A BANKOK “FANTASZTIKUS” AJÁNLATTAL CSÁBÍTJÁK A DEVIZAKÁROSULTAKAT

A BANKOK "FANTASZTIKUS" AJÁNLATTAL CSÁBÍTJÁK A DEVIZAKÁROSULTAKAT.

A BANKOK "FANTASZTIKUS" AJÁNLATTAL CSÁBÍTJÁK A DEVIZAKÁROSULTAKAT

[cn-social-icon]

Úgy látszik, hogy ezek sosem fogynak ki a jobbnál jobb öteletekből. Van aki még bedől nekik?

Ugyan a devizahiteles elszámolók megérkezéséig még több mint egy hónap van, a bankok már most elkezdtek megjelenni olyan hitelekkel, amelyek akár a forintosított kölcsönöknél is alacsonyabb törlesztőrészletet kínálnak… kezdetben. -írja a pénzcentrum.

loading...

A forintosítás folyamán a devizahiteleket forinthitelekkel váltják le a bankok, ez a folyamat automatikusan megy végbe. Ha viszont nem vagyunk elégedettek a forintosított hitelünkkel, érdemes körülnéznünk a bankok ajánlatai között, mivel ezeknél kedvezőbb kamatozású forint alapú lakáshiteleket is találhatunk, ráadásul most ingyen felmondhatjuk a kölcsönünket. Emellett van olyan bank is, ami kifejezetten a devizahiteleseket célozza meg hitelkiváltó ajánlatával.

Állítják, hogy ennyivel kisebb is lehet a törlesztőrészletünk –Ha a megfelelő hitelkiváltó kölcsönt választjuk, akkor hosszú távon sokat spórolhatunk a törlesztőrészleteken.

Minden pénzintézetnél elérhetőek hitelkiváltó kölcsönök, de egyelőre csak néhány bank kínál kimondottan elszámolással érintett jelzáloghitel kiváltására törlesztőrészlet csökkentő hitelt. Nem minden forintosítással érintett jelzáloghiteles veheti azonban igénybe ezt a terméket, ugyanis több feltételnek is meg kell felelni
– mondta Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője. Ennek azonban fontos feltételei vannak, ha jelzálog alapú kölcsönről (lakáshitel vagy szabad felhasználású) van szó:

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll. 

 1. A hitelfedezeti arány nem haladja meg a 80 százalékot (a felvett hitelösszeg nem haladja meg az ingatlan piaci értékének 80 százalékát)
   
 2. Nem volt késedelmes tartozás
   
 3. Nem lépett be az árfolyamgátba az ügyfél
   
 4. A fedezeti ingatlanon nincs egyéb teher
   
 5. Az ingatlannak legfeljebb két tulajdonosa van
   
 6. Egyéb feltételek
   

Miért jobb egy hitelkiváltó kölcsön, mint az egyszerű hitel?
A hitelkiváltó kölcsönök esetén sok esetben a bankok elengednek (vagy kedvezményt adnak) a szerződéskötéshez kötött díjakból. Ami viszont ennél is csábítóbb lehet, hogy kamatkedvezményeket is kaphatunk. 

A szerteágazó kedvezmények miatt viszont nincs egységesen mindenkinek kedvező ajánlat, mivel a bankok az esetek túlnyomó többségében az adós helyzetét és jelenlegi hitelét figyelembe véve adnak ajánlatot.

loading...

Lényeges, hogy amennyiben az új hitel forint alapú, célja és összege megegyezik a régi hitelével, akkor nem kell megfelelni a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutatónak (JTM)
– teszi hozzá Fitos Szilárd. Így tehát a korábbi, a jövedelmünkhöz képest magas törlesztőrészletű kölcsönünket is kiválthatjuk korlátozás nélkül.

A JTM szerint ugyanis a törlesztőrészletünk nem haladhatja meg az igazolt jövedelmünk 50 százalékát az újonnan felvett hitel esetén.
Ez alól kivételt képez, ha a havi jövedelmünk magasabb, mint 400 ezer forint, így ugyanis akár a jövedelmünk 60 százalékát is törlesztésre fordíthatjuk. Szintén kivételt képeznek a forintosításra kerülő devizahitelek, ezeknél egyáltalán nem kell alkalmazni a JTM szabályát. A hitelfedezeti mutatónak (HFM) sem kell megfelelni ezeknél a hiteleknél. Ez azt jelenti, hogy a kiváltáskor nem kell figyelembe venni, hogy a fedezet (jellemzően ingatlan) értékéhez képest mekkora a felvett kölcsön értéke.

Ingatlannál ugyanis az érték 80 százalékáig vehetünk fel hitelt, ami pénzügyi lízingnél 85 százalékig kúszhat fel.
Az autó fedezetű kölcsönöknél szigorúbbak a szabályok, a felvett összeg hitelfelvételkor 75 százaléka, míg lízing esetén 80 százaléka lehet a gépjármű értékének.

Ezt tudják a devizahiteles kiváltó kölcsönök
A K&H március elején vezette be a törlesztéscsökkentő hitelét, amellyel kifejezetten a devizahiteles elszámolással érintett jelzáloghiteleseket célozza meg. A hitel kamata a BUBOR (budapesti bankközi kamatláb) 3 vagy 12 hónapos változatából és 2,7 százalékos (a futamidő alatt végig fix) kamatfelárból áll össze.

A kamatkedvezmények azonban visszavonhatóak, így ezek következtében növekedhet a törlesztőrészletünk.
Ha 3 vagy 5 éves kamatperiódust választunk, akkor a kamat mértéke a kamatperióduson belül állandó, de a kedvezények ekkor is visszavonhatóak. Ebben az esetben a kamatváltoztatási mutató alapja a három, illetve az öt éves állampapírhozam.

Az Erste honlapja alapján már ők is kínálnak az elszámolással érintett jelzáloghiteleseknek kiváltó kölcsönt. Kalkulátorral számolhatjuk ki, hogy tényleg megéri-e kiváltanunk a kölcsönünket, a hirdetés 4,81 teljes hiteldíj mutatót (THM) ígér, 4,6 százalékos kamat mellett. 

A kamat alapja a 6 havi BUBOR, amihez 2,5 százalékos, illetve 3,4 százalékos kamatfelár tartozik ügyfélminősítés szerint. A hitelhez tartozó kamatfelár-változtatási mutató szerint öt évente változhat a kamatfelár, míg a kamat bázisa hat havonta változhat a BUBOR függvényében.

Megéri minél előbb felvenni ezeket a hiteleket?
A fenti eltérések szembetűnőek, így eltérő, hogy melyik ajánlat a kedvezőbb számunkra. Várhatóan más bankok is megjelennek kifejezetten elszámolás alá eső kölcsönöket kiváltó hitelekkel a közeljövőben, ezért érdemes megvárni a többi ajánlat megjelenését. A jegybank kedden vágott kamatot és további kamatcsökkentés várható, így a hosszú távra fixált kamatú szerződések megkötését érdemes lehet elhúzni, amennyire lehet.

A forintosított hitelekhez képest eltérés lehet, hogy ezeknél a hiteleknél lehetséges, hogy a kamatunk ritkábban változik. Ez akkor fordulhat elő, ha a kiváltó hitel alapja teljesíti az alábbi feltételek egyikét:

 1. A kamatváltoztatási mutató hosszabb távú, 3,4 vagy 5 éves
 2. A referenciakamat és a kamatfelár-változtatási mutató is hosszabb távon változhat, például a 3 vagy az öt éves referenciakamat változásához kötött [cn-social-icon]
Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
FIGYELEM! BANK ELLENI ADATVÉDELMI ELJÁRÁS.
FIGYELEM! BANK ELLENI ADATVÉDELMI ELJÁRÁS

CSATLAKOZÁSI FELHÍVÁS A MAGYAR NEMZETI BANK ÉS A FOLYÓSÍTÓ BANK ELLENI ADATVÉDELMI ELJÁRÁSHOZ. DEVIZA ALAPÚ KÖLCSÖNÖM DEVIZA FEDEZETÉNEK IGAZOLTATÁSA. Olvasd,...

NYILATKOZAT A BANKNAK – HA PERELNI AKARSZ.
NYILATKOZAT A BANKNAK – HA PERELNI AKARSZ

NYILATKOZAT A BANKNAK – HA PERELNI AKARSZ [cn-social-icon]   Tisztelt devizakárosultak! Az alábbi nyilatkozat a károsultak által összeállított anyag, mindenki csak...

Close