RENDŐRÖK VITTÉK EL A “DEVIZAHITELES” TÜNTETŐKET

Csak hétfőn nyújtja be a kormány a devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot a parlamentnek. Ma reggeli rádióinterjújában az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerének nevezte a devizahitelesek problémájának rendezését a miniszterelnök.

Orbán Viktor kiemelte: a bankok elszámoltatásával elérik, hogy 25-30 százalékkal csökkenjenek a törlesztőrészletek. A devizahitelesek érdekvédelmi szervezetei közül néhány azonban bankmentésnek tartja a forintosítást, ezért ma délelőtt eltorlaszolták a Képviselői Irodaház bejáratát.A Nem Adom a Házamat nevű mozgalom néhány tagja péntek délelőtt a Képviselői Irodáz parkolójában autókkal, transzparensekkel gyülekezett. Elmondásuk szerint a Jobbik által rendezett devizahiteles-kerekasztal-beszélgetésre érkeztek. Az egyik aktivista már akkor balhét emlegetett, amikor a csoport elindult az irodaház felé. Az épületbe érve igazolványaikkal elárasztották az őrséget, de rövid idő alatt kiderült: egy korábbi rendbontás miatt kitiltottak is vannak közöttük, akiket nem engednek be.

A devizahiteleseket tömörítő szervezet vezetője az a Póka László, aki korábban ingatlanforgalmazással és devizahitelek közvetítésével is foglalkozott. Ezúttal polgári engedetlenségre szólította fel társait, akik hol a földön ülve, hol pedig a beléptetőrendszer eltorlaszolásával zárták el a képviselők útját. A helyszínre érkezett Z. Kárpát Dániel jobbikos országgyűlési képviselő is, aki a szakmai egyeztetés szervezője volt, de a tüntetők ekkor már rá sem hallgattak. Mivel többszöri felszólítás ellenére sem távoztak a tüntetők, a rendőrség egyenként távolította el őket az épületből. Az oszlatás után Z. Kárpát Dániel azt mondta: a radikális párt mindent bevet majd a kormány ellen a devizások védelmében. „Amellett, hogy a devizahiteles-kerekasztalt újra össze fogjuk hívni, nyilvánvaló módon utcai demonstrációra is készülünk annak érdekében, hogy a lehető legrendezettebb keretek között, de igen nagy társadalmi nyomásgyakorlás igénybevételével hallassuk azoknak a hangját, akiket sajnos az út szélén hagytak” – fogalmazott jobbikos országgyűlési képviselő.
Pogátsa: Bankmentésről sem lehet beszélni

A közgazdász szerint nem járnak ugyan jól a devizahitelesek a piaci árfolyamon történő forintosítással, de bankmentésről sem lehet egyértelműen beszélni. Pogátsa Zoltán Magyarország élőben című műsorunkban hangsúlyozta: az eredeti hibát a 2010 előtti politikai vezetés követte el, amely a többi közt azzal az ígérettel ösztönözte devizahitelek felvételére a lakosságot, hogy rövidesen bevezethetik az eurót Magyarországon. „Ez egy olyan probléma volt, amibe belekerülni nem szabad, ha már egyszer benne voltunk, igazán jó döntés nincsen. Aki igazán jól járt ezzel a formával, ahogy ez megvalósult a végén, az igazából a nemzetgazdaság, abban az értelemben, hogy megnőtt a mozgástér az árfolyam-politikában” – szögezte le a közgazdász.

Orbán: A lényeg, hogy a célt elértük

Közben a miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerének nevezte a devizahitelek rendezését. Orbán Viktor hangsúlyozta: a kormány tartani tudta, amit vállalt, hiszen a bankok elszámoltatásával elérik, hogy 25-30 százalékkal csökkenjenek a törlesztőrészletek. „Összességében ennek az ügynek a lezárásaképpen mintegy ezermilliárd forintot a bankoktól át fogok irányítani az emberekhez. Ez volt a tervem, ez megtörtént. Valóban, volt arról szó, hogy a forintosítással tesszük ezt és nem a bankok elszámoltatásával, de a bíróság közben olyan döntést hozott, hogy ezt a célt, hogy ezermilliárd forintot a bankoktól vissza tudjak terelni az emberekhez, végül is az elszámoltatással tudjuk elérni. A lényeg, hogy a célt elértük. Másképpen, mint ahogy gondoltuk, de a célt elértük” – nyilatkozta a miniszterelnök.

A nemzetgazdasági miniszter a Hír Televíziónak megerősítette, hogy a devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot végül csak hétfőn nyújtják be a parlamentnek, a hétvégén ugyanis további egyeztetéseket folytatnak majd. Varga Mihály elmondta: a tervezet kamat- és kamatfelárplafont vezet majd be a forintosított devizahitelekre, a kamatot pedig a fair bankokról szóló törvény fogja szabályozni. – MNO

Szólj hozzá

Hozzászólás