MOKK-FIZETÉSI MEGHAGYÁS!

MOKK-FIZETÉSI MEGHAGYÁS!

MOKK-FIZETÉSI MEGHAGYÁS!

[good_old_share]


(MOKK. Magyar Országos Közjegyzői Kamara.)

 

Abban az esetben, ha valaki a MOKK-tól fizetési meghagyást kap, nagyon fontos, hogy 15 napon belül ellent kell mondani.
Ha nem mondunk ellent 15 naptári napon belül, akkor jogerőre emelkedik és végrehajtható. Innentől kezdve olyan joghatással bír, mint egy jogerős bírósági ítélet.
Ha csak annyit írunk az ellentmondásba, hogy sem jogszerűségében, sem összegszerűségében nem ismerem el, már elegendő ahhoz, hogy később jogorvoslattal tudjunk élni.

 

Természetesen célszerű "deviza" hitelben jártas szakemberhez fordulni, mert a szakszerű ellentmondás következtében a legtöbbször a bank nem folytatja az eljárást, így az meg is szűnik. 
Ha a bank mégis ragaszkodik a fizetési meghagyásban közölt tartozáshoz, akkor az eljárás perré alakul, ami szünetelt 2015. év végéig.

Sokan megijednek és bele vannak fáradva a bankok és behajtóik állandó zaklatásaiba, ezért át sem veszik a MOKK-től jött levelet.

Ez veszélyes dolog, mert ha nem veszik át, akkor is jogerőre emelkedik. EZÉRT A MOKK-tól jött levelet mindig át kell venni és mindig ellent kell mondani!

Még akkor is javaslom az ellentmondást, ha úgy érezzük, hogy a tartozásunk valóban fennáll. 
Ha nem mondunk ellent, akkor azonnal jön a végrehajtó, lezárolhatja a bankszámlát, tilthat a fizetésből, ráteheti a házra a végrehajtást, ha pedig az ingatlanon jelzálog van, akkor azt a kölcsönt is fel fogja mondani a bank!

Ha ellentmondunk, akkor van esély arra, hogy megegyezzünk a bankkal, vagy perre menjünk.

 

Nemcsak banki tartozás miatt kaphatunk a MOKK-tól levelet.
Telefon, vagy közüzemi számlatartozás miatt is.

Ebben az esetben is fontos hogy ellentmondjunk. 
A telefonos tartozás 1 év után elvül ! 
Nem szakítja meg az elévülést a szolgáltató által küldött felszólító levél, a fizetési meghagyás viszont igen !

A legfontosabb dolog az elévüléssel kapcsolatban:
az elévüléssel NEM szűnik meg a követelés.  (Elévülésről részletek ITT és ITT)

Egyszerűen bírói úton nem tudják érvényesíteni, abban az esetben ha a kötelezett hivatkozik rá. Azonban, ha erre a kötelezett nem hivatkozik, akkor végrehajtást is lehet kérni rá, valamint a kifizetett de korábban elévült követelés önkéntes teljesítését nem is lehet visszakövetelni.
Az elévülési időt megszakítja: 
a kötelezett tartozás elismerése, a tartozás módosítása (egyezség), a bírósági (közjegyzői) eljárásban történő érvényesítés abban az esetben ha érdemi döntés születik.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

Ha viszont már jogerősen elbírálták az ügyet, akkor csak a tartozás módosítása vagy a végrehajtási cselekmények szakítják meg az elévülést.
Speciális szabályok vonatkoznak az adótartozások elévülésére.
Ezeknél kétféle elévülési idő van: 
egy az adókötelezettség megállapításához, egy pedig az adó behajtásához. 
A megállapításhoz való jog december 31-én évül el, 5 évvel később mint amikor az adót be kellett volna vallani.

Például: 2013. január 2-án szerezett valamilyen SZJA – köteles jövedelmet, ezt 2014-ben kellett bevallani, így az elévülés kezdő időpontja 2014. december 31., innen indul az 5 év. 
Így egy 2013-as adótartozás 2019. december 31-én évül el, ami majdnem 7 év.

Az adó végrehajtásához való jog szintén öt év alatt évül el, de annak az évnek az utolsó napjától kezdve, amikor az adót meg kellett volna fizetni.
Ez még fél évvel meghosszabbodik, ha volt valamilyen végrehajtási cselekmény. 
Némileg más szabályok vonatkoznak a nyugvásra és a megszakadásra, mint a hagyományos követeléseknél, de annyiféle eset van, hogy nem érdemes itt külön részletezni.

Ne menjenek bele egy adóperbe ügyvédi közreműködés nélkül, mert messze nem éri meg a kockázatot a NAV oldaláról ugyanis a jogi előadók/jogtanácsosok minden nap ilyen pereket visznek, egy ügyvezető/adózó sem veszi fel ellenük érdemben a kesztyűt, mert kétszer elolvasta az Art. általa vonatkozónak tartott szakaszait.

Jogszabályok tanulmányozásra: 2013. évi V. törvény (Ptk.) 6:21-25. §, 2003. évi XCII. törvény az adózásról (Art.) 164. §.

Dr. Budaházi János ügyvéd. Ügyvédi iroda elérhetősége: 2030. Érd. Mályva utca 14. Tel: 06-70-632-3583, Vezetékes telefon/fax: 06-23-360-472, Email cím: drbudahazijanos.erd@gmail.com.

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM