Kommandósok szorongatják a cseh kormányt + hozzászólás

loading...

Rövid NCK bevezető: 

Úgy tűnik, hogy Európában akad még olyan ország, ahol működik a nemzet ösztönös védekező mechanizmusa.

Ahol a rendőri/katonai vezetők nem az őket kinevező politikai feletteseik érdekeit tartják szem előtt, hanem a nemzetük érdekében és elsősorban az esküjüket szem előtt tartva járnak el…

Gigantikus razziát indított a cseh korrupcióellenes rendőrség az ország vezető politikusai és kormánya ellen. Az akció részleteiről semmit nem árultak el, de cseh lapok szerint a kormányhivatal és a  miniszterelnöki hivatal vezetőjét, a katonai hírszerzés vezetőjét és befolyásos kormánypárti politikusokat is elfogtak.


loading...

Az egész országban maszkos rendőrök razziáznak, egy bankból arannyal teli széfeket foglaltak le, de senki nem tudja, kire vadásznak még és miért.

Átfogó razziát indított a cseh rendőrség az ország magas rangú kormánytisztviselői, politikusai és néhány üzletember ellen – jelentette a cseh média. A korrupcióellenes egységek több mint 400 emberrel kezdtek házkutatásokba és letartóztatásokba, állítólag sorra veszik őrizetbe a kormánypárti politikai elit tagjait. A hatalmas akció okáról egyelőre még senki nem nyilatkozott, így egész Csehország azt találgatja, hogy mi történhetett.

Prágai hírportálok szerint a rendőrség a kormány szerda esti ülése után hatolt be a kormányhivatal épületébe, és ezzel egy időben néhány volt tisztviselő lakásába is. Rendőrök jártak a védelmi minisztériumban, de a nagyszabású rendőrségi akció néhány nagyvállalatot, illetve befolyásos nagyvállalkozót és lobbistát is érintett.

Cseh sajtóértesülések szerint a razzia során őrizetbe vették többek között Jana Nagyovát, a cseh kormányhivatal vezetőjét, Lubomír Poult, a cseh miniszterelnöki hivatal igazgatóját, illetve a katonai hírszerzés volt és jelenlegi vezetőit is. Rajtuk kívül még legalább három korábban magas rangú kormánytisztviselő került őrizetbe – közölte az iDnes cseh internetes hírportál. A rendőrség az akció tényét megerősítette, az állítólag őrizetbe vettek neveit viszont nem.

"Az akció folyamatban van, egyelőre semmiféle információval nem szolgálhatunk" – közölte Pavel Hanták, a cseh korrupcióellenes rendőrség (ÚOOZ) szóvivője. A rendőrségi beavatkozás célját nem közölte. Közben a Novinky.cz hírportál szerint a razzia során aranyat, pénzt és dokumentumokat is lefoglalt a rendőrség egy prágai bank biztonsági széfjeiből. A Komercní Banka később meg is erősítette, hogy bírósági határozat alapján a rendőrségnek átadott több széfet.

Petr Necas cseh miniszterelnök egyelőre hallgatPetr Necas cseh miniszterelnök egyelőre hallgat

Forrás: AFP/Thierry Charlier

A miniszterelnöknek már szerdán szóltak

Jan Kubice cseh belügyminiszter a cseh parlamentben csütörtökön csak annyit árult el, hogy az ÚOOZ igazgatója két államügyész 

kíséretében szerda éjjel felkereste Petr Necas kormányfőt. Necasról csütörtökön az a rémhír is elterjedt, hogy kórházba került, de ezt egy kormányszóvivő később cáfolta – írja a Dotoho.blog.hu. Necas előbb azt ígérte, hogy péntek reggel a cseh parlamentben önt tiszta vizet a pohárba, de csütörtök délután mégis tartott egy rövid sajtótájékoztatót.

Ezen közölte: nincs tudomása arról, hogy politikustársai bűncselekményeket követtek volna el, és nem is akar lemondani. A rendőrség szerdán kora délutánra szintén sajtótájékoztatót hívott össze, de a Dohotno.blog.hu tudósítása szerint csak annyit közöltek, hogy az akció Prágában, Közép-Csehországban és Kelet-Csehországban zajlik. "Az akciót többhónapos előkészítés előzte meg. Megerősíthetem, hogy az akció folyamán őrizetbe vételek történtek és hogy az akció a kormányhivatalt és a védelmi minisztériumot is érinti" – mondta  Pavel Hanták rendőrségi szóvivő, de az újságírókat nem engedték kérdezni.


A cseh képviselőházat megbénította a korrupcióellenes rendőri akció, az eseményekre való tekintettel megszakították csütörtöki ülésüket. Mivel a meg nem erősített értesülések szerint a legtöbb őrizetbe vett politikus a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) tagja, az ellenzék azonnal magyarázatot kezdett követelni, néhány politikus pedig már arról beszélt, hogy a botrányba bele fog bukni a kormány. "Nemzetközi botrányról van szó. Ha beigazolódnak a kiszivárgott értesülések, Necasnak és kormányának le kell mondania" – nyilatkozta például Milan Stech, a szenátus szociáldemokrata (CSSD) elnöke.

Korrupt politikai alkukat sejtenek
Az őrizetbe vett kormányhivatal-vezetőn kívül a meg nem erősített hírek szerint az ODS párt korábbi frakcióvezetőjét, a kormány korábbi mezőgazdasági miniszterét, illetve volt egészségügyi miniszterhelyettesét is elfogták. Utóbbi később egy SMS-ben tagadta, hogy érintett lenne az akcióban: a sajtónak azt írta, hogy külföldön tartózkodik. További nyolc embert állítólag Dél-Csehországban vettek őrizetbe – állítják cseh lapok.

A cseh média kiszúrta, hogy a két egykori kormánytag és a volt frakcióvezető mindannyian olyan kormánypárti képviselők, akik tavaly ősszel hosszú ideig nem akarták megszavazni Petr Necas kormányának takarékossági csomagját. Később a rebellis képviselők és a kormány megegyeztek, s a törvénytervezet végül átment. A sajtó szerint azonban a rebellisek nem "véletlenül és nem ingyen" hátráltak meg, így a váratlan rendőrségi akció hátterében a politikai alkukat átszövő korrupciós ügyek lehetnek.

 

+ hozzászólás:

"- Péterem, kicsit aggaszt engem ez a csehországi történet.
– Miért, mi történt?
– Péter, örülök hogy Magyarországra figyelsz, de azért néha érdemes továbblapozni az újságban. Óriási botrány van Csehországban, a korrupcióellenes rendőrség politikusokat, vállalkozókat, kormánytisztviselőket vett őrizetbe.

– Értem. Kiadunk egy közleményt, hogy nálunk ilyesmi nem fordulhat elő.
– Lassan a testtel, Péterem, lassan. Nem erre gondolok.
– Akkor mit tehetek?
– Figyelj rám. Ezt az akciót hónapok óta szervezik. Csak hogy értsd: ez olyan, mintha nálunk egyik pillanatról a másikra letartóztatnák a Tónit, a Janit, a Sanyit, meg a katonai hírszerzés vezetőjét, az ő neve most hirtelen nem jut eszembe, és házkutatást tartanának egy nagyon ismert kormányközeli üzletembernél. És most mindenki a kormányfő lemondására vár.

– Hűha. Értem.
– Nem, még mindig nem érted. Az akciót az olmützi ügyészség felügyelte, mert nem bíztak a prágaiakban. 
– Hát arról az egyről biztosíthatlak, hogy nálunk ilyesmi nem fordulhat elő.
– Na, kezdjük érteni egymást. Jól figyelj rám, Péter. A Sanyival már beszéltem, de biztos akarok lenni benne, hogy más irányból sem ér meglepetés. Egészen biztos akarok lenne benne, érted? Egészen.

– Értem. Teljes felelősséggel és bizonyossággal állíthatom, hogy nálunk ilyesmi nem fordulhat elő. Ez egyszerűen kizárt. Nem tudom, mi van a cseheknél, de hidd el, mi nem így működünk. Te lennél az első, akinek szólnék, ha bármi felmerülne.

– Köszönöm Péterem, ennyit szerettem volna csak."

Forrás: origo

Read previous post:
Újabb daganat ugyanott – ismét rosszindulatú

Előző, – május 11-i - Legfőbb Ügyésznek címzett feljelentési iratom ismertetése elé a következőket írtam,   Egyenlőre a rákos daganat...

A rákos daganat jelenléte a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumánál mutatható ki

Egyenlőre a rákos daganat jelenléte a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumánál mutatható ki bizonyítottan az alábbi iratomban leírtak szerint. Az pedig, hogy...

Close