A “DEVIZÁSOK” MÁR AZ EMBERI JOGOK EURÓPAI BÍRÓSÁGÁN VANNAK!

A "DEVIZÁSOK" MÁR AZ EMBERI JOGOK EURÓPAI BÍRÓSÁGÁN VANNAK!

A "DEVIZÁSOK" MÁR AZ EMBERI JOGOK EURÓPAI BÍRÓSÁGÁN VANNAK!

[cn-social-icon]

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Devizahitelesek egy csoportja az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, mert a perek felfüggesztésével kapcsolatos beadványukat az Alkotmánybíróság nem tárgyalja. A devizahitelesek ügyét felkaroló civilszervezet, Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület (PITEE) szerint a hitelesek emberi jogai sérülnek így.

A kormány a devizahitelesek megmentőjeként tetszeleg, szinte azt sugallva hogy a svájci frank közelmúltbeli „megugrását” is előre látva tulajdonképpen pénzügyi katasztrófát előztek meg a devizahiteles törvény elfogadásával.

Azért nem mindenki örül egyöntetűen: az MSZP szerint például háromszor annyi pénz járna vissza a kormány rossz gazdaságpolitikája miatt a devizahiteleseknek.

Mint a sajtó is beszámolt erről, február 1-től kell életbe léptetni a deviza alapú hitelszerződések helyére lépő forintosított megállapodást. Az ügyfeleknek visszajáró összegekről szóló számítás eredményét március-április folyamán kell az ügyfeleknek kiküldeni. Ezt követően harminc nap áll rendelkezésre, hogy kifogást emeljenek. Az adósok májusban fizethetik az első, átlagosan 25-30%-kal csökkentett törlesztőrészletet.

A devizahiteleket kiváltó banki forintkölcsönök kamatainak banki felárát rögzítik előre három évre, de a kamatok továbbra is változhatnak háromhavonta, ha módosul a jegybanki alapkamat.

A devizahitelesek ügyét felkaroló PITEE Egyesület kifogásolja, hogy a kormány a mostani megoldással az adósokra terheli az árfolyam ingadozásból származó kölltségeket. Szerintük az adósoknak ezt sem kellene viselniük, ha egyszer semmisek a szerződések.

Ráadásul, „ ha a kormány azzal veri a mellét, hogy mindenféle magánjogi szerződéseket úgymond rendbe rakott, az azt jelenti, hogy az igazságszolgáltatás Magyarországon nem a bíróságok feladata, hanem itt a végrehajtó hatalom is igazságszolgáltatóként funkciónál. Ez pedig sérti a hatalmi ágak elválasztásának elvét és összeegyeztethetetlen az európai jogállami hagyományokkal” – nyilatkozta az egyesület egyik alapítója, Lázár Dénes jogász a 168 Óra online-nak.

A PITEE szerint kétszeresen sérülnek az adósok jogai: egyrészt az általuk a bankok ellen indított perek kikényszerített felfüggesztése okán, másrészt amiatt, hogy az ez ügyben beadott panaszukat az Alkotmánybíróság mostanáig nem tűzte napirendre. Ezért a szervezet azt javasolta a hiteleseknek, hogy indítsanak pert a strasbourgi bíróságon.

November végén az Európai Bizottság is felfigyelt a devizahiteles törvények visszásságaira, s az ügyben tájékoztatást kért a civilszervezettől is. A PITEE ekkor arra kérte az Európai Bizottságot, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben, mert szerintük a devizahiteles törvények ellentétesek az Európai Unió Alapjogi Chartájának 47. cikkével.

[cn-social-icon]

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM