Támadhatók a devizahiteles szerződések

Támadhatók a devizahiteles szerződések

Érvénytelenek a devizaalapú kölcsönszerződések polgári jogi szempontból – vélekedett a Magyar Hírlapnak adott interjújában Jobbágyi Gábor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem polgári jogi tanszékének egyetemi tanára.


„A kölcsönszerződést a régi és az új Ptk. is egyértelműen szabályozza. A pénztartozásról azt mondja, ezt – ellenkező kikötés hiányában – a teljesítés helyén érvényben lévő pénznemben kell megfizetni. A más pénznemben vagy aranyban meghatározott tartozást a fizetés helyén és idején érvényben lévő árfolyam alapulvételével kell átszámítani” – mondta el a napilapnak a szakember. Ebből az következik, hogy a deviza az ilyen ügyletekben egy nyilvántartási eszköz csak, valójában egy forintban nyújtott kölcsönről van szó, amit az ügyfél forintban fizet vissza.

A jogász szerint az „maga a teljes abszurditás”, hogy valaki kifizeti az aktuálisan esedékes törlesztőrészletét, s tartozása nem csökken, hanem nő. „Kijelenthető, hogy ilyen hitelkonstrukció Nyugat-Európában nincs. Egy kölcsönnél nem fordulhat elő, hogy a forinthitelt felvevő ügyfél folyamatos törlesztése ellenére tőketartozása forintban nő.”

Álláspontja szerint a szerződések érvénytelenek, ugyanis nem értékarányosak, tisztességtelen kikötéseket tartalmaznak és megtévesztők. Márpedig ezek külön-külön is elegendők ahhoz, hogy a szerződések érvénytelenségét a bíróság kimondja.


NapiGazdaság

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM