A BANKOK MEGFIZETNEK? 18 SZÁZALÉK RÉSZLETCSÖKKENÉS

A BANKOK MEGFIZETNEK? 18 SZÁZALÉK RÉSZLETCSÖKKENÉS.

A BANKOK MEGFIZETNEK? 18 SZÁZALÉK RÉSZLETCSÖKKENÉS

18 százalékkal csökken az autóhitelesek részlete – írja a Világgazdaság.

[cn-social-icon]

A devizahitelek forintosításáról és a bankok elszámoltatásáról tárgyalt Rogán Antal, a Parlament gazdasági bizottságának elnöke a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetőivel.

loading..."A bankoknak májustól lehetőségük lesz arra, hogy leróják a régi bűneiket" – mondta Rogán. A családoknak az elszámoltatás keretében körülbelül ezer milliárd forintot kell majd visszafizetniük.

Összesen 2,4 millió hitelszerződést érint a bankoknál az elszámolás, ebből 1,7 millió a forinthitel, a többi devizahitel. Pénzügyi vállalkozásoknál viszont lehet még ezen kívül szerződés, így a szám nagyobb is lehet, akár a 3 milliót is elérheti – mondta Rogán.
Az érintett hitelállomány 5500 milliárd forint, ebből 3600 milliárd a deviza-, a többi forinthitel. Az MNB számításai szerint 950 milliárd forintot úgy kapnak majd vissza a családok, hogy a tőketartozásukat csökkenti majd, 60 milliárd forintot pedig a már lejárt szerződések után készpénzben kapnak vissza az egykori adósok.

Az átlagos devizahiteles esetében a forintosítás és az elszámoltatás után 25-30 százalékkal is csökkenhetnek a törlesztőrészletek. Azokra a devizahitelekre is vonatkozik az elszámoltatás, amelyeket nem forintosítanak, vagyis a személyi és gépjárműhitelekre. Ezeknél a hiteleknél átlagosan 18 százalékkal csökkenhet a törlesztőrészlet – mondta Rogán.

Február 1-től már minden jelzáloghiteles forinthitelt törleszt, de van egy technikai átállási időszak, az új forinthitel részleteit ugyanis csak az elszámolás és az új szerződési feltételek elfogadása után fizeti majd az ügyfél. A köztes hónapok esetleges túlfizetéseit utólag számolják majd el.

Rogán arra kérte a jegybankot, hogy a következő hónapokban intenzív kampányban tájékoztassák a lakosságot a forintosítás részleteiről.

loading...

A jegybank már kiadta a képleteket, amelyek alapján az adósoknak visszajáró összeget kiszámíthatják a bankok – mondta Balog Ádám, az MNB alelnöke. A tájékoztató levél tervezete is elkészült, amit a bankok küldenek majd az adósoknak. Azok, akiknek a követeléskezelőknél van a hitelük, nem kapnak levelet, nekik ezt külön kell kérniük.Balog azt javasolja, az ügyfelek nézzenek utána, helyes-e a címük a bankjuknál, hogy megkapják a tájékoztató leveleket. A levél ajánlva érkezik majd, át kell venni, de ha az adós nem veszi át, akkor is végrehajtják a forintosítást és az elszámolást.

[cn-social-icon]

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
"DEVIZAHITELEK" - EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGA - SZÓBELI TÁRGYALÁS TARTÁSA.
“DEVIZAHITELEK” – EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGA – SZÓBELI TÁRGYALÁS TARTÁSA

"DEVIZAHITELEK" - EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGA - SZÓBELI TÁRGYALÁS TARTÁSA AZ EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGA - HIVATAL C-312/14 előzetes döntéshozatali ügy ALPERESEK...

MI LESZ A SEMMISSÉGI PEREKKEL?
MI LESZ A SEMMISSÉGI PEREKKEL?

Alsó hangon is minimum 12 ezer devizaalapon számolt kölcsön törlesztőjét érdekelheti, hogy mi lesz a semmisség megállapítását kérő, tavaly ősszel...

Close