MÉG HOZHAT MEGLEPETÉST A “DEVIZAÜGY”

MÉG HOZHAT MEGLEPETÉST A "DEVIZAÜGY"

Jövő szerdán hozzák nyilvánosságra az Európai Bíróságon a főtanácsnok véleményét a Kásler-ügyben. A tisztességtelenség kimondása elvezethet a szerződések semmisségéhez.

A Kásler kontra OTP perben a múlt év elején a Kúria lényegében azt kérdezte a luxembourgi székhelyű Európai Bíróságtól: vizsgálhatja-e a magyar igazságszolgáltatás, hogy a devizahiteles fogyasztói szerződések tisztességes feltételeket tartalmaznak-e, vagy sem. Érdeklődött a legfőbb hazai fórum arról is, az ítélkezés módosíthatja-e a tisztességtelen kikötést. A vita az ügyben egyebek közt az árfolyamrés jogi természete körül forgott.


A per az összes hasonló devizaügyben segítheti annak megítélését, hogy az árfolyamrésről szóló kikötés és az egyoldalú szerződésmódosítás elfogadható-e.

A Kúria a Kásler-ügyre hivatkozva nem foglalkozott ezekkel a kérdésekkel abban a jogegységi határozatában, amelyben a devizaalapú hitelszerződések érvényességéről és teljesítésének feltételeiről döntött. A december 16-i határozat elvi megállapításai között szerepelt, hogy a devizaalapú kölcsönszerződés révén az ügyfél a forintkölcsönnél kedvezőbb kamat mellett devizában adósodott el. S az árfolyamváltozás hatásait a hitelfelvevőnek kell viselnie. Az ilyen szerződés – önmagában az adóst terhelő árfolyamkockázat miatt – nem ütközik jogszabályba, nem sérti a jó erkölcsöt, nem uzsorás jellegű, és színlelt kontraktusnak sem tekinthető – rögzítette a Kúria. A jogegységi határozat az összes érvénytelenségi okot nem sorolta fel, a tisztességtelenség esetleges kimondása ezért – idehaza és Luxembourgban is – elvezethet a semmisség megállapításához.


Egy tegnapi szakmai beszélgetésen a Kúrián Osztovits András bíró a Magyar Nemzetnek elmondta: a gyakorlat ismeretében feltételezni lehet, hogy a luxembourgi főtanácsnok nyilatkozatának jövő szerdai közzététele után az Európai Bíróság akár egy hónapon belül döntést hoz a Kásler-perben.

loading...

A Kúria a konkrét ügyben és a jogegységi eljárásban is ezt követően alakíthatja ki álláspontját. Az időpontot természetesen befolyásolhatja, hogy az Európai Bíróság egyértelmű, határozott választ ad-e.

Forrás: Magyar Nemzet

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM