MÁR LÁTHATÓ, HOL KEZDŐDIK AZ ÚJABB ÖSSZEOMLÁS

MÁR LÁTHATÓ, HOL KEZDŐDIK AZ ÚJABB ÖSSZEOMLÁS.

Az elmúlt hetek nagy felfordulása ellenére nem a feltörekvő országokból fog kiindulni a következő nagy gazdasági válság, hanem néhány fejlett világból – állítja a MarketWatch elemzője. A leggyengébb láncszem Franciaország, de Németország sem erős.

Törékeny Ötként emlegeti a sajtó azokat a feltörekvő országokat, amelyek külkereskedelmi mérleghiányuk miatt a legnagyobb bajba kerültek az elmúlt hetek tőkekivonása során. Először a Morgan Stanley elemzői csomagolták össze ezen a néven Indonéziát, Dél-Afrikát, Brazíliát, Törökországot és Indiát. Az amerikai bank szakértői szerint ez az az országcsoport, amelynek megroggyanása elindíthatja a következő gazdasági válságot egy újabb nagy tőkekivonási hullám esetén.

Matthew Lynn, a MarketWatch pénzügyi szakújságírója lakonikusan úgy véli: ez nem igaz. A Törékeny Ötnek valójában öt olyan fejlett országot kellene összefognia, amelyek helyzetével kapcsolatban ma senki sem aggódik igazán. Egyes feltörekvő országok valóban sok külső forrást szívtak fel, s ezért magas a külkereskedelmi hiányuk, ám ebben semmi rossz nincs. Ugyanezt tette számos fejlett ország is.

Hol a kockázat?


Kétségtelen, hogy az említett öt feltörekvő ország könnyen bajba kerülhet. Minden olyan gazdaságra igaz ez, amely külső forrásra szorul növekedése finanszírozásához. A hirtelen tőkekivonás gyorsan válsághoz vezethet: devizáik megroggyannak és hirtelen kamatemelésre kényszerülhetnek. Ugyanakkor semmi rossz nincs abban, ha egy ország külső forrást von be, ha ezt infrastruktúrája fejlesztésére fordítja.

Az igazi kockázatot azok az országok jelentik, amelyek messzebb nyújtózkodnak, mint ameddig a takarójuk ér. Azok, amelyek túlságosan eladósodnak, miközben növekedésük lassú, költségvetésük kiegyensúlyozatlan, bankrendszerűk túl nagyra hízik és az előbbiekhez hasonlóan nagy a külkereskedelmi hiányuk. Ezért Lynn Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Ausztráliában és Kanadában látja a veszélyt.

Régi dicsőség

Az egyetlen dolog, amiben a francia gazdaság különlegeset produkál, az az újabb és újabb hitelek felhalmozása. A kormány is elismeri, hogy idén az államadósság eléri a GDP 95 százalékát, ami már csak hajszálra van a 100 százaléktól. Az utóbbi fölött szokott megfékezhetetlenné válni a további eladósodás. Az ország a recesszió szélén tántorog, miközben a eurózóna többi országában némi fellendülés tapasztalható.

A munkanélküliségi ráta 11,1 százalékon állt decemberben, a külkerhiány a GDP 2,2 százaléka, és nő. Különösen aggasztó ez egy olyan ország esetén, amely valaha feldolgozóiparáról és exportgazdaságáról volt híres. Franciaország valójában az elmúlt generációk dicsőségéből él. Elég egy szikra ahhoz, hogy gazdasága egyszerűen leolvadjon.

Patyomkin kilábalás

Nagy-Britannia gazdasági kilábalása a leggyorsabbak közé tartozik a fejlett világban, a munkanélküliség gyorsan csökken. Mindez azonban csak a látszat. A szigetországban lezajló folyamat valójában kicsiben megismétli a világgazdaság 2005 és 2008 között befutott pályáját. A növekvő hitelfelvétel és lakáspiac élénkítik a gazdaságot. Az alacsony kamatok olajat öntenek a tűzre, a magas államadósság bombaként ketyeg a  háttérben,


A bankszektor továbbra is túlméretezett. A külkereskedelmi deficit a GDP négy százaléka – ez magasabb a törékenynek tartott Indonézia hasonló adatánál és alig mard el Indiáétól. Ha van olyan gazdaság, amely önálló valutája miatt sérülékeny, az Nagy-Britannia.

Gyenge izomember

Európa erős embere, Németország valójában csak hozzá képest gyengécske szomszédaival összevetve látszik erősnek. Az ipari termelés a múlt hónapban 0,6 százalékkal csökkent, a kiskereskedelmi eladások 2,5 százalékkal hanyatlottak decemberben és alig érezhetően, csupán 0,1 százalékkal erősödtek 2013-ban az egy évvel korábbihoz képest. A GDP mindössze 0,25 százalékkal ment feljebb az elmúlt negyedévben.

Akárki is találta ki azt az imázst, hogy Németország sikersztori, meg kéne bízni azzal, hogy adja el a szocsi olimpiát az emberi jogokért kiálló rendezvény mintapéldányának – véli Lynn. Elöregedő lakosságával, elszálló energiaköltségeivel, túlszabályozott piacával a német gazdaság csak arra vár, hogy valami rosszul süljön el. Túlárazott, óriási kötvénypiának megroggyanása kalapácsütésként hat majd ebben a helyzetben.

Nagy kínai bánya

Ausztrália az elmúlt évtizedben a kínai vállalatok hatalmas nyersanyagbányájává vált, ám az ebből fakadó könnyű export ellenére külkereskedelmi hiánya továbbra is jelentős, eléri a GDP 3,5 százalékát. Néhány hónapja még nagyobb volt ez az arány. Jól látszik, hogy az ausztrálok lehetőségeiken felül élnek. Az ausztrál dollár 13 százalékkal gyengült amerikai névrokonával szemben az elmúlt évben.
A kínai gazdaság előbb-utóbb átáll a szolgáltatások és a magasabb feldolgozottsági fokú termékek gyártására, így kevesebb ausztrál nyersanyagra lesz szüksége. Amikor ez bekövetkezik, nagy bajban lesz a kontinensnyi ország gazdasága.

Exportált "bajkeverő"

Kanadával kapcsolatban egyetlen jó hírt tud megemlíteni a MatketWatch pénzügyi szakírója, azt, hogy néhány hónappal korábban átadta jegybankjának vezetőjét, Mark Carneyt Nagy-Britanniának. Carney a Bank of England elnökeként most éppen segít felfújni egy új lakáspiaci buborékot a szigetországban.

A vezetése alatt a kanadai jegybank a válság idején mérsékelte alapkamatát, annak ellenére, hogy az összeomlás gyakorlatig nem érintette az észak-amerikai országot. Ez Lynn szerint elindított egy teljesen szükségtelen ingatlanboomot. A gazdaság jelenleg már lassul, ami elkerülhetetlenül az felfújt ingatlanpiac összerogyásához vezet annak minden következményével.

A pénzügyi újságíró elismeri, hogy nem lehet előre látni, honnan fog kiindulni a következő válság. Azt képzelni azonban, hogy a kevéssé eladósodott feltörekvő országok a világgazdaság gyenge pontjai, 20. századi felfogásra vall. Ebben az évtizedben, akárcsak 2008-ban a fejlett világból indul útjára az összeomlás, és az első eldőlő dominó az előbb említett öt ország egyike lehet.

Forrás. Napi.hu

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM