Támadhatók a devizahiteles szerződések

Támadhatók a devizahiteles szerződések

Érvénytelenek a devizaalapú kölcsönszerződések polgári jogi szempontból – vélekedett a Magyar Hírlapnak adott interjújában Jobbágyi Gábor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem polgári jogi tanszékének egyetemi tanára.


loading...

„A kölcsönszerződést a régi és az új Ptk. is egyértelműen szabályozza. A pénztartozásról azt mondja, ezt – ellenkező kikötés hiányában – a teljesítés helyén érvényben lévő pénznemben kell megfizetni. A más pénznemben vagy aranyban meghatározott tartozást a fizetés helyén és idején érvényben lévő árfolyam alapulvételével kell átszámítani” – mondta el a napilapnak a szakember. Ebből az következik, hogy a deviza az ilyen ügyletekben egy nyilvántartási eszköz csak, valójában egy forintban nyújtott kölcsönről van szó, amit az ügyfél forintban fizet vissza.

A jogász szerint az „maga a teljes abszurditás”, hogy valaki kifizeti az aktuálisan esedékes törlesztőrészletét, s tartozása nem csökken, hanem nő. „Kijelenthető, hogy ilyen hitelkonstrukció Nyugat-Európában nincs. Egy kölcsönnél nem fordulhat elő, hogy a forinthitelt felvevő ügyfél folyamatos törlesztése ellenére tőketartozása forintban nő.”

Álláspontja szerint a szerződések érvénytelenek, ugyanis nem értékarányosak, tisztességtelen kikötéseket tartalmaznak és megtévesztők. Márpedig ezek külön-külön is elegendők ahhoz, hogy a szerződések érvénytelenségét a bíróság kimondja.


NapiGazdaság

loading...
Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
50 milliárd eurót találtak Ceausescu háza alatt!
50 milliárd eurót találtak Ceausescu háza alatt!

Hihetetlen dolgot találtak román építőipari munkások. A bukaresti Traian épület lebontásakor az alapba ásva találtak meg több mint 50 milliárd...

Róna Péter-Az árfolyamgát nem megoldás
Róna Péter-Az árfolyamgát nem megoldás

Róna Péter szerint nem megoldás az árfolyamgát a devizahitelesek problémájára. A devizaalapú kölcsönöket szerinte forintosítással kellene megszüntetni. Róna Péter az...

Close