Devizahitel – ez önmagában megalapozza a szerződés tisztességtelenségét

Devizahitel - ez önmagában megalapozza a szerződés tisztességtelenségét

Devizahitel – ez önmagában megalapozza a szerződés tisztességtelenségét


Kártérítési Ügyvéd – A hitelnyújtó banknak úgy kell tájékoztatni a fogyasztót hogy az egyértelmű legyen. Ez vonatkozik az árfolyamkockázatról való tájékoztatásra is. Hiszen csak ekkor tudja a fogyasztó eldönteni azt, hogy tudja-e vállalni a hosszútávú hitel terheit.A hitelnyújtónak kell gondoskodni arról, hogy fogyasztóvédelmi okokból a fogyasztó ne legyen félretájékoztatva mert akkor nem a reális körülmények mérlegelése útján lép szerződéses viszonyba ami pedig felborítja az egyensúlyt a felek között.

A K&H Bank esetében figyelni kell arra, hogy több helyről kell az adósnak kibogarászni a figyelemfelhívást ami nem felel meg a világos és érthető tájékoztatásnak.

Ha a világos és érthető írásbeli, vagy szóbeli tájékoztatásból a várható árfolyam növekedés felső határa vagy maximális nagyságrendje megállapítható, az árfolyamkockázat csak eddig a mértékig terheli a fogyasztót.

Ebből következik ,hogy előbb mindig az írásos tájékoztatás tartalmát kell vizsgálni és ha megfelelő akkor meg kell nézni, hogy a szerződéskötéskor milyen szóbeli tájékoztatást kapott az adós.

Ha ez a két tájékoztatás eltér egymástól akkor az szintén nem világos és nem érthető tájékoztatás és önmagában megalapozza a szerződés tisztességtelenségét.

Az árfolyamkockázattal kapcsolatos feltételnek nem csak alaki és nyelvtani szempontból, hanem a konkrét tartalom vonatkozásában is érthetőnek kell lennie a fogyasztó számára, abban az értelemben, hogy az általánosan tájékozott, észszerűen figyelmes és körültekintő, átlagos fogyasztó ne csupán azt legyen képes felismerni, hogy a nemzeti fizetőeszköz a kölcsön nyilvántartásba vétele szerinti devizához képes leértékelődhet, hanem értékelni kell tudnia egy ilyen feltételnek a pénzügyi kötelezettségre gyakorolt – esetlegesen jelentős – gazdasági következményeit is.

Egyedileg kell minden szerződés esetében vizsgálni azt, hogy az árfolyamkockázatról való tájékoztatás megfelelő volt-e, kitűnt-e abból, hogy az valós, annak felső határa nincs, azaz az korlátlan és hogy azt teljes egészében a fogyasztó tartozik viselni. E mellett egyértelműen ki kell derülnie annak is, hogy az árfolyamváltozásnak nem csak a törlesztőrészletekre, hanem a tőkeösszegre is kihatása van, sőt az kizárólag attól függ.

A bíróság ha érvényessé nyilvánítja a tisztességtelen szerződést akkor alkalmazhatja a svájci frank alapú hitel esetén a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló 2011. évi LXXV. törvény 1. §-ának (2) bekezdésében meghatározott árfolyamot amely 180 HUF/CHF volt, Az árfolyam mértékét a bíróság a körülmények mérlegelésével határozhatja meg.

Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

Ez azt jelenti, hogy a felvételkori árfolyamhoz képest ennyivel többet fizet a fogyasztó , függetlenül attól, hogy a szerződés éppen az árfolyamkockázatról való nem megfelelő tájékoztatás miatt lett érvénytelen.

Az adósnak ilyenkor azt kell bizonyítania, hogy egyáltalán nem kepott megfelelő tájékoztatást az árfolyamkockázatról ezért a bíróságnak nincs mit mérlegelni. Kártérítési Ügyvéd.

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM