AZ IGAZSÁGTÉTEL MOSTMÁR A PARLAMENT FELADATA

AZ IGAZSÁGTÉTEL MOSTMÁR A PARLAMENT FELADATA!

A bankok újabb bőrt akartak lehúzni a devizahitelesekről

A Fidesz frakcióvezetője szerint a parlamentnek kell igazságot tennie a devizahitelesek ügyében.

Szerinte a Kúria döntése fordulópont, és a törvényalkotás feladata olyan jogszabályokat alkotni, miszerint a devizahiteleseknek jóvá kell írni, amit a bankok az árfolyamréssel és az egyoldalú szerződésmódosítással elvettek tőlük.

loading...

Rogán Antal a közrádióban a 2010 előtti, MSZP-SZDSZ-kormányokat tette felelőssé azért, mert nem alkottak az ügyfelek érdekeit védő jogszabályokat a bankokkal szemben, és nem szüntették meg a devizahitel intézményét. Utóbbit véleménye szerint legkésőbb 2006-ban meg kellett volna tenni. 

A Kúria döntése mindenképp fordulópontnak tekinthető. A legfelsőbb bírói fórum ugyanis még soha nem mondta ki Magyarországon, hogy a bankok a devizahitelesekkel szemben tisztességtelenül jártak el – jelentette ki Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.


Felhívta a figyelmet arra: három kérdésben is azt mondta a Kúria, hogy a tisztességtelenség vagy egyértelmű, vagy annak esélye nagyon komoly. Ez az a pillanat, amikor ki kell mondanunk: minden, amit tisztességtelenül vettek el a bankok, visszajár a devizahiteleseknek – hangoztatta Rogán Antal, aki szerint ha elindulna félmillió per Magyarországon, annak leginkább az ügyvédek lennének a haszonélvezői, ezért most a parlamentnek kell az igazságtételt megtennie. Ennek a legalapvetőbb momentuma, hogy minden olyan esetben, amikor tisztességtelenül jártak el a bankok, jóvá kell írni az embereknek, amit árfolyamrés formájában vagy egyoldalú szerződésmódosítással kifizettettek.

Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben Kósa Lajossal, a Fidesz ügyvezető alelnökével közösen benyújtott javaslatuknak köszönhetően a bankoknak nem volt módjuk árfolyamrést és egyoldalú szerződésmódosítást alkalmazni, csakhogy – mivel nem volt erre vonatkozó, legfelsőbb bírói fórumon megszületett döntés, – ezt nem tudták visszamenőlegesen kiterjeszteni. A fideszes politikus kiemelte: a nagy összegű devizahiteleknél, amikor sok száz millió eurót ad kölcsön a bank egy vállalatnak, ott érdekes módon a devizával kapcsolatos költségeket magára tudja vállalni, a kis hiteleseknél pedig erre nem került sor. Nyilvánvaló, hogy a bankok egy újabb bőrt akartak lehúzni a devizahitelesekről – szögezte le Rogán Antal.

loading...

Arra a kérdésre, hogy szerinte az egész bankvilággal van-e baj ebben az ügyben, azt válaszolta: azzal semmilyen probléma nincs, ha valaki az üzleti világban pénzt akar keresni, csak ezt a szabályok erőteljes betartásával kellene tennie. Itt persze a szabályokkal is baj volt, és a bankok azokkal azért tudtak visszaélni, mert a 2010 előtti MSZP-SZDSZ-kormányok semmit nem tettek annak érdekében, hogy világosan szabályozzák, hol lehet, és hol nem lehet pénzt keresni. Itt most a bíróságnak kellett védenie a 2010 előtti rossz jogszabályokkal szemben is az ügyfeleket, mi pedig azt kell, hogy mondjuk, az azóta megváltozott, de a korábbi rossz jogszabályoknak az emberek számára sérelmes következményeit érvényesítenünk kell a bankok kárára, az ügyfelek javára, ez a parlament feladata – tette egyértelművé.


Kérdésre válaszolva elmondta azt is: az egészen biztos, hogy 2010 előtt a bankoknak jó dolguk volt Magyarországon, hiszen semmi olyan jogszabály nem született, mely az ő mozgásterüket szűkítette, és az ügyfelek érdekeit védte volna. 2009-ben a Bajnai-kormány és az MSZP parlamenti frakciója mindössze egy etikai kódexszel próbálta „védeni” a devizahiteleseket, csakhogy ez semmire nem kötelez, szigorú jogszabályokat kellett volna alkotni, és már a devizahitelek elszaporodásakor fel kellett volna lépni – vélte a Fidesz frakcióvezetője.

Arra a felvetésre, hogy a svájci jegybankelnök figyelmeztette Magyarországot, azt mondta: ez a hang nem jutott el a hitelfelvevőkhöz, mert a magyar kormány nem közvetítette ezt az észrevételt. Hangsúlyozta: 2010-ben az Orbán-kormány betiltotta a devizahiteleket, de ezt szerinte már elődeinek meg kellett volna tennie legkésőbb 2006-ban. – Gondola.hu

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
ÍGY LOPJÁK A PÉNZED - A LEGBOSSZANTÓBB BANKI DÍJAK!
ÍGY LOPJÁK A PÉNZED – A LEGBOSSZANTÓBB BANKI DÍJAK

Íme, a legbosszantóbb banki díjak Különös címeken szedett fizetnivalók egy csokorban, amikről sokszor azt sem tudjuk, miért kell leperkálnunk.Biztosan találkozott...

AZ OTP BANK SZERZŐDÉSE BIZONYÍTOTTAN TISZTESSÉGTELEN!
AZ OTP BANK SZERZŐDÉSE BIZONYÍTOTTAN TISZTESSÉGTELEN

Az OTP Bank szerződése bizonyítottan tisztességtelen Hitelsikerek: Az Ezres ügyvédi iroda sikereihez írható ez a rendhagyó másodfokú ítélet, melyben az...

Close