MI TÖRTÉNIK, HA FELMONDTA A BANK A HITELEDET?

MI TÖRTÉNIK, HA FELMONDTA A BANK A HITELEDET?

MI TÖRTÉNIK, HA FELMONDTA A BANK A HITELEDET? [cn-social-icon]

Mivel bonyolultabb a helyzetük a normál módon törlesztő hitelesekénél, speciális szabályok vonatkoznak a felmondott hitelszerződéssel rendelkező, követeléskezelőnek tartozó ügyfelekre. Ezeket foglaljuk most össze dióhéjban – írja a Portfólió.

Amennyiben a bank az utóbbi években felmondta, és egy követeléskezelő engedményezés útján megvásárolta a devizahitelessel szembeni követelést, akkor annak ügyleti kamatozása nincsen, az ügyfél a követeléskezelő felé "csak" késedelmi kamatot fizet.

loading...

Az elszámolás kapcsán ezért az ilyen esetekben az a tőketartozás érdekes, ami a követeléskezelőhöz kerülés pillanatában fennállt. Ez a tőketartozás vélhetően érvénytelennek nyilvánított szerződési feltételek (árfolyamrés, kamatemelések) alapján lett megállapítva, így a banknak (az eredeti hitelezőnek) kell elszámolnia az ügyfél felé. A korábbi tartozásokat ilyenkor a "jogalap nélküli gazdagodás" szabályait figyelembe véve, vagyis kamatokkal növelt mértékben kell a bankoknak a visszajáró összeget megállapítaniuk.

Ilyenkor az elszámolást a bank (eredeti hitelező) végzi, ő küldi meg az elszámolási tájékoztatót az ügyfélnek. A kifizetést azonban a követeléskezelő teljesíti a fennálló tartozás csökkentésével, ezért ilyen esetekben a követeléskezelőnél (először is annak honlapján) érdemes erről érdeklődni. A bank és a követeléskezelő egymás között is elszámol a szükséges összeggel.

Az MNB tájékoztatója ezzel kapcsolatban így fogalmaz:

"Ön a követeléskezelőtől kérheti, hogy a pénzügyi intézmény által készített elszámolás alapján számoljon el az Önnel szemben fennálló követelésével. Ennek érdekében keresse fel a követeléskezelőt."

loading...

Amennyiben a szerződés 2009. július 27-e előtt szűnt meg, kissé bonyolultabb a helyzet: a követeléskezelőtől kapott igazolás alapján kell jelentkezni a banknál. Akkor van csak keresni valója ilyenkor az ügyfélnek, ha az említett időpontot követően tényleg követelte még rajta valaki a tartozást, vagyis az az öt évnél régebbi szerződésfelmondás ellenére nem évült még el.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.  [cn-social-icon]

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
KÜLÖNLEGES AJÁNLAT A BANKOKTÓL.
“DEVIZÁSOK”! KÜLÖNLEGES AJÁNLAT A BANKOKTÓL

"DEVIZÁSOK"! KÜLÖNLEGES AJÁNLAT A BANKOKTÓL A médiakommunikáció szerint különleges ajánlattal készülnek a bankok. (A bankok tisztességes ajánlatait már jól ismerjük!)...

DR. BIHARI KRISZTINA - AUTÓHITELESEK FIGYELEM!
DR. BIHARI KRISZTINA – AUTÓHITELESEK FIGYELEM!

DR. BIHARI KRISZTINA - AUTÓHITELESEK FIGYELEM! [cn-social-icon] Figyelj, mert a bankok valószínűleg nem fogják erre figyelmeztetni adósaikat A már lezárt szerződések...

Close