KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK: A BANKOKNAK KELL VISELNIÜK A DEVIZAHITELEZÉS KÖVETKEZMÉNYEIT – LENGYELORSZÁGBAN

KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK: A BANKOKNAK KELL VISELNIÜK A DEVIZAHITELEZÉS KÖVETKEZMÉNYEIT - LENGYELORSZÁGBAN.

KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK: A BANKOKNAK KELL VISELNIÜK A DEVIZAHITELEZÉS KÖVETKEZMÉNYEIT – LENGYELORSZÁGBAN

[cn-social-icon]

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök szerint a lengyel bankoknak kell a legnagyobb arányban viselniük a frankalapú jelzáloghitelezés ügyében a felelősséget, miután azokból hatalmas profitra tettek szert, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy a kormány által kidolgozott megoldásnak nem szabad veszélybe sodornia a bankrendszer stabilitását – számol be a Reuters.
Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök a Reutersnek adott interjújában kiemelte, hogy a frankalapú jelzáloghitelek megoldása nem a "lengyel adófizetők gondja". Véleménye szerint a frankhitelek megoldásában az állam is szerepet vállalhat például a jogi környezet megteremtésével, de az igazi felelősség a bankok kezében van, mivel, ahogy ő fogalmaz, "ők voltak azok, akik ezekből a hitelkihelyezésekből profitáltak".

loading...

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll. 

Interjújában a lengyel elnök kitért arra, hogy a banki profitokból a lengyel adófizetők mellett maga az ország sem lát sokat, mivel a nyereség túlnyomó részében az anyabankokhoz kerül (a lengyel bankrendszer 60%-a külföldi tulajdonban van), miközben a bankok által alkalmazott díj egyike a legmagasabb díjszabásoknak Európában.

Duda az elnökválasztási kampányban többször is felszólalt amellett, hogy a külföldi devizában felvett jelzáloghiteleket "zlotysítani" kellene, méghozzá a hitelfelvétel pillanatában érvényben lévő árfolyamon.

A lengyel parlament alsó háza két hete fogadta el az ottani devizahiteles csomagot, melyben az eddig várt banki veszteség duplájával, 19 milliárd zlotyval kalkulálnak. A törvény szerint aki 100 négyzetméter alatti lakásban, illetve 150 négyzetméter alatti családi házba lakik, az veheti igénybe a lehetőséget. A korlátozás nem vonatkozik a három- vagy többgyermekes szülőkre. A törvény hatályba lépéséhez még szükség van a felsőház jóváhagyására és Duda aláírására is, bár a köztársasági elnök egyelőre nem jelentette be, hogy aláírja-e a törvényt vagy sem.A KNF lengyel bankfelügyelet adatai szerint több mint félmillió lengyel állampolgárnak volt összesen 144 milliárd zlotyt kitevő frankalapú jelzáloghitele március végéig, ami a teljes lengyel bankrendszer által nyújtott hitelállományának 40%-át teszi ki. A KNF ugyanakkor úgy kalkulál, hogy az elfogadott csomag a bankrendszernek 22 milliárd zlotys veszteséget eredményezhet (becsléseik szerint a frank -és euró-alapú jelzáloghitelek harmada fogja tudni teljesíteni a törvényben szereplő előírásokat).

A témával kapcsolatban korábban írtuk: ADÓSMENTÉS LENGYEL MÓDRA – Magyar honban pedig a "nem akarásnak nyögés a vége" [cn-social-icon]

loading...
Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
VISSZAUTASÍTHATATLAN AJÁNLAT A BANKTÓL? MEGSZABADULHATSZ A HITELTŐL?
VISSZAUTASÍTHATATLAN AJÁNLAT A BANKTÓL? MEGSZABADULHATSZ A HITELTŐL?

VISSZAUTASÍTHATATLAN AJÁNLAT A BANKTÓL? MEGSZABADULHATSZ A HITELTŐL? [cn-social-icon] Ezzel a témával már több cikkben is foglalkoztunk. Sokan kételkedve fogadják..Mindenki maga...

SZABADULJ MEG A HITELTŐL!
SZABADULJ MEG A HITELTŐL

SZABADULJ MEG A HITELTŐL - de használd az eszed is! [cn-social-icon] Oldalunkon korábban közöltük le a „KEZDŐDIK! A BANKOK ELENGEDIK...

Close