Az MSZP is üzent a devizakárosultaknak

Nemzeti Civil Kontroll, kormányváltás, MSZP. üzenet, Az MSZP is üzent a devizakárosultaknak

Az MSZP is üzent a devizakárosultaknak

Bár a környező Európai országokban mindenhol megoldották az úgynevezett „deviza”-hiteles problémát, hazánkban több mint tíz éve sok százezer ember szenved a mai napig is a bankok csapdájában.

Ilyen körülmények között természetesen kíváncsiak voltunk arra, hogy az ellenzéki összefogás pártjainak mi a véleménye erről a katasztrófáról, és a választási kampányban foglalkoznak-e ezzel a kérdéssel, illetve, ha az ellenzék nyerne a közelgő választás alkalmával, akkor mire számíthatnak a hazai „deviza”-károsultak.Vajon akad-e olyan párt az ellenzéki oldalon, akiket érdemes lehet a deviza-csapdában vergődő tömegeknek egységesen támogatni a közelgő választások alkalmával?

Ezért hazai „deviza”-katasztrófa probléma megoldásával kapcsolatban kérdéseket intéztünk először a Gyurcsány Ferenc által vezetett DK-hoz, majd az „ellenzéki összefogás” parlamenti pártjaihoz.

A kérdések így hangzottak:

– A hazai “devizakárosultak” és (így potenciális szavazó (k)) kíváncsi arra, hogy személy szerint Önnek és pártjának van-e üzenete a „deviza” csapdában vergődő tömegek számára?

– Amennyiben bal oldali kormány kerülne hatalomra, várhatóak-e pozitív változások az ügyükben

loading...

– Terveznek-e radikális lépéseket tenni a „deviza” csapdában vergődő családok megmentése érdekében?”

Ígéretet tettünk arra, hogy amint megérkeznek a válaszok, akkor azokat igyekszünk minél előbb megosztani veletek.

Elsőként a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíciótól érkezett válasz. (az oldal alján megtalálod a linket), majd rövidesen a A Jobbik devizahiteles ügyekért felelős szakpolitikusa üzent a devizakárosultaknak. (az oldal alján megtalálod a linket).

Most az MSZP is válaszolt a kérdéseinkre.

Az LMP    (Lehet Más a Politika), és a Párbeszéd (Párbeszéd Magyarországért Párt)-tól eddig még nem érkeztek válaszok.

Íme az MSZP válasza:

Nemzeti Civil Kontroll Polgárjogi Mozgalom részére

Tisztelt Nemzeti Civil Kontroll!

Köszönöm, hogy megtisztelt bizalmával és a devizahitelek máig ható problémájával kapcsolatban megkeresett minket.

Előttünk is ismert, hogy évente mintegy 3.000 kilakoltatást hajtanak végre, jórészt a devizahitelek miatt. Mindez jól rámutat arra, hogy a Kormány több mint 11 év elteltével sem tudta kezelni a devizahitelek okozta lakhatási válságot.

Az MSZP a Kormányváltást! Korszakváltást! programjában önálló fejezetet képez a magyarországi lakhatási gondok megoldása, hiszen egy igazságos társadalomban nincs helye az elhelyezés nélküli kilakoltatásoknak, a családok otthonának elvesztését egy felelős Kormánynak meg kell tudnia akadályozni.

A devizahitelek okozta válsággal kapcsolatban az MSZP az elmúlt években számos javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, melyeket a Fidesz egyetlen alkalommal sem támogatott. Ezen javaslatokat a mai napig fenntartjuk:1. Álláspontunk szerint a deviza alapú és forint lakossági, fogyasztói hitel-, kölcsön- és lízingszerződésből eredő végrehajtások azonnali felfüggesztésére van szükség a devizahitelek végleges rendezéséig.

2. Törvény alapján korábban forintosított devizakölcsönök újraszámolását és a devizakölcsön szerződések módosítását kell elvégezni akként, hogy a forintra váltás, az elszámolás és az árfolyamkülönbözet adósok részére történő megtérítése a felvételkori árfolyamon kerüljön sor.

3. Amennyiben az ingatlant érintő végrehajtás már jogerősen lezárult, abban az esetben a lakás értékét meghaladó, devizahiteles tartozásokat meg kell szüntetni.

A hivatkozott javaslataink a Parlament honlapján az alábbi linken érhetőek el:

https://www.parlament.hu/irom41/00961/00961.pdf (a pénzügyi intézmények deviza alapú és forint fogyasztói kölcsönszerződésein alapuló végrehajtási eljárásokról)

https://www.parlament.hu/irom41/00962/00962.pdf  (Az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került devizaadósok számára valódi segítséget jelentő halaszthatatlan intézkedések megtételéről )

Meggyőződésünk, hogy Magyarországon mind a mai napig ható devizahiteles problémák végleges rendezését csak egy, a jövő tavaszi választásokon megvalósítható kormányváltás tudja megoldani!

Üdvözlettel:

Dr. Tóth Bertalan, Frakcióvezető

A DK válasza IDE KATTINTVA olvasható, a Jobbik válaszát pedig IDE KATTINTVA találod meg! Te hogy értékeled a parlamenti ellenzék válaszait????

Facebook hozzászólások
loading...