Róna, Léhmann: a devizahitel-szerződések helye a kukában van! + VIDEO

Róna, Léhmann: a devizahitel-szerződések helye a kukában van

A kukába valók a devizahiteles szerződések. Ezt Róna Péter közgazdász és Léhman György ügyvéd mondta hétfőn Fórum című műsorunkban. Szerintük a bankok nem nyerhetnek.


loading...

„Nem adósmentésre van itt szükség, hanem a jogrendszer integritását kell helyreállítani. Ezt a meccset a bankok előbb-utóbb tragikusan el fogják veszíteni: vagy a magyar, vagy az európai bíróságokon megszületik majd az a döntés, aminek következtében ez a kártyavár összeomlik.”

Így foglalható össze annak az egyórás fórumnak a lényege, amely tegnap este zajlott a Kapos Televízió stúdiójában. Az élő adásban Róna Péter közgazdász és Léhmann György ügyvéd fejtette ki álláspontját az évek óta húzódó devizahitelek ügyében.

Az Oxfordi Egyetem tanára rámutatott: ezek a devizahitel-szerződések változó tőkeértékű hitelek, vagyis nem felelnek meg a kölcsön fogalmának. Róna Péterrel egybehangzóan Léhmann György is hangsúlyozta: hibás termékekről van szó, amelyek az elképzelhető összes tisztességtelen elemet tartalmazzák. A siófoki ügyvéd hozzá tette: pofonegyszerű lett volna megfelelő szerződést írni.   – Az értékállandósági kikötés alapján mindig forintban kellett volna nyilvántartani az összegeket, teljesítéskor pedig egy bizonyos devizához igazítani – mondta Léhmann. – Így minden rendben lett volna. Nálam ez a szerződés kb. fél oldal lenne. Csakhogy egyoldalú szerződésmódosítási jogot adtak maguknak a bankok, ami minden európai joggal szembe megy. 

– A törvény szerint az adós tartozása nem lehet más, mint az, amit a bank ténylegesen a rendelkezésére bocsátott – hívta a figyelmet Róna Péter. – Márpedig a bank nem svájci frankot, hanem forintot folyósított az adósnak. 

A neves közgazdász utalt arra is: ha már a bírák sem értik, alig tudják értelmezni, mit tartalmaz ez a devizahitel-szerződés, akkor annak a kukában a helye. A műsorban elhangzott: mintegy 150 ezer szerződésről van szó, amelyek összesen 2-3 ezer milliárd forintra rúgnak. Pontos számokat azonban csak a bankok tudnak, ám ezeket a mai napig nem voltak hajlandóak nyilvánosságra hozni.

Léhmann ügyvéd elmondta: több mint 700 devizahiteles pert visz. 

– Sablon keresetlevéllel dolgozom, ezekből májusig kb. négyszázat befogadtak a bíróságok, majd júniustól – vezényszóra – ugyanezen blankettákból egyet sem. Nesze neked bírói függetlenség! 

– Hogy lehet ma Magyarországon egy családot kilakoltatni anélkül, hogy a kilakoltatás jogszerűségét egy bíróság jogerősen megállapítaná? Hát milyen országban élünk? – tette fel a kérdést Róna Péter. – Ezt az egész problémát meg kell oldani. Nem lehet elodázni. Egyrészt, mert óriási sebet ütött a nemzet testén és lelkén. Másrészt az egész rendszer hitelessége forog kockán, a bankrendszer elvesztette a társadalom bizalmát, s ezzel együtt megingott a jogállamiság. Márpedig működőképes pénzügyi rendszer nélkül nincs gazdasági növekedés!

A teljes műsort megnézheti itt:


Forrás:kapos.hu

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
Egy pénzügyi boszorkánykonyhában kikísérletezett „hungarikum” több ezermilliárd forint kárt okozhatott az ügyfeleknek
Lelepleződött a devizahiteles csalás

Egy pénzügyi boszorkánykonyhában kikísérletezett „hungarikum” több ezermilliárd forint kárt okozhatott az ügyfeleknek A svájci frankkal történő virtuális trükközés révén háromezermilliárd...

Újabb feljelentést tesz a CÖF a devizahitelek miatt
Újabb feljelentést tesz a CÖF a devizahitelek miatt

Újabb büntető feljelentést tesz a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) a devizahitelekkel kapcsolatban, miután korábbi ilyen...

Close