A BANKI KÖVETELÉSKEZELÉS ANOMÁLIÁI – A Devizahiteles kifosztás mechanizmusa

loading...

OSZD MEG ÉS TERJESZD: A Devizahiteles kifosztás mechanizmusa

Éva Nagy – A BANKI KÖVETELÉSKEZELÉS ANOMÁLIÁI

(Az írás a csatolt Kézdi Zsolttal történt interjú kivonata, érdemes elolvasni, mert nagyon tanulságos)

Mielőtt a Kormány meghozza a devizahitel kivezetésére vonatkozó törvényjavaslatot, az előtt legfontosabb egy régi mulasztását lesz köteles pótolni, ez pedig a követeléskezelés kérdése, és annak törvényi szabályozása.

A követeléskezelők által nyilvántartott adósság nyilvántartása, jogszerűsége, összegszerűsége ezer sebből vérzik, ezért a devizahiteles mentőcsomag előtt indokolt a hitelezők és követeléskezelők által nyilvántartott adósság felülvizsgálata.
Felügyeletnek, kormánynak több éves mulasztása van, mivel nagy valószínűséggel banki nyomásra jelenleg nincs is érvényes tv, ami szabályozná a kérdést.(!!!)

A hitelezők és követeléskezelők magatartása jogilag erősen vitathatók, és kimeríti az erőfölénnyel való visszaélést, és a tisztességtelen piaci magatartás fogalmát is
.
Az előbbi okok alapján előbb kell a szabályozni törvényileg a követeléskezelés rendszerét, mint kivezetni a devizahiteleket.

loading...

A bankok felelőssége egyértelmű.

Nincs külső kontroll. Ők jelentik a saját maguk számára létrehozott KHR-rendszerbe az adatokat, amelyeket saját maguk is ellenőriznek.(!!!) 


Nincs Felügyeleti vagy más külső ellenőrzés, nincs semmiféle kontroll (!!!)

Az adatok jelentős része nem felel meg a valóságnak, mert téves adatot tartalmaz, sokszor elévült követelést, tehát a kimutatott követelés összege gyakorlatilag megkérdőjelezhető.

Mivel a követeléskezelés nincs jogilag szabályozva, nem felel meg sem a prudenciális (átláthatósági) követelményeknek,sem a felelősség kérdésének, mivel az általuk nyilvántartott adatok vitathatóak.

A követeléskezelés azon túl, hogy zaklatja az adósokat nem végez érdemi tevékenységet, mert nem ebben érdekelt, sőt a 20%-os kamattal számított értékkel kimutatható az ellenérdekeltsége.

A követeléskezelés a 20%-os éves kamat alapján a legnagyobb befektetés, és a banki érdekek manipulálásának aktív eszköze, egyrészt a nyereség/veszteség megállapításánál, a tartalékolási szabályoknál, és a pénzkészletnél.

A követeléskezelő évekig nem csinál semmit a követeléssel, élvezi annak 20%-os hasznát.

Mivel nincs törvényi szabályozás arra vonatkozóan, hogy előírt határidőn belül zárja le az ügyeket: ha sikerrel jár azért, és számoljon el vele, ha nem, akkor írja le veszteségként.

A magyar kormányoknak óriási mulasztása az, hogy törvényi szabályozás hiányában ellenőrizetlen teret engedett a bankszektor nyomásának, mert a devizahitel minden mozzanata a kihelyezéstől a végrehajtásig bezáróan unio-idegen, és tisztességtelen, és erőfölénnyel való visszaélésre alkalmas.


Szólj hozzá

Hozzászólás