Az MSZP is üzent a devizakárosultaknak

Nemzeti Civil Kontroll, kormányváltás, MSZP. üzenet, Az MSZP is üzent a devizakárosultaknak

Az MSZP is üzent a devizakárosultaknak

Bár a környező Európai országokban mindenhol megoldották az úgynevezett „deviza”-hiteles problémát, hazánkban több mint tíz éve sok százezer ember szenved a mai napig is a bankok csapdájában.

Ilyen körülmények között természetesen kíváncsiak voltunk arra, hogy az ellenzéki összefogás pártjainak mi a véleménye erről a katasztrófáról, és a választási kampányban foglalkoznak-e ezzel a kérdéssel, illetve, ha az ellenzék nyerne a közelgő választás alkalmával, akkor mire számíthatnak a hazai „deviza”-károsultak.Vajon akad-e olyan párt az ellenzéki oldalon, akiket érdemes lehet a deviza-csapdában vergődő tömegeknek egységesen támogatni a közelgő választások alkalmával?

Ezért hazai „deviza”-katasztrófa probléma megoldásával kapcsolatban kérdéseket intéztünk először a Gyurcsány Ferenc által vezetett DK-hoz, majd az „ellenzéki összefogás” parlamenti pártjaihoz.

A kérdések így hangzottak:

– A hazai “devizakárosultak” és (így potenciális szavazó (k)) kíváncsi arra, hogy személy szerint Önnek és pártjának van-e üzenete a „deviza” csapdában vergődő tömegek számára?

– Amennyiben bal oldali kormány kerülne hatalomra, várhatóak-e pozitív változások az ügyükben

– Terveznek-e radikális lépéseket tenni a „deviza” csapdában vergődő családok megmentése érdekében?”

Ígéretet tettünk arra, hogy amint megérkeznek a válaszok, akkor azokat igyekszünk minél előbb megosztani veletek.

Elsőként a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíciótól érkezett válasz. (az oldal alján megtalálod a linket), majd rövidesen a A Jobbik devizahiteles ügyekért felelős szakpolitikusa üzent a devizakárosultaknak. (az oldal alján megtalálod a linket).

Most az MSZP is válaszolt a kérdéseinkre.

Az LMP    (Lehet Más a Politika), és a Párbeszéd (Párbeszéd Magyarországért Párt)-tól eddig még nem érkeztek válaszok.

Íme az MSZP válasza:

Nemzeti Civil Kontroll Polgárjogi Mozgalom részére

Tisztelt Nemzeti Civil Kontroll!

Köszönöm, hogy megtisztelt bizalmával és a devizahitelek máig ható problémájával kapcsolatban megkeresett minket.

Előttünk is ismert, hogy évente mintegy 3.000 kilakoltatást hajtanak végre, jórészt a devizahitelek miatt. Mindez jól rámutat arra, hogy a Kormány több mint 11 év elteltével sem tudta kezelni a devizahitelek okozta lakhatási válságot.

Az MSZP a Kormányváltást! Korszakváltást! programjában önálló fejezetet képez a magyarországi lakhatási gondok megoldása, hiszen egy igazságos társadalomban nincs helye az elhelyezés nélküli kilakoltatásoknak, a családok otthonának elvesztését egy felelős Kormánynak meg kell tudnia akadályozni.

A devizahitelek okozta válsággal kapcsolatban az MSZP az elmúlt években számos javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, melyeket a Fidesz egyetlen alkalommal sem támogatott. Ezen javaslatokat a mai napig fenntartjuk:1. Álláspontunk szerint a deviza alapú és forint lakossági, fogyasztói hitel-, kölcsön- és lízingszerződésből eredő végrehajtások azonnali felfüggesztésére van szükség a devizahitelek végleges rendezéséig.

2. Törvény alapján korábban forintosított devizakölcsönök újraszámolását és a devizakölcsön szerződések módosítását kell elvégezni akként, hogy a forintra váltás, az elszámolás és az árfolyamkülönbözet adósok részére történő megtérítése a felvételkori árfolyamon kerüljön sor.

3. Amennyiben az ingatlant érintő végrehajtás már jogerősen lezárult, abban az esetben a lakás értékét meghaladó, devizahiteles tartozásokat meg kell szüntetni.

A hivatkozott javaslataink a Parlament honlapján az alábbi linken érhetőek el:

https://www.parlament.hu/irom41/00961/00961.pdf (a pénzügyi intézmények deviza alapú és forint fogyasztói kölcsönszerződésein alapuló végrehajtási eljárásokról)

https://www.parlament.hu/irom41/00962/00962.pdf  (Az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került devizaadósok számára valódi segítséget jelentő halaszthatatlan intézkedések megtételéről )

Meggyőződésünk, hogy Magyarországon mind a mai napig ható devizahiteles problémák végleges rendezését csak egy, a jövő tavaszi választásokon megvalósítható kormányváltás tudja megoldani!

Üdvözlettel:

Dr. Tóth Bertalan, Frakcióvezető

A DK válasza IDE KATTINTVA olvasható, a Jobbik válaszát pedig IDE KATTINTVA találod meg! Te hogy értékeled a parlamenti ellenzék válaszait????

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM