Állati jogok, emberi kínok – Az Európai Parlament és más források után szabadon…

KÉRJÜK A MEGOSZTÁST!


[good_old_share]

A Btk. módosítás alapján: bűncselekménynek minősül az állatkínzás, amiért akár két év szabadságvesztés is kiróható. A törvény értelmében szabadságvesztéssel büntethető az, aki gerinces állat egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, aki háziasított emlősállatot elűz vagy sorsára hagy. A cikk végigolvasása után az olvasóban jogosan merülhet fel a kérdés: vajon a törvényalkotók szerint mi emberek a gerinctelen férgek csoportjába tartozunk-e? Nekünk nincs a normális élethez és a lakhatáshoz jogunk?A kilakoltatott és hajléktalan emberek vajon melyik állat bőrébe szeretnének bújni?


Az Európai parlament honlapjáról:

Magyarországot is érintik azok a 2008-as uniós direktívában megfogalmazott állatjóléti követelmények, amelyek betartása 2013. január 1-jétől lesz kötelező az EU valamennyi tagállamában

Luxkörülmények szemmagasságban

A baromfitelepeken a szellőző-, hűtő- és fűtőrendszereknél ügyelni kell arra, hogy az ammónia- és a széndioxid-koncentráció ne haladjon meg bizonyos határértékeket „a csirkék fejszintjénél mérve”.

Kerülni kell a túlfűtést, és biztosítani kell a nedvesség eltávolítását is. Amikor az árnyékban mért külső hőmérséklet meghaladja a 30° C-ot, a belső hőmérséklet nem lehet több mint 3° C-kal magasabb a kintinél. Amikor pedig a külső hőmérséklet 10° C alatt van, a relatív páratartalom a létesítmény egységén belül nem haladhatja meg a 70 %-ot.

„A tagállamok biztosítják, hogy a csirkék négyzetméterenkénti állománysűrűsége a használható területen létesítményenként vagy külön létesítményegységenként nem haladja meg a 30 kilogramm élősúlyt” – Ez az Európai Bizottság által javasolt általános szabály. A világos időszak alatt a madarak szemmagasságában mérve legalább 50 lux fényerejű, nem villódzó fényt kell biztosítani az épület teljes alapterületén.„A fénynek a csirkék épületben való elhelyezése időpontjától összesen legalább 6 órán át tartó sötét időszakokat magába foglaló 24 órás ritmust kell követnie, amelyekben legalább egy legalább 4 órán át tartó megszakítás nélküli sötét időszak van” – sorolja a jelentés a további előírásokat.

Egy mozgássérült kilakoltatása

Csibemegfigyelő rendszer

Valamennyi a létesítményben tartott csirkét naponta legalább kétszer meg kell vizsgálni.Különös figyelmet kell szentelni az állatjólét (beleértve az állatok egészségi állapotát) lecsökkent szintjére utaló jeleknek. Minden szükséges esetben kapcsolatba kell lépni állatorvossal” – fogalmaz a szöveg. Az illetékes hatóságoknak évente legalább egyszer ellenőrizniük kell a szabályok betartását. (Fotó: Egy mozgássérült kilakoltatása)

Kemény állatjóléti előírásokat fogalmaz meg az EP által nagy többséggel elfogadott jelentés.

Alaptézis:

Fontos a baromfitartás környezeti feltételeinek vizsgálata az Európai Unió követelményeinek figyelembevételével. Az állatoknak a környezettel szembeni követelményeit sokrétűen meg lehet közelíteni. Hiszen az állatok egészségi állapota, tartástechnológiája kihat az állat közérzetére is. Ebből adódóan az állatitermék-előállításban a gazdasági haszonállatok nem csupán termelőeszközök, vagyontárgyak, hanem érezni tudó élőlények.

Állatifehérje-mentes takarmány használata:

Kizárólag állatifehérjementes takarmányt használhatunk, különös tekintettel a halliszt mellőzésére. A felhasznált nevelőtakarmányban az állatifehérje-eredetű anyagok a laborvizsgálati kimutatási határértéket nem érhetik el. Az akkreditált laboratórium a vizsgálatot negyedévenként (de legfeljebb rotációnként egy alkalommal) az állatállományt felügyelő állatorvos által vett takarmánymintából végzi el.

Ivóvíz minőségű víz itatása (sertések esetében)

A sertések itatásához ivóvíz minőségű vizet kell használnunk. Az állattartónak az általa használt víz megfelelését akkreditált laboratóriummal évente ellenőriztetnie kell. Amennyiben támogatást igényel, a támogatási kérelemhez csatolni kell a laboratórium igazolását.


Alom biztosítása

Az állattartóval szembeni elvárás, hogy alom alkalmazásával a sertésnek száraz, meleg tartási helyet biztosítson. A támogatási feltétel teljesülését az állatorvos évente legalább egy alkalommal vizsgálja.

loading…


Az európai állatjóléti hálózat

A bizottság javasolta egy európai állatjóléti hálózat kiépítését is, ahogyan az a Bizottság 2009. októberi közleményében is olvasható volt. Ennél a hálózatnál fel kell használni a Bizottság és a tagállamok meglévő rendszereit koordinálására és segítségképpen, beleértve a képzést és az új technikák tesztelését is.

Kötelező állatjóléti intézkedések forró nyáron: 

  • a szálláshelyeken megfelelő vízmennyiség biztosítása (táblázatban olvasható a különböző állatfajok vízfogyasztása a nagyon meleg időszakokban), a farmokon az itató-berendezések működésének fokozott ellenőrzése
  • a szálláshelyek megfelelő szellőztetésének biztosítása, a vízellátáshoz szükséges tartalék-felszerelés ellenőrzése;
  • a munkaállatok igába fogása 12 – 18 óra között nem ajánlott, amikor a kinti hőmérséklet árnyékban meghaladja a 25 C-fokot. Az előírások között olvashatók azok a tünetek is, amelyeket a nagy meleg okoz: gyors légzés, túlzott izzadás, a testhelyzet gyakori változtatása, nyugtalanság, nyálazás, kimerültség.

A Facebook nem mutatja meg neked a számodra valóban fontos híreket. Cenzúráznak. Ők döntik el, hogy mit olvashatsz és mit nem! Ha te sem akarod, hogy mások döntsék el milyen híreket láthass kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

Nagyon lényeges, hogy az állattartók fokozottan figyeljék jószágaik viselkedését és amint rendellenességet tapasztalnak, forduljanak állatorvoshoz, különösen a nagyon meleg időszakokban.

A kilakoltatott és hajléktalan emberek vajon melyik állat bőrébe szeretnének bújni?

És végül nézzük meg, hogy kik döntenek sorsunkról. Íme a videó:[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM