Megmenekültek a szerb és horvát devizahitelesek?

Megmenekültek a szerb és horvát devizahitelesek

A horvát Večernji list hírportál oldalán az év emberének jelölték Radovan Dobronić bírót, aki júliusban a devizahitelesek javára döntött a bankokkal szemben.

A zágrábi bíró még július elején adott igazat a horvátországi Frank Egyesületnek, amely a svájci frankban felvett hitelek jelentős drágulása miatt perelt be nyolc bankot.Dobronić az ítéletet azzal indokolta, hogy a bankok cselekedetei teljes mértékben ellentétesek a fogyasztóvédelmi törvénnyel, mivel nem tájékoztatták az ügyfeleket a lehetséges kockázatokról. A pénzintézetek változó kamatozású kölcsönöket kínáltak, a kamatokat egyoldalú banki döntésekkel, a hitelesek kárára változtatták, anélkül, hogy az ügyfeleik bármiféle információt kaphattak volna a számítási módszerről vagy a paraméterekről.

Ezért a bíróság elrendelte, hogy a pénzintézeteknek fix kamatozás mellett, a szerződés napján érvényes árfolyamon kunára kell átszámítaniuk a hitel tőkeösszegét, a hiteleseknek eszerint visszakaphatják a bankoktól azt a pénzt, amennyivel eddig a jogosnál többet fizettek a hitelért.

Azóta nemcsak a horvát devizahitelesek nyertek újabb pert, de az egész kelet-közép-európai régióban recseg-ropog már a bankuralom.

Szerbiában kártérítést is fizethetnek a bankokA balkáni országban erre jogosult minden olyan devizahiteles, akinek a szerződésében szerepel az a pont, amely a bank számára egyoldalú kamatemelést tesz lehetővé. A szerb nemzeti bank ajánlása nyomán a pénzintézeteknek maguknak kell felülvizsgálniuk minden hitelszerződést, és újra kell számolniuk a devizahitelesek tartozásait.

A túlfizetést a hátralévő tartozásból le kell vonni, és a további törlesztőrészleteket az alacsonyabb összegben kell meghatározni. A legtöbb szerb bank elfogadta az ajánlást, a három legnagyobb devizahitel-állományú azonban mindenféle trükkökkel próbálta meg kijátszani azt, ezért a szerbiai Frank Egyesület óvatosságra intette az ügyfeleket.(MTI)

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM