Megmenekültek a szerb és horvát devizahitelesek?

Megmenekültek a szerb és horvát devizahitelesek

A horvát Večernji list hírportál oldalán az év emberének jelölték Radovan Dobronić bírót, aki júliusban a devizahitelesek javára döntött a bankokkal szemben.

A zágrábi bíró még július elején adott igazat a horvátországi Frank Egyesületnek, amely a svájci frankban felvett hitelek jelentős drágulása miatt perelt be nyolc bankot.Dobronić az ítéletet azzal indokolta, hogy a bankok cselekedetei teljes mértékben ellentétesek a fogyasztóvédelmi törvénnyel, mivel nem tájékoztatták az ügyfeleket a lehetséges kockázatokról. A pénzintézetek változó kamatozású kölcsönöket kínáltak, a kamatokat egyoldalú banki döntésekkel, a hitelesek kárára változtatták, anélkül, hogy az ügyfeleik bármiféle információt kaphattak volna a számítási módszerről vagy a paraméterekről.

loading...

Ezért a bíróság elrendelte, hogy a pénzintézeteknek fix kamatozás mellett, a szerződés napján érvényes árfolyamon kunára kell átszámítaniuk a hitel tőkeösszegét, a hiteleseknek eszerint visszakaphatják a bankoktól azt a pénzt, amennyivel eddig a jogosnál többet fizettek a hitelért.

Azóta nemcsak a horvát devizahitelesek nyertek újabb pert, de az egész kelet-közép-európai régióban recseg-ropog már a bankuralom.

Szerbiában kártérítést is fizethetnek a bankokA balkáni országban erre jogosult minden olyan devizahiteles, akinek a szerződésében szerepel az a pont, amely a bank számára egyoldalú kamatemelést tesz lehetővé. A szerb nemzeti bank ajánlása nyomán a pénzintézeteknek maguknak kell felülvizsgálniuk minden hitelszerződést, és újra kell számolniuk a devizahitelesek tartozásait.

A túlfizetést a hátralévő tartozásból le kell vonni, és a további törlesztőrészleteket az alacsonyabb összegben kell meghatározni. A legtöbb szerb bank elfogadta az ajánlást, a három legnagyobb devizahitel-állományú azonban mindenféle trükkökkel próbálta meg kijátszani azt, ezért a szerbiai Frank Egyesület óvatosságra intette az ügyfeleket.(MTI)

loading...
Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
Szakértők segítik a Kúriát a devizaügyben
Szakértők segítik a Kúriát a devizaügyben

A jövő hétfőre összehívott jogegységi tárgyalás nem a kezdete és nem is a végpontja a Kúria devizaügyekben folytatott jogértelmező, jogfejlesztő...

CSODÁT TEHET A TÖMEGKÁLYHA
CSODÁT TEHET A TÖMEGKÁLYHA

Nálunk még újdonságnak számítanak, de a skandináv országokban gazdaságosságuk és hatékonyságuk miatt már rendkívül elterjedtek az úgynevezett tömegkályhák és a...

Close