Új döntés devizahiteles ügyben: az árfolyamveszteséget a banknak kell viselnie!

Új döntés devizahiteles ügyben: az árfolyamveszteséget a banknak kell viselnie!

Új döntés devizahiteles ügyben: az árfolyamveszteséget a banknak kell viselnie!


A Magyar devizakárosultak irigykedve nézhetik a 2019 decemberi bírói döntést.

A magyar devizahitelesek egyik álmát valósítják meg Lengyelországban.Az adós javára döntött a lengyel legfelsőbb bíróság tegnap egy svájci frank alapú jelzáloghitel ügyében, így lehetővé vált a devizahitel zlotyhitelre történő konverziója az alacsonyabb (LIBOR-t követő) kamatláb megtartása mellett.

Esetleges precedens értéke miatt a hírre tegnap zuhant a nagyobb bankok részvénye, most azonban már a legnagyobb lengyel bank, a PKO és a Pekao árfolyama is emelkedést mutat.

Egy törlesztőrészlet-indexálási záradék miatt került korábban egy devizahiteles ügy az egyik lengyel feljebbviteli bírósághoz, amely végül a szerződés megsemmisítése mellett döntött. Ebből a szempontból összehangban egyébként az Európai Bíróságnak az elmúlt hetekben egy másfajta lengyel ügyben hozott ítéletével.

A legfelsőbb bíróság azonban most felülbírálta a döntést, mondván, a kifogásolt kitételek nem képezik a szerződés elődleges tárgyát, így a szerződés érvényben tartható, mégpedig az adós számára kedvező módon:

ÚGY TÖRTÉNHET MEG A FRANKALAPÚ HITEL KEDVEZŐ ÁRFOLYAMON TÖRTÉNŐ ZLOTYHITELRE VÁLTÁSA, HOGY AZ ADÓS TOVÁBB ÉLVEZHETI A LIBOR-T MINT REFERENCIAKAMATOT KÖVETŐ ALACSONYABB KAMATLÁBAT.

A döntés alapján az árfolyamveszteséget a banknak kell viselnie, így nem csoda, hogy jelentős árfolyamesést produkáltak csütörtökön a lengyel bankok a tőzsdén.  A lengyel legfelsőbb bíróság döntése ugyan nem kötelezi a többi bíróságot, de a bírók precedensként értékelhetik.

Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

A perben érintett devizahitelek aránya alacsony ugyan az országban (2%) a teljes állományhoz képest, a perek száma azonban meredeken emelkedik.

Ennek hátterében az állhat, hogy Lengyelországban a legfelsőbb bíróság az utóbbi időben vált „adósbaráttá”: míg 2016-2017-ben több mint 70%-ban a hitelezőknek adtak igazat, 2019-ben ez az arány kevesebb mint 20% volt – jegyzik meg az ING elemzői.

Az ügyet egyelőre bizonytalanul értékelő elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy az ügy miatt jelentősen gyengülhet a zloty.

Akár a bíróságok kötelezik a bankokat a hitelek tömegek átváltására (vagy ahogy Magyarországon történt, az állam talál erre központi jogi megoldást), akár a bankok önkéntesen teszik ezt meg tömegével, ahhoz jelentős összegű devizát kell beszerezniük a bankközi piacon a frankhitelek mögött álló devizaforrásaik lezárásához (Magyarországon a jegybank devizatartalékából nyújtottak ehhez segítséget a bankoknak 2014-2015-ben, hogy ne legyen a konverziónak érdemi forintgyengítő hatása).

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM