ADÓSSEGÍTŐ CSOMAG: 400 MILLIÁRD

ADÓSSEGÍTŐ CSOMAG: 400 MILLIÁRD.

Devizahitelek: az adóssegítő csomag 400 milliárd forintba kerülhet

Mintegy 400 milliárd forintba kerülnek majd a bankoknak azok az intézkedések, amelyeket a devizahitelesek megsegítésére hozhatnak, és az összeg nagy részét a bankoknak kell állniuk – mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke a Reuters hírügynökségnek.

A Kúria hétfőn született jogegységi döntésében kimondta, hogy a devizahiteleknél alkalmazott árfolyamrés tisztességtelen, az árfolyamkockázat tisztességessége azonban csak akkor vizsgálható, ha a pénzintézet nem megfelelő tájékoztatása miatt az átlagos fogyasztó számára a szerződés erre vonatkozó része nem érthető. A Kúria döntött arról is, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás lehetősége nagyon szigorú feltételekhez kötött.
A bankoknak kompenzálniuk kell ügyfeleiket 


Gulyás Gergely a Reutersnek hangsúlyozta: a jogegységi döntés világossá tette, hogy a bankoknak kompenzálniuk kell ügyfeleiket a törvénytelen kamatemelésekért és az árfolyamrésért. A politikus szerint különböző becslések alapján mindez összesen körülbelül 400 milliárd forintba kerül a bankoknak, bár a kormány még nem készítette el saját becslését erre vonatkozóan. Hozzáfűzte, hogy egyben a bankokra háruló teher is megközelítheti ezt az összeget.
Ősszel fogadhatják el a törvényt

Arra a kérdésre, hogy a bankok elviselik-e ezt az újabb terhet, Gulyás Gergely azt mondta: "Bizakodóak vagyunk. Ha a hitelfelvevők is megbírkóztak a bankok törvénytelen gyakorlatával, akkor a bankok is képesek lesznek elviselni ennek a kijavítását". A képviselő elmondta, hogy idén szeptemberben vagy októberben már elfogadhatja a parlament a devizahitelesek helyzetét megkönnyítő törvényt.

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy egyelőre nincs döntés arról, hogy mennyivel csökkennek majd az adósok törlesztőrészletei. Hozzátette: elméletileg az állam is átvállalhatná a költségek egy részét, de azok többségét a bankoknak kell állniuk.
A Fidesz még nem tudja mennyibe kerül majd

Egyelőre nem állnak rendelkezésre a kormányzatnál, illetve a kormánypártoknál olyan számítások, hogy milyen költségekkel járhat a devizahitelek kivezetése a hitelpiacról – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője.


Ennek megfelelően téves minden olyan állítás, amely konkrét összeget fogalmaz meg a devizahitelesek mentőcsomagjával kapcsolatban – közölte az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke, miután nyilatkozatot adott a Reuters hírügynökségnek a devizahitelek ügyében. Mint mondta, ebben az interjúban is kizárólag a sajtóban megjelent becslésekről volt szó.

Gulyás Gergely a Reutersnek arról beszélt, a Kúria hétfői jogegységi döntése világossá tette, hogy a bankoknak kompenzálniuk kell ügyfeleiket a törvénytelen kamatemelésekért és az árfolyamrésért. Különböző becslések alapján mindez összesen körülbelül 400 milliárd forintba kerül a bankoknak. Gulyás Gergely a Reutersnek adott nyilatkozatában is hangsúlyozta, hogy a kormány még nem készítette el saját becslését. – Metropol

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM