LÉTEZIK MÉG A JOGÁLLAM? A KORRUPCIÓ BESZIVÁRGOTT A BÍRÓSÁGOKRA

LÉTEZIK MÉG A JOGÁLLAM? A KORRUPCIÓ BESZIVÁRGOTT A BÍRÓSÁGOKRA.

LÉTEZIK MÉG A JOGÁLLAM? A KORRUPCIÓ BESZIVÁRGOTT A BÍRÓSÁGOKRA

[good_old_share]

A jogállam, és ezzel a demokrácia alapjai repednek meg!

 

Egyedi ügyekben nyomásgyakorlás tapasztalható – írja a Magyar Hírlap.

Csaknem minden harmadik bíró úgy válaszolt egy belső felmérésben, hogy a bírósági szervezetben jelen van a korrupció, s „lát korrupciós kockázatot”.Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) kiemelt stratégia célja a bírói integritás erősítése. Az integritás elsősorban a bírói függetlenséggel, pártatlansággal, a bírói esküvel összefüggésben jelenik meg a szervezet életében, a bírák érintetlenségét, sértetlenségét, feddhetetlenségét, tisztességét, becsületét kifejező fogalom. Ezzel összefüggésben az OBH egy hetven kérdésből álló kérdőíven mérte fel a bírók integritásának kérdését, amelynek kapcsán a hivatal vezetői és az Országos Bírói Tanács is a legnagyobb elégedettségét fejezte ki a különböző fórumokon.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

A kérdőív hetven kérdésére a kétezer-kilencszáz bíró közül négyszázhatvan válaszolt. „Lát-e a bírósági szervezeten belül korrupciós kockázatot?” – így szólt az egyik kérdés.

Tízen úgy válaszoltak, hogy „teljes mértékben”, negyvennégyen azt, hogy „inkább igen”, hetvenhat bíró pedig azt mondta „közepes mértékben”. A három kategóriát összeadva a négyszázhatvan válaszoló bíróból százharminc szerint a bírósági szervezetben a korrupciós kockázat igen jelentős. A bírók válaszaiból kiderül, hogy a korrupció a legkirívóbb mértékben a büntetőügyekben és a felszámolási ügyszakban bukkan fel a bírósági eljárások során.„Előfordult-e önnel szemben az elmúlt két év során olyan jogellenes vezetői nyomásgyakorlás, amelynek célja az volt, hogy ön egy meghatározott tartalmú döntést hozzon meg az ön által tárgyalt ügyben?” – szólt egy másik kérdés. A kérdésre a négyszázhatvan bíróból négy válaszolt „igennel”. Ha ezt a választ a bírósági rendszer egészére kivetítjük, akkor kiderül, egyedi ügyekben bírósági vezetők nyomást gyakoroltak a bíróra, megmondták neki, milyen döntést kell hoznia. Forrás

FIGYELEM! A Facebook folyamatosan korlátozza a bejegyzéseink láthatóságát, ezért a Facebookon közzétett cikkek negyed annyi embert érnek el, mint korábban.
Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldalon a "Tetszik/Liked" gombra és pipáld ki az értesítéseket hogy megjelenjünk a hírfolyamban. KATTINTS IDE: https://www.facebook.com/pages/Nemzeti-Civil-Kontroll/342783665741979

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM