TÖBB “DEVIZAHITELES” IS CSALÓDHAT

TÖBB "DEVIZAHITELES" IS CSALÓDHAT!

Több ezer forint- és devizahiteles csalódhat

Felpörögtek a hitelkiváltások 2008 környékén. Aki kilépett a régi hitelből, mert drágállotta, most azzal szembesülhet, csak az új után kaphat visszatérítést. A visszatérítendő összeg a töredéke lehet annak, amit a régi banknál maradt adósok kaphatnak

TÖBB-DEVIZAHITELES-IS-CSALÓDHAT-CIVILKONTROLL-COM

Jó néhány ezer deviza- és forinthiteles csalódhat a banki elszámolás miatt a következő hónapokban, ha 2009 nyara előtt bankról bankra hurcolta a különböző hiteleit. A Kúria jogegységi határozatát jogszabályba foglaló törvény és a múlt hét végén benyújtott elszámoltatási törvény alapján ugyanis csak az olyan hitelszerződések után kaphatnak az adósok kártérítést, amelyek az előbbi törvény kihirdetésekor még nem évültek el, vagyis 2009. július 26-án élt a szerződésük.

Pontos adatok nincsenek a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) arról, mennyi lakás- és egyéb hitelt váltottak ki ebben az időszakban. 2008 azonban sokak szerint a hitelkiváltások éve volt, az év nyarán a K&H Bank a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott, az elő- és végtörlesztések már a portfóliók több mint 20 százalékát érintették. 2008 őszén pedig az Origonak nyilatkozó bankok szerint az új hitelek felét valamilyen másik hitel kiváltására vették fel. 2008 közepén a háztartások teljes hitelállománya 6500 milliárd forint körül volt, és svájci frank alapú hitelből havonta 160-170 milliárd forintnyit is folyósítottak. Ebben nyilván új hitel is volt, de így is valószínűsíthető, hogy 2009 július vége előtt ezer milliárd forintos nagyságrendben válthattak ki hiteleket a banki ügyfelek.

Akik így tettek, akkor jól járhattak. A kiváltó hiteleket rendszerint akciós feltételekkel kínálták a bankok, a kezdeti kamatok alacsonyabbak voltak, a kezdeti költségeket is sokan elengedték az ügyfeleknek, így a kiváltás látszólag ingyen volt, és a törlesztőrészletek is alacsonyabbak lettek.

A mostani elszámolás során azonban a kezdeti akciós kamatok megemelése nem számít tisztességtelen egyoldalú szerződésmódosításnak, és az elszámolásnál a bankok levonhatják a visszatérítésből az elengedett díjakat is. A kiváltott hitelek legfőbb buktatója az volt, hogy minden egyes bankváltásnál meg kellett fizetnie az ügyfélnek az árfolyamrést. Az új hitelt devizavételi árfolyamon kapta, miközben devizaeladásin kellett a régi banknál végtörlesztenie.

Egy-egy hitelkiváltás a kölcsön 3-5 százalékának megfelelő tőkenövekedést is eredményezhetett, a többszörösen megfizetett árfolyamkülönbözeteket pedig az adós nem biztos, hogy mind visszakaphatja. A törvény szerint ugyanis csak azok után a kölcsönök után jár vissza az árfolyamrés, amelyek a törvény szerint nem számítanak elévültnek.

Minél később váltotta ki valaki a hitelét, annál rosszabbul járhat a kamatemelések tisztességtelenné nyilvánítása kapcsán is. A jegybank adatai szerint a svájci frank alapú lakáshitelek átlagos kamata 2006 elején volt a mélyponton, a 3 százalékot sem érte el. 2007-ben folyamatosan emelkedtek a frankhitelek kamatai, az év elején még 3,3 százalékos volt a lakáshitelek kamata, az év végén már megközelítette 4,4 százalékot. 2008 második felében már jellemzően 5 százalék fölötti, 2009-ben pedig már csaknem 6 százalékos kamaton jutottak hozzá a banki ügyfelek svájci frank lakáshitelhez. Világgazdaság

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM