A BANKI KÖVETELÉSKEZELÉS ANOMÁLIÁI – A Devizahiteles kifosztás mechanizmusa

OSZD MEG ÉS TERJESZD: A BANKI KÖVETELÉSKEZELÉS ANOMÁLIÁI.

OSZD MEG ÉS TERJESZD: A Devizahiteles kifosztás mechanizmusa

Éva Nagy – A BANKI KÖVETELÉSKEZELÉS ANOMÁLIÁI

(Az írás a csatolt Kézdi Zsolttal történt interjú kivonata, érdemes elolvasni, mert nagyon tanulságos)

Mielőtt a Kormány meghozza a devizahitel kivezetésére vonatkozó törvényjavaslatot, az előtt legfontosabb egy régi mulasztását lesz köteles pótolni, ez pedig a követeléskezelés kérdése, és annak törvényi szabályozása.

A követeléskezelők által nyilvántartott adósság nyilvántartása, jogszerűsége, összegszerűsége ezer sebből vérzik, ezért a devizahiteles mentőcsomag előtt indokolt a hitelezők és követeléskezelők által nyilvántartott adósság felülvizsgálata.
Felügyeletnek, kormánynak több éves mulasztása van, mivel nagy valószínűséggel banki nyomásra jelenleg nincs is érvényes tv, ami szabályozná a kérdést.(!!!)

A hitelezők és követeléskezelők magatartása jogilag erősen vitathatók, és kimeríti az erőfölénnyel való visszaélést, és a tisztességtelen piaci magatartás fogalmát is
.
Az előbbi okok alapján előbb kell a szabályozni törvényileg a követeléskezelés rendszerét, mint kivezetni a devizahiteleket.

A bankok felelőssége egyértelmű.

Nincs külső kontroll. Ők jelentik a saját maguk számára létrehozott KHR-rendszerbe az adatokat, amelyeket saját maguk is ellenőriznek.(!!!) 


Nincs Felügyeleti vagy más külső ellenőrzés, nincs semmiféle kontroll (!!!)

Az adatok jelentős része nem felel meg a valóságnak, mert téves adatot tartalmaz, sokszor elévült követelést, tehát a kimutatott követelés összege gyakorlatilag megkérdőjelezhető.

Mivel a követeléskezelés nincs jogilag szabályozva, nem felel meg sem a prudenciális (átláthatósági) követelményeknek,sem a felelősség kérdésének, mivel az általuk nyilvántartott adatok vitathatóak.

A követeléskezelés azon túl, hogy zaklatja az adósokat nem végez érdemi tevékenységet, mert nem ebben érdekelt, sőt a 20%-os kamattal számított értékkel kimutatható az ellenérdekeltsége.

A követeléskezelés a 20%-os éves kamat alapján a legnagyobb befektetés, és a banki érdekek manipulálásának aktív eszköze, egyrészt a nyereség/veszteség megállapításánál, a tartalékolási szabályoknál, és a pénzkészletnél.

A követeléskezelő évekig nem csinál semmit a követeléssel, élvezi annak 20%-os hasznát.

Mivel nincs törvényi szabályozás arra vonatkozóan, hogy előírt határidőn belül zárja le az ügyeket: ha sikerrel jár azért, és számoljon el vele, ha nem, akkor írja le veszteségként.

A magyar kormányoknak óriási mulasztása az, hogy törvényi szabályozás hiányában ellenőrizetlen teret engedett a bankszektor nyomásának, mert a devizahitel minden mozzanata a kihelyezéstől a végrehajtásig bezáróan unio-idegen, és tisztességtelen, és erőfölénnyel való visszaélésre alkalmas.


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM