KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK: A BANKOKNAK KELL VISELNIÜK A DEVIZAHITELEZÉS KÖVETKEZMÉNYEIT – LENGYELORSZÁGBAN

KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK: A BANKOKNAK KELL VISELNIÜK A DEVIZAHITELEZÉS KÖVETKEZMÉNYEIT - LENGYELORSZÁGBAN.

KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK: A BANKOKNAK KELL VISELNIÜK A DEVIZAHITELEZÉS KÖVETKEZMÉNYEIT – LENGYELORSZÁGBAN

[cn-social-icon]

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök szerint a lengyel bankoknak kell a legnagyobb arányban viselniük a frankalapú jelzáloghitelezés ügyében a felelősséget, miután azokból hatalmas profitra tettek szert, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy a kormány által kidolgozott megoldásnak nem szabad veszélybe sodornia a bankrendszer stabilitását – számol be a Reuters.
Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök a Reutersnek adott interjújában kiemelte, hogy a frankalapú jelzáloghitelek megoldása nem a "lengyel adófizetők gondja". Véleménye szerint a frankhitelek megoldásában az állam is szerepet vállalhat például a jogi környezet megteremtésével, de az igazi felelősség a bankok kezében van, mivel, ahogy ő fogalmaz, "ők voltak azok, akik ezekből a hitelkihelyezésekből profitáltak".

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll. 

Interjújában a lengyel elnök kitért arra, hogy a banki profitokból a lengyel adófizetők mellett maga az ország sem lát sokat, mivel a nyereség túlnyomó részében az anyabankokhoz kerül (a lengyel bankrendszer 60%-a külföldi tulajdonban van), miközben a bankok által alkalmazott díj egyike a legmagasabb díjszabásoknak Európában.

Duda az elnökválasztási kampányban többször is felszólalt amellett, hogy a külföldi devizában felvett jelzáloghiteleket "zlotysítani" kellene, méghozzá a hitelfelvétel pillanatában érvényben lévő árfolyamon.

A lengyel parlament alsó háza két hete fogadta el az ottani devizahiteles csomagot, melyben az eddig várt banki veszteség duplájával, 19 milliárd zlotyval kalkulálnak. A törvény szerint aki 100 négyzetméter alatti lakásban, illetve 150 négyzetméter alatti családi házba lakik, az veheti igénybe a lehetőséget. A korlátozás nem vonatkozik a három- vagy többgyermekes szülőkre. A törvény hatályba lépéséhez még szükség van a felsőház jóváhagyására és Duda aláírására is, bár a köztársasági elnök egyelőre nem jelentette be, hogy aláírja-e a törvényt vagy sem.A KNF lengyel bankfelügyelet adatai szerint több mint félmillió lengyel állampolgárnak volt összesen 144 milliárd zlotyt kitevő frankalapú jelzáloghitele március végéig, ami a teljes lengyel bankrendszer által nyújtott hitelállományának 40%-át teszi ki. A KNF ugyanakkor úgy kalkulál, hogy az elfogadott csomag a bankrendszernek 22 milliárd zlotys veszteséget eredményezhet (becsléseik szerint a frank -és euró-alapú jelzáloghitelek harmada fogja tudni teljesíteni a törvényben szereplő előírásokat).

A témával kapcsolatban korábban írtuk: ADÓSMENTÉS LENGYEL MÓDRA – Magyar honban pedig a "nem akarásnak nyögés a vége" [cn-social-icon]

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM