LÉTEZIK MÉG A JOGÁLLAM? A KORRUPCIÓ BESZIVÁRGOTT A BÍRÓSÁGOKRA

LÉTEZIK MÉG A JOGÁLLAM? A KORRUPCIÓ BESZIVÁRGOTT A BÍRÓSÁGOKRA

A jogállam, és ezzel a demokrácia alapjai repednek meg!

 

Egyedi ügyekben nyomásgyakorlás tapasztalható – írja a Magyar Hírlap.

Csaknem minden harmadik bíró úgy válaszolt egy belső felmérésben, hogy a bírósági szervezetben jelen van a korrupció, s „lát korrupciós kockázatot”.Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) kiemelt stratégia célja a bírói integritás erősítése. Az integritás elsősorban a bírói függetlenséggel, pártatlansággal, a bírói esküvel összefüggésben jelenik meg a szervezet életében, a bírák érintetlenségét, sértetlenségét, feddhetetlenségét, tisztességét, becsületét kifejező fogalom. Ezzel összefüggésben az OBH egy hetven kérdésből álló kérdőíven mérte fel a bírók integritásának kérdését, amelynek kapcsán a hivatal vezetői és az Országos Bírói Tanács is a legnagyobb elégedettségét fejezte ki a különböző fórumokon.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

A kérdőív hetven kérdésére a kétezer-kilencszáz bíró közül négyszázhatvan válaszolt. „Lát-e a bírósági szervezeten belül korrupciós kockázatot?” – így szólt az egyik kérdés.

Tízen úgy válaszoltak, hogy „teljes mértékben”, negyvennégyen azt, hogy „inkább igen”, hetvenhat bíró pedig azt mondta „közepes mértékben”. A három kategóriát összeadva a négyszázhatvan válaszoló bíróból százharminc szerint a bírósági szervezetben a korrupciós kockázat igen jelentős. A bírók válaszaiból kiderül, hogy a korrupció a legkirívóbb mértékben a büntetőügyekben és a felszámolási ügyszakban bukkan fel a bírósági eljárások során.„Előfordult-e önnel szemben az elmúlt két év során olyan jogellenes vezetői nyomásgyakorlás, amelynek célja az volt, hogy ön egy meghatározott tartalmú döntést hozzon meg az ön által tárgyalt ügyben?” – szólt egy másik kérdés. A kérdésre a négyszázhatvan bíróból négy válaszolt „igennel”. Ha ezt a választ a bírósági rendszer egészére kivetítjük, akkor kiderül, egyedi ügyekben bírósági vezetők nyomást gyakoroltak a bíróra, megmondták neki, milyen döntést kell hoznia. Forrás

FIGYELEM! A Facebook folyamatosan korlátozza a bejegyzéseink láthatóságát, ezért a Facebookon közzétett cikkek negyed annyi embert érnek el, mint korábban.
Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldalon a "Tetszik/Liked" gombra és pipáld ki az értesítéseket hogy megjelenjünk a hírfolyamban. KATTINTS IDE: https://www.facebook.com/pages/Nemzeti-Civil-Kontroll/342783665741979

Szólj hozzá

Hozzászólás