TISZTESSÉGTELENSÉG MEGÁLLAPÍTÁSA-EGYENLŐTLENSÉG

TISZTESSÉGTELENSÉG MEGÁLLAPÍTÁSA-EGYENLŐTLENSÉG

TISZTESSÉGTELENSÉG MEGÁLLAPÍTÁSA-EGYENLŐTLENSÉG

A deviza pereknél a Bírók elkezdték kérni a KÚRIA 2019. június 19-én elfogadott állásfoglalása alapján meghatározott új számítási módokat. (+ Végrehajtás felfüggestés.)

AZ EGYENLŐTLENSÉG MÉRTÉKE AZ, AMI MEGALAPOZZA A TISZTESSÉGTELENSÉG MEGÁLLAPÍTÁSÁT.


Az egyenlőtlenség mértéke az, ami megalapozza a tisztességtelenség megállapítását

Mind a két számítási mód jó lehet, azonban a szerződésben lévő feltételektől is függ, hogy kinek melyik számítási mód lesz a megfelelő.A már folyamatban lévő pereknél a Bíró dönthet arról, hogy melyik számítást kéri, vagy a döntést átháríthatja a perben álló félre (a deviza károsultra).

2019. június 19. KÚRIA állásfoglalása:
„nem önmagában az árfolyamkockázat viselésével kapcsolatos tájékoztatás nem megfelelő volta eredményezi a vonatkozó szerződési rendelkezés tisztességtelenségét, hanem annak az a következménye, hatása, amely a fogyasztó hátrányára jelentős mértékben felborítja a felek közötti érdekegyensúlyt. 
Nem önmagában az egyenlőtlenség, hanem annak jelentős mértéke az, ami …….. megalapozza a tisztességtelenség megállapítását”

Nem önmagában az árfolyamkockázat viselésével kapcsolatos tájékoztatás nem megfelelő volta eredményezi a vonatkozó szerződési rendelkezés tisztességtelenségét, hanem annak az hogy a fogyasztó hátrányára jelentős mértékben felborítja a felek közötti érdekegyensúlyt. 
Nem önmagában az egyenlőtlenség, hanem annak jelentős mértéke az, ami megalapozza a tisztességtelenség megállapítását.

1. számítási mód

A szerződést a bíróság akként nyilvánítja érvényessé, hogy a kirovó pénznemmé a forint válik, és ügyleti kamat az irányadó forintkamat szerződéskötéskori értékének kamatfelárral növelt mértékével egyenlő.
A szerződés már nem minősül devizaalapúnak, és így kikerül a forintosítási törvények hatálya alól is a kölcsön összegét a ténylegesen a fogyasztó rendelkezésére bocsátott forintösszegben kell meghatározni,

2. számítási mód

Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

A szerződést a bíróság akként nyilvánítja érvényessé, hogy a deviza-forint átváltási árfolyamot maximálja, forintosításig a szerződésben rögzített kamattal.

A fogyasztó által viselt árfolyamkockázat felső határaként figyelembe vehető 180 HUF/CHF árfolyam, amelyet a magyar jogalkotó alkalmas határértéknek tekintett. 
Figyelembe vehető továbbá 20 %-os mértékű árfolyamkockázat.

Probléma esetén keressék bizalommal Dr. Budaházi János ügyvédi irodáját. Ügyvédi iroda elérhetősége: 2030. Érd. Mályva utca 14.
Tel: 06-70-632-3583. Vezetékes telefon/fax: 06-23-360-472. Email cím: drbudahazijanos.erd@gmail.com.loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM