Új döntés devizahiteles ügyben: az árfolyamveszteséget a banknak kell viselnie!

Új döntés devizahiteles ügyben: az árfolyamveszteséget a banknak kell viselnie!

Új döntés devizahiteles ügyben: az árfolyamveszteséget a banknak kell viselnie!


A Magyar devizakárosultak irigykedve nézhetik a 2019 decemberi bírói döntést.

A magyar devizahitelesek egyik álmát valósítják meg Lengyelországban.Az adós javára döntött a lengyel legfelsőbb bíróság tegnap egy svájci frank alapú jelzáloghitel ügyében, így lehetővé vált a devizahitel zlotyhitelre történő konverziója az alacsonyabb (LIBOR-t követő) kamatláb megtartása mellett.

loading...

Esetleges precedens értéke miatt a hírre tegnap zuhant a nagyobb bankok részvénye, most azonban már a legnagyobb lengyel bank, a PKO és a Pekao árfolyama is emelkedést mutat.

Egy törlesztőrészlet-indexálási záradék miatt került korábban egy devizahiteles ügy az egyik lengyel feljebbviteli bírósághoz, amely végül a szerződés megsemmisítése mellett döntött. Ebből a szempontból összehangban egyébként az Európai Bíróságnak az elmúlt hetekben egy másfajta lengyel ügyben hozott ítéletével.

A legfelsőbb bíróság azonban most felülbírálta a döntést, mondván, a kifogásolt kitételek nem képezik a szerződés elődleges tárgyát, így a szerződés érvényben tartható, mégpedig az adós számára kedvező módon:

ÚGY TÖRTÉNHET MEG A FRANKALAPÚ HITEL KEDVEZŐ ÁRFOLYAMON TÖRTÉNŐ ZLOTYHITELRE VÁLTÁSA, HOGY AZ ADÓS TOVÁBB ÉLVEZHETI A LIBOR-T MINT REFERENCIAKAMATOT KÖVETŐ ALACSONYABB KAMATLÁBAT.

A döntés alapján az árfolyamveszteséget a banknak kell viselnie, így nem csoda, hogy jelentős árfolyamesést produkáltak csütörtökön a lengyel bankok a tőzsdén.  A lengyel legfelsőbb bíróság döntése ugyan nem kötelezi a többi bíróságot, de a bírók precedensként értékelhetik.

loading...

Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

A perben érintett devizahitelek aránya alacsony ugyan az országban (2%) a teljes állományhoz képest, a perek száma azonban meredeken emelkedik.

Ennek hátterében az állhat, hogy Lengyelországban a legfelsőbb bíróság az utóbbi időben vált „adósbaráttá”: míg 2016-2017-ben több mint 70%-ban a hitelezőknek adtak igazat, 2019-ben ez az arány kevesebb mint 20% volt – jegyzik meg az ING elemzői.

Az ügyet egyelőre bizonytalanul értékelő elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy az ügy miatt jelentősen gyengülhet a zloty.

Akár a bíróságok kötelezik a bankokat a hitelek tömegek átváltására (vagy ahogy Magyarországon történt, az állam talál erre központi jogi megoldást), akár a bankok önkéntesen teszik ezt meg tömegével, ahhoz jelentős összegű devizát kell beszerezniük a bankközi piacon a frankhitelek mögött álló devizaforrásaik lezárásához (Magyarországon a jegybank devizatartalékából nyújtottak ehhez segítséget a bankoknak 2014-2015-ben, hogy ne legyen a konverziónak érdemi forintgyengítő hatása).

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
MIÉRT NINCS MÉG MINDIG A "DEVIZA"-HITELES PROBLÉMA MEGOLDVA? ITT A VÁLASZ!
MIÉRT NINCS MÉG MINDIG A “DEVIZA”-HITELES PROBLÉMA MEGOLDVA? ITT A VÁLASZ!

MIÉRT NINCS MÉG MINDIG A "DEVIZA"-HITELES PROBLÉMA MEGOLDVA? ITT A VÁLASZ! Ez a cikk és videó komoly felháborodást okozhat fideszes...

A Fideszes vagyonok elkobzása?
A Fideszes vagyonok elkobzása?

A Fideszes vagyonok elkobzása? Létre kell hozni egy antikorrupciós ügyészséget! Ha kiderül, hogy közpénzből magánvagyonok jöttek létre, akkor megkezdődik a...

Close