A Kúria már az öltözőben döntött a devizahitelesekről ??

A Kúria már az öltözőben döntött a devizahitelesekről
loading...

Csizmadia: a Kúria már az öltözőben döntött a devizahitelesekről

A legfelsőbb bírói fórum már két olyan jogegységi határozatot is hozott, amely jelentős kihatással lehet várva várt, december 16-i döntésére – hívta fel a figyelmet a Civil Összefogás Fórum elnöke a Ma reggelben.

 

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) még októberben végén fogalmazta meg a javaslatait a bankszövetségnek és a kormánynak, akkori ajánlásai közt szerepelt a gyűjtőszámla megszüntetése és a végrehajtások azonnali felfüggesztése is, legutóbbi álláspontja szerint pedig a devizaperekkel kapcsolatban a Kúria legutóbbi határozata lényegében lehetetlenné teszi, hogy a banki károsultak bírósághoz forduljanak.

A Kúria, mielőtt a pályára kivonult volna, már az öltözőben hozott két olyan eljárási, jogegységi határozatot, amely jelentős kihatással lehet a legfelsőbb bírói fórum várva várt december 16-i döntésére – érzékeltetett a helyzetet Csizmadia László CÖF-elnök a Ma reggelben. Az egyik: a megállapítási perekben az illetéket annak figyelembevételével kell meghatározni, hogy a bank az adóssal szemben milyen összeget akar érvényesíteni, az így kiszámolt illeték pedig a devizaadósok esetében akkora összeg lehet, amely vissza is tarthatja őket a perindításától.


A CÖF most abban bízik, hogy a Kúria a „pályán” pontosan megmagyarázza majd, mit is jelent mindez, bár a szervezet szerint a devizaperek pereljárásának illetékmentesnek kellene lennie. Csizmadia szerint az igazságszolgáltatóknak most tulajdonképpen azt kell majd eldönteniük, hogy – természetesen a jogszabályok betartásával – a pénzhatalom vagy az állampolgárok mellé állnak-e.

loading...


A Kúria másik súlyos, befolyásoló döntése – emlékeztetett az M1 reggeli műsorában a CÖF-elnök -, hogy egy érvénytelenségi kereset indításakor a bank viszonkeresetet kezdeményezhet, és ha a pénzintézet nem vitatja a szerződés érvénytelenségét, elszámolást kérhet, amely akár a teljes banki kölcsönre is vonatkozhat. Ezzel a megoldással pedig a bank a kormány eddigi összes devizahiteles-megsegítő intézkedését annullálhatja, és előfordulhat az is, hogy az adósnak például 10 millió forintot kell azonnal visszafizetnie, amire valószínűleg nem lesz képes.

Csizmadia mindezek alapján úgy látja, a Kúriának 16-án ezeket az előre meghozott peres eljárási szabályokat fel kell majd töltenie magyarázattal, és olyan megoldásokat kell találnia, amelyek az érintetteknek is megfelelőek.


Read previous post:
Magyarország kormánya nem képes megoldani a devizahitelesek problémáját
Magyarország kormánya nem képes megoldani a devizahitelesek problémáját

Magyarország kormánya nem képes megoldani a devizahitelesek problémáját. [good_old_share] Szomorúan tapasztaljuk, hogy már lassan 7 éve tart a "Hogyan mentsük...

Narancsköztársaság- „jogállam” működése „deviza”-„hiteles” szemmel
Narancsköztársaság- „jogállam” működése „deviza”-„hiteles” szemmel

Hogy fogjuk munkára az államot? - Írjunk panaszt az új Fogyasztóvédelmi Felügyeletnek, GVH-nak? - Írtunk levelet a Kúriának? Írtunk. -...

Close