MÓDOSÍTÓT NYÚJTOTTAK BE A “DEVIZAHITELES” TÖRVÉNYHEZ

MÓDOSÍTÓT NYÚJTOTTAK BE A "DEVIZAHITELES" TÖRVÉNYHEZ.

Módosítót nyújtottak be a devizahiteles törvényhez

Benyújtotta a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja a devizahitelesek megsegítését célzó törvényjavaslat módosító indítványát szerdán, amely az elévülés részletes szabályairól rendelkezik.
A Rogán Antal fideszes és Rubovszky György KDNP-s képviselők által jegyzett indítvány szerint a Polgári törvénykönyv elévüléssel kapcsolatos szabályait a fogyasztói kölcsönszerződésekből eredő követelésekkel kapcsolatban úgy kell értelmezni, hogy ezek a követelések a kölcsönszerződés fennállása alatt nem évülnek el, elévülésük a szerződés megszűnésével kezdődik. Az indokolás szerint amíg a felek bármelyikének a kölcsönszerződésből követelése vagy ellenkövetelése keletkezhet a másik féllel szemben, addig nem kezdődhet meg a követelések elévülése.


loading...

A benyújtott módosító javaslat értelmezési szabálya szerint ha a szerződés úgy szűnt meg, hogy közben már eltelt a Ptk. szerinti ötéves általános elévülési idő, akkor az abból eredő követelések már elévültek. Ez azonban nem akadálya annak, hogy a felek az őket megillető már elévült követeléseket – az elszámolásra irányadó törvényi rendelkezések szabályai szerint – a Ptk. alapján beszámíthassák azokba a velük szemben érvényesített követelésekbe, amelyek keletkezésekor a beszámítható követelések elévülése még nem következett be, olvasható a módosító javaslatban.

Azokra a követelésekre, amelyek elévülése már megkezdődött, de időtartama az elszámolásra vonatkozó törvény megalkotásáig letelne, a javaslat elrendeli az elévülés nyugvását a törvény hatálybalépése és a külön törvényben meghatározott időpont közötti időszakra. Ezáltal az érintett igények – a Ptk. szabályai szerint – az elévülés nyugvását követő meghatározott ideig, adott esetben egy évig abban az esetben is érvényesíthetők lesznek, ha az elévülési idő már eltelt vagy kevesebb mint egy év volna hátra belőle – olvasható a parlament honlapján közzétett javaslatban.

Év végére tisztázódhatnak a jogi részletek

A kormány pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek a devizahitelesek megsegítését célzó első törvényjavaslatot A Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről címmel.


loading...

Minden bizonnyal az év végén fejeződhet be a devizaügy jogi részleteinek tisztázása. Ekkorra készülhet el ugyanis összegzésével az a kúriai joggyakorlat-elemző csoport, amely a kölcsönszerződésekkel kapcsolatos pereket vizsgálja meg.

Az árfolyamkockázat ügyében a bankok és a hitelfölvevők osztoznak a felelősségen – mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn az M1 Napirend előtt című műsorában. Hozzátette, a párt azt kérte a kormánytól, hogy ne a jelenlegi piaci árfolyamon forintosítsák a hiteleket. – MNO

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
A CÖF JAVASLATCSOMAGJA.
A CÖF JAVASLATCSOMAGJA

A CÖF JAVASLATCSOMAGJA Ifj. Lomnici Zoltán - A CÖF javaslatcsomagja; Segítség az adósoknak - 2014.07.01

VÉGTÖRLESZTETT? PERELJEN!
VÉGTÖRLESZTETT? PERELJEN!

Végtörlesztett? Pereljen! Akár több tízezer új devizahiteles per is indulhat, ellehetetlenítve a bíróságok működését a kormány döntése miatt. Amint arról...

Close