TÉVEDÉS, HOGY A BANKBAN VAN A PÉNZÜNK! A GAZDASÁG BÁRMIKOR ÖSSZEOMOLHAT.

TÉVEDÉS, HOGY A BANKBAN VAN A PÉNZÜNK! A GAZDASÁG BÁRMIKOR ÖSSZEOMOLHAT.

TÉVEDÉS, HOGY A BANKBAN VAN A PÉNZÜNK! A GAZDASÁG BÁRMIKOR ÖSSZEOMOLHAT.

[good_old_share]


Félelmetes jövőképet vetített elénk a Portfolio.

 

Már kongatják a vészharangot! Igaz, még elég halkan, mert a nagytőkések kezében lévő médiának nem érdeke, hogy leleplezze a bankok működését.
"Tévedés, hogy a bankban van a pénzünk" – félelmetes válságtól tart a guru.

Bill Gross, a kötvénykirályként is emlegetett legendás befektető úgy gondolja, hogy a túlzott eladósodás miatt olyan most az Egyesült Államok gazdasága, mint egy nitroglicerinnel töltött kamion, ami egy hepehupás úton száguld. Szerinte egy apró hiba elég most ahhoz, hogy a teljes világgazdaság összeomoljon.

Bill Gross rendszeres befektetői hírlevelében érdekes történetet osztott meg: míg más nagyszülők az iskoláról vagy az állatokról beszélgetnek az unokáikkal, ő a túlfűtött hitelezés gazdaságra leselkedő veszélyeit mutatta be nekik és nemzetközi összeomlást vizionál. Befektetőinek részletesen le is írta a kiváló analógiáját, a MarketWatch pedig be is számolt erről.

A történet egyik szereplője az ominózus unoka volt, aki betesz egy dollárt a bankba, az pedig kölcsön adja ezt Joe-nak, aki egy pizzázót nyit belőle. Joe Sallytől veszi meg a pizzához szükséges alapanyagokat, aki pedig beteszi a pénzt a bank folyószámlájára. Ezzel gyakorlatilag kettő lett az egy dollárból: van egy Sally számláján és egy, ami az unoka betétjében van.

Mindketten abban a szilárd hitben vannak, hogy az egy dollár az övék, pedig a bank széfjeiben csak egy dollár van.

 

A bank az eszközeit és a kötelezettségeit is megduplázta: az eszközei közt ott van a széfben lévő pénz és a hitel, amit Joe-nak adott, a kötelezettségei közt pedig ott van az unoka pénze és az a pénz, amivel a bank Sallynek tartozik.
A bank ezután annyiszor hitelez újra ebből a pénzből, ahányszor akar (amennyiben a felügyelet tartalékképzési követelményeit teljesíti), Gross ezt ahhoz hasonlította, mint amikor egy bűvész a kalapjából öt-hat nyulat előhúz.

Az összes betétes azt hiszi, hogy bármikor kiveheti az egy dollárját a bankból, pedig ez nem igaz, tévedés, hogy ott van a bankban a pénzünk.

 

Szerkesztői megjegyzés: mivel a bankok nagy része gyakorlatilag szinte a semmiből állítja elő a pénzt, ezért könnyen belátható, hogy a pénzintézetek alapvető érdeke, hogy a „semmi” pénzükért cserébe konkrét, kézzel fogható valódi értéket szerezzenek. Például úgy, hogy jelzálogjogot jegyeztetnek be ingatlanokra, földekre…stb. A módszereik ismertek...

Jeff, Bill Gross legidősebb fia gyorsan elkapja a fonalat: szerinte ez egy pozitív dolog, mivel stimulálja a gazdaság növekedését, az viszont problémás lehet, ha hirtelen ezek a pizzázók egyszerre mind ki akarják venni a pénzüket a bankból. Hozzáteszi, hogy ez történt 2008-ban, a Lehman Brothers esetében is.

Gross maga is pont erre akart rávilágítani; úgy véli, hogy egy másik Lehman-szerű helyzet bármikor lecsaphat a nemzetközi gazdaságra, ha a túlzott hitelezést nem hűtik le Amerikában és Kínában.

loading…


Az Egyesült Államok GDP-arányosan több hitelt halmozott fel, mint a gazdasági világválság előtt, egy Lehmanhoz hasonló történet pedig bármikor megadhatja azt a szikrát, ami elindíthatja az összeomlást.
Kínában még rosszabb a helyzet: a világ második legnagyobb gazdasága 24 000 milliárd dollárnyi hitellel pumpálta fel a kollektív mérlegét 2007 óta, a teljes hitelállománya a GDP 300%-ára hízott.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

A jegybankok most megpróbálják elkerülni a katasztrófát azzal, hogy a hitelek kamatait elég alacsonyan tartják ahhoz, hogy ez ne fojtsa meg az adósokat, viszont elég magasan ahhoz, hogy a megtakarítók a kiadásaikat fedezni tudják.

Gross szerint a masszívan eladósodott amerikai pénzügyi rendszer viszont olyan, mint egy nitroglicerinnel töltött teherautó egy göröngyös úton: egy apró hiba felrobbanthatja az egész gazdaságot, a Fed pedig ezúttal nem fogja tudni a kamatokat levágni és egy masszív kötvényvásárlási programot indítani, hogy életet leheljen a pénzügyi rendszerbe.

Végül a kötvénykirály hozzáteszi, hogy Donald Trump 3-4%-os növekedési elvárásai irreálisak, az pedig, hogy az amerikai indexek rekordmagasan vannak, csak hamis biztonságérzetet kelt a befektetőkben.

loading…


A szakember szerint a nemzetközi gazdaság bármikor összeomolhat, ezért a magas hozam üldözése helyett a befektetőknek inkább azon kéne aggódniuk, hogy visszakapják a pénzüket.

Gross egyébként a Janus Global Unconstrained Fund menedzsere, a Pimco alapítójaként csinált magának nemzetközi hírnevet, 2014-ben otthagyta a céget.

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM