AZ AUTÓHITELEKRE IS VONATKOZIK A KÚRIA HATÁROZATA

AZ AUTÓHITELEKRE IS VONATKOZIK A KÚRIA HATÁROZATA.

Az autóhitelekre is vonatkozik a Kúria határozata

A lakáshitelek mellett az autóhitelekre is vonatkozik a Kúria múlt heti jogegységi határozata. Elemzők szerint azzal, hogy a legfőbb bírói fórum tisztességtelennek mondta ki az árfolyamrés használatát, több tízezer forint járhat vissza az autótulajdonosoknak.

De nekik is azt javasolják, hogy várják meg a kormány törvénytervezetét. A devizahitelesekről tárgyalt a bankszövetséggel a nemzetgazdasági miniszter.


Micskei Lajos elemző szerint néhány tízezer forintot kaphatnak vissza az autótulajdonosok amiatt, hogy a Kúria jogegységi határozatában tisztességtelennek minősítette az árfolyamrést. A szakember azonban úgy számol, hogy további tízezreket jelenthet az is, ha be lehet bizonyítani, hogy a bank tisztességtelenül módosította egyoldalúan a szerződést.

A Kúria polgári kollégiumának vezetője is azt mondja: a jogegységi döntés, amelyben kimondták a bankok tisztességtelen gyakorlatát, nemcsak a lakás, hanem az autóhitelekre is vonatkozik. De arra figyelmeztet, ahogy a lakáshiteleseknek, úgy az autótulajdonosoknak sem jár vissza automatikusan a pénz.


Az autóhitelekre is vonatkozik a Kúria határozata.
„A bankok majd eldöntik, hogy ezt ők maguk átszámolják és ezt felajánlják-e a fogyasztók számára. Feltehetően igen, hiszen a bankoknak is érdeke a perek elkerülése, mint ahogy a fogyasztóknak is, illetőleg mindkét fél, úgy gondolom, hogy várja a jogalkotói lépéseket” – mondta el Wellmann György.

A nemzetgazdasági miniszter egyeztetett újra a bankszövetséggel a Kúria döntése után kialakult helyzetről. Varga Mihály a Reuters hírügynökségnek adott interjúban azt mondta: a kormány olyan javaslatot szeretne, amely nem veszélyezteti a bankrendszer működését, de jó megoldást jelent a devizahitelesek problémájára.

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM