piacon. A babaváró hitellel együtt 60%-kal több hitelt vettek fel a háztartások az év első hónapjában, mint egy évvel korábban.

Újabb csúcsok a hitelfelvételeknél – nem tanultunk semmiből…

Minden idők legerősebb januárja volt ez a lakossági hitelezésben. Alábbi ábránkon látható, hogy az elmúlt hónapok új abszolút csúcsot hoztak.

Egy év leforgása alatt 2483 milliárd forintnyi háztartási hitelszerződést kötöttek a bankok, ez a válság előtti csúcsnál 10%-kal magasabb.

Januárban is nettó hitelfelvevő volt a lakosság: 54,5 milliárd forinttal több hitelt vettünk fel, mint amennyit törlesztettünk. Egy év alatt dinamikusan, 16,3%-kal nőtt a bankok háztartási hitelállománya, ezen belül a lakáshitelek 9,0%-kal, a személyi kölcsönök 27,9%-kal nőttek. A tavaly ilyenkor még nem is ismert babaváró hitel már a lakossági hitelportfólió több mint 7%-át adja.

Alig csökken a THM

Az új lakáshitelek átlagos THM-e januárban 4,4% volt, szemben az egy évvel korábbi 5,3%-kal. A személyi kölcsönöknél 13,8%-ról 13,4%-ra csökkent az átlagos THM.

Az új lakáshitelek átlagkamata 4,13% volt januárban, a THM-hez hasonlóan minimális emelkedést jelez decemberhez képest, amiben a januárban már elindult bankközi hozamemelkedésnek lehet szerepe.

A rövid (legfeljebb 12 havi) kamatperiódusú lakáshitelek aránya mindössze 2% volt januárban is az új kibocsátáson belül, a hitelek 65%-át legalább 10 éves kamatperiódussal vagy végig fix kamatozással vették fel.

A háztartási betéteknél nincs nagy változás, igaz, az év végi számlafeltöltés után (hasonlóan a korábbi januárokhoz) csökkent a háztartási betétállomány, éves összevetésben még mindig 7,6%-os a növekedés. A betétek 74%-a nincs lekötve.Mivel a hitel/betét arány még mindig jóval 100% alatti szinte az összes banknál, nincsenek rászorulva az aktív betétgyűjtésre továbbra sem. Az éven belüli forintbetétek átlagkamata 0,2%, az éven túliaké 0,7% volt januárban.

Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

Még a vállalatok betétállománya is magasabb a hitelállományuknál, és ez várhatóan egy darabig még így is maradhat. Egy év alatt a vállalati hitelállomány 13,5%-kal, a betétállomány 13,1%-kal került feljebb.

A vállalati hitelezés is aranykorát éli tehát: az elmúlt egy évben 1098 milliárd forinttal több hitelt vettek fel a vállalatok (nettó tranzakciós változás), mint amennyit törlesztettek. A forinthitelek 532 milliárd, a devizahitelek 566 milliárd forinttal növekedtek tranzakciós alapon egy év leforgása alatt.

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM