155 ezer magyar menekült meg az adósságcsapdából

devizahitel, Nemzeti Civil Kontroll, 155 ezer magyart menekült meg az adósságcsapdából

A Haszon nevű internetes portál beszámolója szerint a legrosszabb helyzetben lévő devizahitelesek többségét, mintegy 155 ezer embert sikerült megmentenie a Nemzeti Eszközkezelő (NET) programjának – olvasható a Közgazdasági Szemlében megjelent tanulmányban.

Összességében sikeres lehetett a NET programja
A Közgazdasági Szemle legújabb számában (itt letölthető) jelent meg egy elemzés arról, hogy mintegy 9 év alatt sikerült megmenteni a NET-be belépett adósok jelentős részét. A 2008-as gazdasági és pénzügyi válság utáni években ugyanis a hazai lakossági adósok egy hatalmas hányada nem tudta folytatni a hiteleinek a törlesztését.A rászoruló, nem teljesítő jelzáloghitel-adósok lakhatásának megőrzése érdekében jött létre a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. 2011-ben, és általa az eszközkezelői program. Ez az intézmény azonban 2020 végén megszűnt, az ügyfelek jelentős része pedig kilépett a projektből.

A tanulmány szerint a program leginkább a legrosszabb helyzetben lévő, szociálisan rászoruló, alacsonyabb iskolai végzettségű, kisebb jövedelmű devizaadósokon segített. A projekt segítségével minimálisra csökkent a körükben a késedelmes lakbérfizetések és a lakásvesztések száma, 86 százalékuk pedig ismét ingatlantulajdonossá vált.

A program néhány részlete
A projektbe olyan nehéz helyzetben lévő, jelzáloghitele visszafizetésével elmaradt adós kerülhetett, akinek a jelzálog a tényleges lakhelyét terhelte, nem rendelkezett más ingatlannal, valamint ez az ingatlan volt a hitel egyetlen fedezete. A fedezet forgalmi értéke pedig a hitelszerződés aláírásakor nem haladhatta meg a 25 millió forintot a fővárosban, Budapest környéként és a megyei jogú városokban, más településeken pedig a 20 millió forintot.

Az adós és a hitelező is kezdeményezhette a programba kerülést. A bejutást követően adásvételi szerződés jött létre az ingatlanról a NET és az adós között, amely egy tartozáselengedő nyilatkozatot is tartalmazott. Ebben az ingatlan ára nem haladhatta meg a jelzáloghitel-szerződésben megállapított forgalmi érték 29-47 százalékát (településtípustól függően), de legfeljebb a 4,35-9,3 millió forintot.

A projekt alatt az adós bármikor visszavásárolhatta az ingatlanát azért az összegért, amelyet az eszközkezelő fizetett érte, kiegészülve a jegybanki alapkamattal, az esetleges értéknövelő beruházások értékével, valamint az eszközkezelő által fizetett kötelezettségek összegével. Egyébként az ügyfelek 5-15 ezer forint bérleti díjat fizettek a NET-nek a lakhatásért, valamint ők állták a rezsit is. Kedvező adat, hogy arányaiban csak minden 38. ember esetében kellett később, a fizetések elmaradása miatt felbontani a szerződést.

Ez lett a vége
A programot 2019-ben zárták le, amikor az adósok választhattak, hogy egy összegben (kedvezményesen), esetleg részletekben visszavásárolják az ingatlant, vagy bérlők maradnak. A programban résztvevők 17 százaléka választotta az egyösszegű kifizetést, 69 százalékuk pedig részletekben fizetett az ingatlanért, 14 százalékuk pedig bérlő maradt.Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM