Jogerősen is érvénytelen a bíróság ítélete szerint az az autóhitel-szerződés, amit 2008-ban kötött egy adós az MKB Euroleasing Zrt.-vel. Az adós közel hárommillió forint hitelt vett fel a pénzintézettől, amit már csaknem megfizetett, amikor az autóját ellopták. Ezt követően az MKB további milliókat követelt az adóstól, ő azonban nem ismerte el a tetemes tartozást. A vita a bíróságon folytatódott, s mint arról korábban a Magyar Nemzet beszámolt, már az elsőfokú bíróság is az adós javára döntött.

loading...

A Fővárosi Törvényszék tegnapi ítéletében lényegében helybenhagyta a korábbi döntést, amely szerint az autóhitel-szerződés azért érvénytelen, mert azt egy olyan autókereskedő írta alá, akinek nem volt jogosultsága a pénzintézet helyett aláírni a szerződést.


Az adóst képviselő ügyvéd a nyertes pert követően elmondta, precedensértékű ítéletet hozott a bíróság az autóhitelesek szempontjából, szerinte a döntés több ezer adós szerződésére lehet hatással, ugyanis sok esetben a jogszabályokat figyelmen kívül hagyva írhatták alá a szerződéseket arra nem jogosult autókereskedők. Bihari Krisztina kifejtette: a 2010 előtt hatályos törvényi szabályozás szerint alapvetően kétféleképpen járhattak el a pénzintézetek képviseletében az autókereskedők. Az egyik esetben a kereskedő aláírhatta a bank nevében a hitelszerződést, a másikban csupán összehozhatta a pénzintézetet és az ügyfelet.

A Magyar Nemzet úgy tudja, utóbbiak voltak többségben, ezt a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesülete is megerősítette. Fojt Attila, az egyesület elnöke a lapnak korábban azt mondta, nem is tudott arról, hogy volt-e egyáltalán olyan autókereskedő, amelyik a pénzintézet nevében jogosult lett volna a hitelszerződés aláírására.

Itt a listaA Magyar Nemzeti Bank nyilvántartása szerint azt, hogy a pénzintézetek nevében mely vállalkozások voltak jogosultak a hitelszerződések aláírása a 2009. december 31-én a hatályos engedélyek alapján a bankok esetében itt olvashatják, az egyéb pénzintézetek esetében pedig itt tekinthetik meg.

 

A listák tartalmazzák mindazon pénzintézeteket, amelyek igénybe vettek olyan vállalkozásokat, amelyek a nevükben eljárhattak, illetve azon cégek, úgynevezett ügynökök listáját is, amelyek jogosultak voltak a velük kapcsolatban álló pénzintézet nevében önállóan eljárni. Amennyiben az Ön hitelszerződését az az autókereskedő írta alá, ahol autóját vette, s a hitelügylet 2010 előtt jött létre, viszont nem nem találja az autókereskedő cég a nevét az MNB listáin, úgy vélhetően hitelszerződése szabálytalan módon jött létre.

A lap a tisztánlátás érdekében a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) is megkereste, s kikérte azokat a listákat, amelyek tartalmazzák, mely autókereskedők voltak jogosultak eljárni a pénzintézetek nevében. Kiderült, a legnagyobb hitelnyújtók szinte elvétve álltak kapcsolatban olyan kereskedőkkel, akik jogosultak voltak eljárni helyettük. Miután közzétették a listákat, az adósok tömege jelezte a Magyar Nemzetnek, hogy az ő hitelszerződésüket is az autókereskedő írta alá, a kereskedés neve azonban nem szerepel az MNB listáin. A 2009. december 31-én hatályos listákból kiolvasható, a legnagyobb hitelközvetítő pénzintézetek országszerte alapvető szabályokat hághattak át.

loading...

Forrás: Magyar Nemzet