A NŐ, AKI ÖTSZÖR FIZETTE KI A LAKÁSA ÁRÁT

A NŐ, AKI ÖTSZÖR FIZETTE KI A LAKÁSA ÁRÁT.

A NŐ, AKI ÖTSZÖR FIZETTE KI A LAKÁSA ÁRÁT

[good_old_share]

A hölgy ötszörösét fizette ki a kis lakása árának. Szinte egész életében törleszteni fog. És te hányszorosát fizeted a tiédnek?

 

Veronika ötször fizeti ki garzonlakása árát – írja a DélMagyar.
Nem volt családi segítsége, nem volt megtakarítása, ezért Veronika 2008-ban 7 millió forint svájcifrank-alapú hitelt vett fel egy 33 négyzetméteres garzonra, 30 éves futamidővel. Egész életében ezért az otthonért dolgozhat.

– Nem vagyok meggondolatlan, mindent alaposan felmértem, amikor harmincévesen, 2008-ban svájci frankban eladósodtam – kezdte a történetét Veronika. – Egy vasam sem volt, ezért vettem fel a 33 négyzetméteres garzon teljes vételárát, a 7 millió forintot hitelre. A törlesztőrészletem 33 ezer forintról indult, ugyanennyit fizettem korábban az albérletre is.

– Ha forintban adósodok el, 77 ezer lett volna a havi törlesztő, az akkori fizetésem kétharmada, ezért egyértelmű volt, melyik megoldást választom– magyarázta Veronika. – A hitelszerződésemmel együtt lakáskasszát is kötöttem havi 10 ezer forint befizetésével.

Veronika történetében minden benne van, ami a devizahitelezésben az elmúlt nyolc év során lezajlott. Az első katasztrófa 2011 végén, 2012 elején következett be: a korábban 160 forintos svájcifrank-árfolyam 250 forint fölé emelkedett, a bank fokozatosan 66 ezer forintra emelte a havi törlesztőt. A végtörleszteni nem tudó devizahitelesek számára a kormány előbb 2013. márciusi, majd május végi határidővel kitalálta az árfolyamgátat és a gyűjtőhitelt.
Veronika is a védőernyő alá bújt, havi befizetnivalója 47 ezerre csökkent. 2015. február 1-jével jött a devizahitelek teljes kivezetése, a forintosítás: ezzel azonban a tőketartozása 7 millióról 10 millió 200 ezerre nőtt. A svájci frankot ekkor 256 forinton váltották át, a havi fizetnivaló pedig 45 ezer forint lett.

– Idén újabb fordulópont következett be: a bankom értesített, hogy visszafizettem a kamatot, a jövőben már csak a tőkét kell megadnom, ezért 54 ezer forintra emelték a törlesztőrészletemet – közölte Veronika. – Lejárt a lakáskasszám, az összegyűjtött 1 millió 300 ezerrel csökkent a tőketartozás, a megmaradt 8 millió 900 ezer forintot 2038-ig, még 22 évig fizethetem. A lakásom jelenleg 6 millió forintot ér. Mivel körülbelül 30 millió forintot fizetek ki 2038-ig, gyakorlatilag ötször veszem meg.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM