RENDŐRÖK VITTÉK EL A “DEVIZAHITELES” TÜNTETŐKET

RENDŐRÖK VITTÉK EL A "DEVIZAHITELES" TÜNTETŐKET.

Csak hétfőn nyújtja be a kormány a devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot a parlamentnek. Ma reggeli rádióinterjújában az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerének nevezte a devizahitelesek problémájának rendezését a miniszterelnök.

Orbán Viktor kiemelte: a bankok elszámoltatásával elérik, hogy 25-30 százalékkal csökkenjenek a törlesztőrészletek. A devizahitelesek érdekvédelmi szervezetei közül néhány azonban bankmentésnek tartja a forintosítást, ezért ma délelőtt eltorlaszolták a Képviselői Irodaház bejáratát.A Nem Adom a Házamat nevű mozgalom néhány tagja péntek délelőtt a Képviselői Irodáz parkolójában autókkal, transzparensekkel gyülekezett. Elmondásuk szerint a Jobbik által rendezett devizahiteles-kerekasztal-beszélgetésre érkeztek. Az egyik aktivista már akkor balhét emlegetett, amikor a csoport elindult az irodaház felé. Az épületbe érve igazolványaikkal elárasztották az őrséget, de rövid idő alatt kiderült: egy korábbi rendbontás miatt kitiltottak is vannak közöttük, akiket nem engednek be.

A devizahiteleseket tömörítő szervezet vezetője az a Póka László, aki korábban ingatlanforgalmazással és devizahitelek közvetítésével is foglalkozott. Ezúttal polgári engedetlenségre szólította fel társait, akik hol a földön ülve, hol pedig a beléptetőrendszer eltorlaszolásával zárták el a képviselők útját. A helyszínre érkezett Z. Kárpát Dániel jobbikos országgyűlési képviselő is, aki a szakmai egyeztetés szervezője volt, de a tüntetők ekkor már rá sem hallgattak. Mivel többszöri felszólítás ellenére sem távoztak a tüntetők, a rendőrség egyenként távolította el őket az épületből. Az oszlatás után Z. Kárpát Dániel azt mondta: a radikális párt mindent bevet majd a kormány ellen a devizások védelmében. „Amellett, hogy a devizahiteles-kerekasztalt újra össze fogjuk hívni, nyilvánvaló módon utcai demonstrációra is készülünk annak érdekében, hogy a lehető legrendezettebb keretek között, de igen nagy társadalmi nyomásgyakorlás igénybevételével hallassuk azoknak a hangját, akiket sajnos az út szélén hagytak” – fogalmazott jobbikos országgyűlési képviselő.
Pogátsa: Bankmentésről sem lehet beszélni

A közgazdász szerint nem járnak ugyan jól a devizahitelesek a piaci árfolyamon történő forintosítással, de bankmentésről sem lehet egyértelműen beszélni. Pogátsa Zoltán Magyarország élőben című műsorunkban hangsúlyozta: az eredeti hibát a 2010 előtti politikai vezetés követte el, amely a többi közt azzal az ígérettel ösztönözte devizahitelek felvételére a lakosságot, hogy rövidesen bevezethetik az eurót Magyarországon. „Ez egy olyan probléma volt, amibe belekerülni nem szabad, ha már egyszer benne voltunk, igazán jó döntés nincsen. Aki igazán jól járt ezzel a formával, ahogy ez megvalósult a végén, az igazából a nemzetgazdaság, abban az értelemben, hogy megnőtt a mozgástér az árfolyam-politikában” – szögezte le a közgazdász.

Orbán: A lényeg, hogy a célt elértük

Közben a miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerének nevezte a devizahitelek rendezését. Orbán Viktor hangsúlyozta: a kormány tartani tudta, amit vállalt, hiszen a bankok elszámoltatásával elérik, hogy 25-30 százalékkal csökkenjenek a törlesztőrészletek. „Összességében ennek az ügynek a lezárásaképpen mintegy ezermilliárd forintot a bankoktól át fogok irányítani az emberekhez. Ez volt a tervem, ez megtörtént. Valóban, volt arról szó, hogy a forintosítással tesszük ezt és nem a bankok elszámoltatásával, de a bíróság közben olyan döntést hozott, hogy ezt a célt, hogy ezermilliárd forintot a bankoktól vissza tudjak terelni az emberekhez, végül is az elszámoltatással tudjuk elérni. A lényeg, hogy a célt elértük. Másképpen, mint ahogy gondoltuk, de a célt elértük” – nyilatkozta a miniszterelnök.

A nemzetgazdasági miniszter a Hír Televíziónak megerősítette, hogy a devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot végül csak hétfőn nyújtják be a parlamentnek, a hétvégén ugyanis további egyeztetéseket folytatnak majd. Varga Mihály elmondta: a tervezet kamat- és kamatfelárplafont vezet majd be a forintosított devizahitelekre, a kamatot pedig a fair bankokról szóló törvény fogja szabályozni. – MNO

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM