“KÉNYSZERŰ” TÁRGYALÁSOK A BANKOKKAL-avagy a törvények arra valók, hogy egyeseknek legyen mit megszegni

"KÉNYSZERŰ" TÁRGYALÁSOK A BANKOKKAL-avagy a törvények arra valók, hogy egyeseknek legyen mit megszegni.

“KÉNYSZERŰ” TÁRGYALÁSOK A BANKOKKAL-avagy a törvények arra valók, hogy egyeseknek legyen mit megszegni

 

Színfalak mögötti tárgyalásokon igyekszik kitapogatni a magyar kormány, hogy az őszi – közel 1000 milliárd forintos – devizahiteles-csomagot követően mekkora terhet viselnek el a forintosítás során a magyarországi pénzintézetek.

Kényszerű-tárgyalások-a-bankokkal-civilkontroll-com

Információink szerint a kabinet attól tart, ha túlságosan sokba kerül a devizahitelek forintosítása a pénzintézeteknek, az visszafoghatja az éppen beindult hitelezést, így veszélybe kerülhet a gazdasági fellendülés is.
Pénzpiaci pletykák szerint Orbán Viktor kormányfő és Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a közelmúltban informális tárgyalásokon legkevesebb két – devizahitelügyben érintett – banknál igyekezett kipuhatolni, meddig hajlandók elmenni a devizahitelek jövő év első negyedében kezdődő forintosítása során.

Érthető a kormány dilemmája, hiszen keskeny mezsgyén kell egyensúlyoznia. Eleget kell tennie korábbi ígéreteinek, hogy kielégítse a devizahitelesek igazságérzetét. Ezt részben nyilván megoldja, hogy az árfolyamrés törvénytelensége és az egyoldalú kamatemelések miatt visszajárnak bizonyos összegek az adósoknak – becslések szerint az átlagos devizahitelesnek 25 százalékkal is csökkenhet a havi törlesztőrészlete –, kérdés azonban, megelégszenek-e ezzel az eddig pórul járt ügyfelek, vagy a forintosításon is akarnak-e még nyerni valamit.

A másik oldalon viszont figyelembe kell venni azt is, hogy a hamarosan az Országgyűlés elé kerülő elszámolási törvény 800–1000 milliárd forinttal terhelheti meg a bankok mérlegét. Ha erre túlságosan sokat tesznek rá a forintosítás során, akkor előfordulhat, hogy a bankok egy része visszafogja a hitelezést, és ezzel veszélybe kerülhet a gazdasági növekedés is. Annál is inkább így van ez, mert a rajta kívül álló olyan tényezők, mint az orosz–ukrán válság miatti embargó, amúgy is gondot okoznak a hazai exportnak, és visszafoghatják a kilábalást.

A devizahitelezésben érintett külföldi tulajdonban lévő bankok anyavállalatai ugyanis egy bizonyos szintig hajlandók pótolni a forintosítás miatt kieső összeget, de nem korlátlanul. Az általunk megkérdezett szakértők úgy vélik, ha túlságosan erős forintárfolyamon kell átszámolniuk a devizaadósságot a forintra váltáskor – azaz mélyen a zsebükbe kell nyúlni a hitelintézeteknek –, arra kétféleképpen reagálhatnak. Vagy a többször is hangoztatott kivonulás mellett döntenek, vagy pedig – amire a közelmúltban több esetben is volt példa – a túlélésre játszanak, azaz visszanyesik magyarországi tevékenységüket.

Bármelyiket is választják, az mindenképpen a hitelezés visszaesését eredményezi. Az első esetben már kisebb erőt fordítanak a betétgyűjtésre és pénzkihelyezésre, mert vevő keresésével, illetve a pénzintézet életben tartásával lesznek elfoglalva. A második esetben pedig a bankfiókok bezárása, munkahelyek megszüntetése szintén a hitelezés visszafogását eredményezi. Ezért kell a kormánynak olyan kompromisszumra jutni a forintosítás ügyében, amely a devizahiteleseket is kielégíti, de a pénzintézetek vezetőit sem ösztönzi a hitelezés visszafogására. – MNO

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM