ÚJABB DÖNTÉS ELŐTT ÁLLNAK A “DEVIZAHITELESEK”.

ÚJABB DÖNTÉS ELŐTT ÁLLNAK A "DEVIZAHITELESEK".

ÚJABB DÖNTÉS ELŐTT ÁLLNAK A "DEVIZAHITELESEK".

[good_old_share]


Újabb értesítést kapnak a devizahitelesek: dönteniük kell – számolt be a Pénzcentrum.

 
Április óta folyamatosan járnak le az árfolyamgátas törlesztőrészlet-rögzítések, az egykori devizahitelesek pedig azzal szembesülnek, hogy megugrik a havi részletük és sokaknak a futamidő is nő. Arra kevés az esély, hogy a korábbi törlesztők visszatérjenek, azonban egy hitelkiváltással csökkenhetnek a havi terheink és még a futamidő is csökkenhet. Körüljártuk, kinek érdemes kiváltania a hitelét és ki fizesse tovább a korábbi kölcsönét.

Egy hosszú futamidejű hitelnél érdemes néhány évente elgondolkodni azon, hogy kiváltsuk a régi kölcsönünket. Ezen az időtávon ugyanis kedvező irányba változhatnak a kamatok és új, korszerűbb termékek jelenhetnek meg, amelyek átláthatóbbak és sokszor olcsóbbak is.

Nem árt ilyenkor megnézni a bankok ajánlatát, mert a pénzintézetek gyakran a hitelfelvétellel járó költségek többségét elengedik, ezt is megúszhatjuk a hitelkiváltáskor. Emellett érdemes összevetni a korábbi hitelkamatunkat a most elérhető legjobb kamatokkal is, könnyen lehet, hogy alacsonyabb törlesztőrészletet tudunk kiharcolni magunknak.

Az árfolyamgátasoknak is érdemes lépni (a Pénzcentrum szerint).

A devizahiteles elszámolás után azt várták a szakértők, hogy a forintosított kölcsönöket az ügyfelek majd átváltják, azonban ez (vélhetően az egyébként is alapvetően alacsony kamatok miatt is) a vártnál kevesebben váltották ki a kölcsönüket. Áprilisban azonban elkezdtek lejárni az árfolyamgátas törlesztőrészlet-rögzítések, emiatt pedig a legtöbb adós törlesztőrészlete megugrott, vagy hamarosan megugrik, amikor lejár a rögzítés öt éves tartama.

Ez azonban nem minden, az egykori devizaadósok jelentős részének a futamideje is nőni fog, ami azért fordulhat elő, mert a szabályok értelmében a törlesztőrészlet nem nőhet 15 százaléknál nagyobb mértékben.

A magasabb törlesztőrészlet és a futamidő kitolódása sokaknak zavaró lehet, azonban a hitelkiváltással ennek is elejét lehet venni, akár már az árfolyamgát lejárata előtt is:
FIGYELEM! Sokan jelezték, hogy a Facebook folyamatosan korlátozza a bejegyzéseink láthatóságát. Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldal tetejére a "Tetszik/Liked" gombra és pipáld ki, valamint a "követed" gombnál állítsd be a "megjelenítés elsőként" opciót, hogy megjelenjünk a hírfolyamban. KATTINTS IDE!

Egyrészt alacsonyabb lehet a törlesztőrészletünk, ha a futamidőt meghosszabbítjuk (és az alacsonyabb kamat is segíthet ebben). Ez jó megoldás lehet, ha a családnak megterhelő a megemelkedett havi részlet.
Másrészt csökkenthetjük a futamidőt, ha minél előbb szabadulnánk a kölcsöntől, igaz, ezért cserébe valószínűleg a törlesztőrészletünk magasabb lesz (ezt az alacsonyabb kamat tompíthatja). Ez azoknak lehet jó megoldás, akik minél előbb megszabadulnának a hitelüktől.
Persze egyéb variációt is elképzelhetünk, a hitelkiváltással ugyanis az új hitelünk teljesen új futamidővel indul (és várhatóan 3 százalék körüli kamattal), így a törlesztőrészletünket mi határozhatjuk meg.

Nem mindenkinek éri meg a hitelkiváltás.

loading…


Az árfolyamgátas gyűjtőszámlákon található tartozások jelentős része (gyakran a teljes, itt található adósság) jóváírásra került, amikor az ügyfelek megkapták az elszámolás miatt visszajáró összegeket. Emiatt, és a kamatok párhuzamos csökkenése miatt viszont volt, akinek ugyan nem csökkent a törlesztőrészlete, azonban a gyűjtőszámlán sem nőtt a tartozása. Ők sok esetben a forintosítás után alacsony kamatoknak örülhettek, amelyek még most is kedvezőek, így nem érdemes kiváltani a hitelüket.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

Ha viszont 1 százalékpontot tudunk nyerni a hitelkiváltással, akkor a fix költségek elengedése miatt már érezhető összeget nyerhetünk. 6 millió forintos tartozásnál, 10 éves hátralévő futamidő mellett havonta nagyjából 3 ezer forinttal lehetnek alacsonyabbak a terheink, ami 337 ezer forintot jelent a teljes futamidő alatt.

Fixáljunk vagy ne fixáljunk?

Persze nemcsak a kamatcsökkenés miatt érdemes váltani. Sokan (különösen az egykori devizahitelesek közül) arra vágynak, hogy a hitel kiszámítható legyen, és ne kelljen azon aggódni, hogy mikor, hogyan nő (vagy esetleg csökken) a havi fizetendő. Ennek viszont ára van, a most elérhető, 3 vagy 5 évre rögzített kölcsönök 4-5 százalék körüli teljes hiteldíj mutatóval (THM) érhetők el, ezek viszont a kamatperiódusuk lejáratakor változhatnak.

Ha azt szeretnénk, hogy a futamidő végéig (10 évvel kalkulálunk) ne változzon a törlesztőrészletünk, akkor legalább 5,39 százalékos THM-et kell megfizetnünk a Pénzcentrum kalkulátora alapján. Ez egyébként még mindig nem számít jelentősnek, és a biztonságért cserébe csupán havi 5-10 ezer forinttal kell többet megfizetnünk.

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM