A “DEVIZAHITELES” KÜLÖNVÉLEMÉNY

A "DEVIZAHITELES" KÜLÖNVÉLEMÉNY.
loading...

A "DEVIZAHITELES" KÜLÖNVÉLEMÉNY


Falus Zsolt Ferenc – Az Európai Bíróság C-42/15. számú ítéletehez fűzött különvélemény.
A véleményem szerint ez az ítélet a hazai jogszabályi előírásokkal összhangban "büntetni" rendeli a kölcsönszerződések tartalmi hiányosságait, azaz lényeges szerződési feltételek hiánya esetén (pl. a kamat, törlesztőrészlet stb.) a kölcsönszerződés költségmentes lehet, azonban Magyarországon a legmagasabb szintű bírói fórum jogegységi határozataival gyakorlatilag elérte, hogy a tárgyban folyamatban lévő peres eljárásokban és az ítéletekben, egyre inkább mellőzésre kerülnek ezek a jogszabályok és fogyasztóvédelmi szempontok.

A tévedések elkerülése végett az Európai Bíróság előtt folyó eljárás nem köthető egyetlen hazai közszereplőhöz sem, ez egy 2011. évben kötött hitelszerződéssel kapcsolatban született ítélet, mely egy 2008. június hónaptól hatályos 2008/48/EK irányelv alkalmazhatóságára vonatkozó jogi állásfoglalás.

A hazai jogszabályi környezet is elvileg a semmisség jögkövetkezményét fűzi kölcsönszerződések tartalmi és alaki hiányosságaihoz, de gyakorlatilag ezek a jogkövetkezmények nem kerülnek alkalmazásra …
 

loading...

Az elvi és a gyakorlati lehetőségek és jogkövetkezmények között hatalmas szakadék tátong .., mely szakadék áthidalhatatlannak látszik.

A bíróságok és a jogalkotó jelenleg elvitatja a hazai fogyasztói jogokat és sajátságosan értelmezi a szerződéskötéskor hatályos jogszabályi előírásokat, kínosan ügyelve a kölcsönszerződések hatályban tartására, érvényességére.
A hatalmas devizahiteles ügyfélcsoport egyetlen lehetősége a méretéből adódik, mivel ennyi embernek teljesen felesleges reménytelen egyéni peres eljárásokban kínlódnia, ennyi embernek az érdekérvényesítés egyéb hatékony eszközeit kell alkalmaznia!

A fentiek miatt az ítélet számunkra nem lehetőséget teremt, hanem a felháborodásunkhoz szolgáltathat alapot !

Üdv 
Falus Zsolt Ferenc

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/  [apss_share]
Read previous post:
"DEVIZA"-ÁTVERÉS. MI A MEGOLDÁS?
“DEVIZA”-ÁTVERÉS. MI A MEGOLDÁS?

"DEVIZA"-ÁTVERÉS. MI A MEGOLDÁS? Bertha Szilvia - Devizahitel-ügyben a Kúria a törvényalkotó? Nem. A bankokat, a politikát nem arról kell...

ÚJABB LEHETŐSÉG - AZ UNIÓ BÍRÓSÁGA AD REMÉNYT A DEVIZAKÁROSULTAKNAK?
ÚJABB LEHETŐSÉG – AZ UNIÓ BÍRÓSÁGA AD REMÉNYT A DEVIZAKÁROSULTAKNAK?

ÚJABB LEHETŐSÉG - AZ UNIÓ BÍRÓSÁGA AD REMÉNYT A DEVIZAKÁROSULTAKNAK? Kíváncsian várjuk a Magyar kormány lépését...Az alábbi cikket az MNO...

Close