2018-AZ ÁTVERT DEVIZÁSOKNAK TELJES MÉRTÉKŰ KÁRTÉRÍTÉSBEN KELL RÉSZESÜLNIÜK!

2018-AZ ÁTVERT DEVIZÁSOKNAK TELJES MÉRTÉKŰ KÁRTÉRÍTÉSBEN KELL RÉSZESÜLNIÜK!

2018-AZ ÁTVERT DEVIZÁSOKNAK TELJES MÉRTÉKŰ KÁRTÉRÍTÉSBEN KELL RÉSZESÜLNIÜK!

[good_old_share]


Az alábbi sorokat Takács Imre közgazdász írta, és a Népszava hasábjain jelent meg.

 

Számtalan bizonyíték szól az mellett, hogy a bankok a „hitelfelvevőket” nem tájékoztatták arról, hogy a devizahitelnek nevezett „pénzügyi termék” valójában nem hitel, hanem befektetési ügylet.

loading...Sőt a Bankszövetség tanulmánya kifejezetten arra bíztatta az átvert károsultakat, hogy ne féljenek ilyen „hiteleket” felvenni. KATTINTS IDE A TANULMÁNYÉRT.

Most Takács Imre közgazdász magyarázza el, hogy mi történt valójában, és a bankok milyen módszerrel húzták csőbe a „hitelkárosultakat”.

 

A forinttal visszafizethető devizahitelek törlesztési részleteit az adósok az esedékességkor érvényes aktuális piaci árfolyamon "vették meg". Ha az induló helyzethez képest az árfolyam leértékelődött, akkor a törlesztés többe került, mint az induláskor kalkulált érték.

A többletköltséget a vállalatok fedezni tudják. Módjuk van arra, hogy kalkuláltat meghaladó költségeiket ne nyereségük terhére számolják el, hanem értékesítési áraik emelésével fedezzék. Ezt alkalmazhatják a törlesztési részletek növekedésénél is. Így lehetővé válik, hogy a felvett hitelek törlesztését is mindig a kalkulált értéken vegyék számításba.

Más a helyzet a lakossági hiteleknél. A kölcsönök felvevői a megemelkedett törlesztéseket nem tudják fizetésük növelésével fedezni, ezért kénytelenek azokat meglévő fizetésükből tejesíteni. A törlesztések növekedése arányos az árfolyam leértékelődésével. A határ pedig a csillagos ég!

 

A korlátlanul emelkedő törlesztéseket tehát korlátozott havi jövedelemből kell tejesíteniük, ami fogyasztásuk végletes csökkenésével járhat. Ennek lehetőségét azonban az uzsorát tiltó törvény kizárja.A Btk. 381. § szerint uzsorának olyan aránytalan mértékű ellenszolgáltatás kikötése tekinthető, melynek teljesítése az adott személyt súlyos, vagy további súlyos nélkülözésnek teszi ki. Ez a bűncselekmény 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Nem feltétele a bűncselekmény megvalósulásának az, hogy a súlyos vagy a további súlyos nélkülözés bekövetkezzen, elegendő, ha a megkötött megállapodás teljesítése ennek előidézésére alkalmas.

loading...

Emlékeztető: A Kúria kimondta: "Ha a pénzügyi intézménytől kapott nem megfelelő tájékoztatás vagy a tájékoztatás elmaradása folytán a fogyasztó alappal gondolhatta úgy, hogy az árfolyamkockázat nem valós, vagy az őt csak korlátozott mértékben terheli, a szerződésnek az árfolyamkockázatra vonatkozó rendelkezése tisztességtelen, aminek következtében a szerződés részlegesen, vagy teljesen érvénytelen."

Hitelek esetén ellenszolgáltatásnak a visszafizetés számít. Ha a hitelek törlesztői korlátlanul emelkedhetnek, akkor azok visszafizetése korlátlanul nagy összeget érhet el, ami az adósokat a súlyos nélkülözésnek teheti ki. Ebből következik, hogy véleményem szerint a nem fedezett árfolyamkockázattal működő lakossági devizaalapú hitelek uzsorás hitelnek számítanak.

Az árfolyamkockázat fedezése azonban a hitelező bankok és a jegybank közötti devizacserével megoldható. Ennek keretében a bankok a felvett devizahitelt a jegybanknak adnák át forintért piaci árfolyamon, és ugyanazon az árfolyamon, 2-3 ezrelék árrés alkalmazásával, vennék vissza a törlesztési részleteket. A fedezeti eljárás lehetőségét és szükségességét a jegybank nem ismerte fel. Ez részéről súlyos szakmai hibát jelentett.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

Súlyos tévedésnek tekinthető a Kúria 6/2013. számú jogegységi határozata is, melyben a devizaalapú hitelezés egészét törvényesnek ítélte. Azon belül ugyanis csak a vállalati hitelezés volt törvényes. Nem ismerte fel, hogy a lakossági hitelezés a vállalati hitelezéssel azonos törlesztési feltételek mellett is törvénytelen uzsorás hitelezést jelentett.NCK: a felvétel meghallgatása után sokan azt gondolhatják, hogy semmi baj, mert Orbán is tudja ezt. De ne feledjük, hogy a felvétel készítése után Orbán Viktor paktumot kötött az EBRD elnökével, valamint az Erste Group Bank AG vezérigazgatójával, és ez felülírja a „deviza”-károsultak jogait.

A paktumban többek között ez áll: A kormány vállalja, hogy a devizatörvényt úgy kell biztosítani, hogy annak kivitelezése során a bankszektorra az árfolyamkockázathoz kapcsolódó további költségek ne háruljanak. (Ha most felvételkori árfolyamon váltanák a hiteleket, akkor sok szerződés esetén kiderülne, hogy túlfizetésben van, így nem csak a szerződés szűnne meg, hanem még a banknak kellene fizetnie!)

A paktumban szintén vállalta, hogy az ingatlanárverések és kilakoltatások további szigorításától tartózkodni kell.

A kormány azt is megígérte, hogy a Bankszövetséggel való egyeztetés, sőt, a szervezet jóváhagyása nélkül nem fog új jogszabályokat hozni a magáncsődre és a banki ügyfelek visszamenőleges szerződésmódoítására vonatkozóan. TOVÁBBI RÉSZLETEKET IDE KATTINTVA OLVASHATSZ.

A kormánynak is ki kellene nyilvánítania, hogy a lakosságnak uzsorás hiteleket folyósítottak, továbbá, hogy ebben az adósokat nem terheli felelősség, és teljes mértékű kártérítésben kell részesülniük. – Takács Imre közgazdász.

loading…


[emailpetition id=”1″]
[signaturelist id=”1″]

[good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
NA, KÉREM! MIÉRT VAN KOCKÁZATFELTÁRÓ NYILATKOZAT EGY KÖLCSÖNSZERZŐDÉSHEZ?
NA, KÉREM! MIÉRT VAN KOCKÁZATFELTÁRÓ NYILATKOZAT EGY KÖLCSÖNSZERZŐDÉSHEZ?

NA, KÉREM! MIÉRT VAN KOCKÁZATFELTÁRÓ NYILATKOZAT EGY KÖLCSÖNSZERZŐDÉSHEZ? [good_old_share] "Nem azt kell vizsgálni, hogy a kockázat megosztható-e, hanem azt, hogy...

ÚJRATERVEZÉS-DEVIZAHITELEK:FELVÉTELKORI ÁRFOLYAMON TÖRTÉNŐ ÁTVÁLTÁS!
ÚJRATERVEZÉS-DEVIZAHITELEK:FELVÉTELKORI ÁRFOLYAMON TÖRTÉNŐ ÁTVÁLTÁS!

ÚJRARTERVEZÉS-DEVIZAHITELEK:FELVÉTELKORI ÁRFOLYAMON TÖRTÉNŐ ÁTVÁLTÁS! [good_old_share] 2 szomszédos Európai Uniós ország is úgy döntött, hogy úgy segíti a deviza-csapdába csalt állampolgárait,...

Close