A KÚRIA TANULMÁNYOZZA A HORVÁT DEVIZÁS SEMMISSÉGI ÍTÉLETET.

A KÚRIA TANULMÁNYOZZA A HORVÁT DEVIZÁS SEMMISSÉGI ÍTÉLETET.

A KÚRIA TANULMÁNYOZZA A HORVÁT DEVIZÁS SEMMISSÉGI ÍTÉLETET.

[good_old_share]


A „deviza”-károsultak harca több irányból is folyik!

 

Még az ellenzéki pártok törvényjavaslatokkal próbálják a fidesz-kdnp-t jobb belátásra bírni, addig a károsultak egy része (kis része) aktív levelezéssel hívja fel a Kúria figyelmét a közelmúltban megszületett Horvát „devizás” ítéletre, és a devizás hitelszerződések semmisségének általános joggyakorlatára.Alább olvasható a témával kapcsolatos (vélhetően) Gömöri László levele, és az oldal alján pedig dr. Darák Péter válasza. Közben pedig a Hiteles Mozgalom oldalán is megjelent olvasói, szakértői gondolatok.

A Facebook nem mutatja meg neked a számodra valóban fontos híreket. Cenzúráznak. Ők döntik el, hogy mit olvashatsz és mit nem! Ha te sem akarod, hogy mások döntsék el milyen híreket láthass kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

MEGÉRKEZETT !! (az oldal alján olvasható)Darák úr levele akár korrektnek is lenne nevezhető, ha korábban is korrektül jártak volna el a devizás probléma jogi kezelése során – így viszont , akit megmart már kígyó az a gyíktól is fél szindrómás szemüvegen át olvasva a levelet azt kell mondani, hogy a kúriánk, továbbra is azt a lehetőséget keresi, hogy a bankok érdekében hogyan tudna kibújni az EUB döntések alól, és nem azt, hogy hogyan tudná azt a korrekt ítélkezése érdekébe hasznosítani.

Az ő szájukból, már a "megfelelő minőségű" fordítás beszerzése is pejoratív értelmet kap – jó lesz az ítéletről, ilyen megfelelő minőségű fordítást a devizás érdekvédelemnek is beszerezni!

Barabás Gyula Darák pontosan érti csak szolgálni szerződött a megrendelőnek. Van három un horvát ítélet . Az egyikben minden devizanemű szerződes eseten tisztességtelen a kamatemelés, a másikban nem évülhet nek el a kollektív fogyasztói jogok érvényesítése esetben a tisztességtelenül felszámított összegek mig az utóbbiban a CHF kikötés es a kamatemelés lett tisztességtelen . Ez pont megfelelő es elégséges fordítása az ítéleteknek.

HITEL Sikertelenségek, Úgy gondolom, Darák úrnak agyára ment hőség, ha legfőbb bíróként le mer írni olyasmit, hogy a magyar jog felülírhatja a tájékoztatási kötelezettségről szóló európai fogyasztóvédelmi rendelkezéseket és azoknak az EUB értelmezéseit.

– Azt korábban már Wellmannék is elismerték, hogy a nem megfelelő tájékoztatás mentesíti a fogyasztót az árfolyamkockázat viselése alól, viszont a horvátokkal ellentétben nem fűzik hozzá a szerződés teljes érvénytelenségét. – Véleményem szerint a Kúria, húzódzkodva ugyan, de a tájékoztatás hiányosságát be fogja látni, és az árfolyamvesztesség alól mentesíteni fogja a fogyasztót, de most azon agyalnak, hogy az egyébként érvényben maradó szerződést, hogyan merjék piaci kamatozású forint szerződésé deklarálni.– Ez sokkal kevésbé fájna a bankoknak, mint a teljes érvénytelenség. – Az eredeti állapot helyreállításához képest alig szenvednének el vesztességet a bankok és újraszámolás esetén sem okoz gondot minden esetben az időközben előidézett visszafordíthatatlan állapot. – Ha ezt a megoldást választja a Kúria – márpedig lemerném rá tenni a "nagyesküt", hogy igen – akkor egy még nagyobb marha mint amilyennek látszik.- Nagyobb bonyodalmat fog okozni, mint az eddigi tevékenységük, és soha nem lesz vége a devizás mizériának.

Barabás Gyula a piaci kamatozású ft hitelekre kollégiumvezetői értekezleteken tettek már kísérleteket a jegyzőkönyvek szerint.

loading…


Nóra Váradi Már 3 éve…" A Civilisztikai Kollégiumvezetők 2015. november 9-10. napján a Magyar Igazságügyi Akadémián tartott Országos Értekezletéről a Kúriai Döntések 2016/1. számában megjelent Emlékeztető II/A/I/1. pontja szerint ha a fogyasztó a jogszabály által előírt, árfolyamkockázattal kapcsolatos tájékoztatást nem kapta meg, a fogyasztó az árfolyamkockázat viselésére nem kötelezhető és a szerződés – az árfolyamkockázat viselésére vonatkozó, a főszolgáltatás körébe tartozó szerződési kikötés(ek) tisztességtelensége folytán – teljes egészében érvénytelen. Ebben az esetben a bíróság a szerződést érvényessé nyilvánítja oly módon, hogy a fogyasztót árfolyamkockázat nem terheli.

Az Emlékeztetőben szereplő többségi álláspont szerint ugyanakkor ebben az esetben a bíróságnak az ügyleti kamatot oly módon kell módosítania, hogy a pénzpiaci forintkamat szerződés szerinti kamatfelárral növelt értéke lesz az új ügyleti kamat. …" Nyilvánvaló, hogy ezen bíróság általi szerződés-módosítás a fogyasztó számára hátrányos lenne.

A „deviza”-hiteles probléma megoldását nagymértékben segítheti az, ha minél többen értesülnek róla! Olyanok is, akiket esetleg közvetlenül nem érint. Te azzal is sokat segíthetsz, ha a „devizás” cikkeinket, videóinkat megosztod!

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM