JÖN A SZEMBESÍTÉS: MEGNYÍLNAK AZ ÜGYNÖKAKTÁK

JÖN A SZEMBESÍTÉS: MEGNYÍLNAK AZ ÜGYNÖKAKTÁK.

Jön a szerbiai szembesítés: megnyílnak az ügynökakták

 

Január 1-jéig "idegörlő várakozásban" élhetik mindennapjaikat Szerbiában a titói rendszer besúgóhálózatainak tagjai, mert csak akkor derül ki, hogy nevük szerepel-e azokon a listákon, amelyeket 2015 első napján tesznek közzé.

 

A Vecernje Novosti című szerbiai napilap minapi értesülése szerint a Biztonsági-Információs Ügynökség, azaz a szerb titkosszolgálat eddig több mint 80 ezer "személyes dossziét" adott át a szerb levéltárnak. A dokumentumok között akad csupán néhány oldalas, de vannak tízezer oldalt kitevő jelentések is. 

loading...

A titkos archívumokhoz való hozzáférésről szóló törvény hamarosan a szerb parlament elé kerül, így a nyugat-balkáni országban is kutathatók lesznek a kommunizmus idején született jelentések. A legtöbb parlamenti párt támogatásáról biztosította a javaslatot. 

Szerbia Szlovéniával, Macedóniával, Bosznia-Hercegovinával, Montenegróval, az Európai Unióval és a NATO-val is megállapodást kötött az egykori UDBA, vagyis a jugoszláv kommunista állambiztonsági hatóság által összegyűjtött információk megosztásáról, ezek azonban nem vonatkoznak az úgynevezett személyes dossziékra. Azokhoz a hozzáférést a szerb alkotmánybíróság több mint tíz éve meghozott döntése értelmében csak törvénnyel lehet engedélyezni. Ennek elfogadására várnak most nemcsak Szerbia, hanem a környező országok kutatói is. A törvényt már több alkalommal beterjesztették – legutóbb 2012-ben -, de mind a mai napig nem fogadták el.

 "Akik a levéltári anyagokat tudományos célból vizsgálják, már most hozzáférhetnek Szerbia és az egykori Jugoszlávia levéltáraihoz, de a személyes dokumentumokat ők sem kaphatják kézhez" – írta a Vecernje Novosti.

loading...

Az egykori jugoszláv tagköztársaságok saját biztonsági szolgálatainak mindegyike vezetett hasonló dossziékat, ezért a levéltárosok úgy vélik, a többi ország állampolgárairól nem sok adat található Belgrádban. A levéltári anyagok egy része ugyanakkor Belgrád 1999-es NATO-bombázásakor megsemmisült. MTI

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
EU-ELLENES JOGALKOTÁS ÉS JOGALKALMAZÁS MAGYARORSZÁGON.
EU-ELLENES JOGALKOTÁS ÉS JOGALKALMAZÁS MAGYARORSZÁGON

EU-ELLENES JOGALKOTÁS ÉS JOGALKALMAZÁS MAGYARORSZÁGON - Nagy Éva 1./ ÁRFOLYAMRÉS A Hpt.213.§.(1.) bek. c.) pontja szerint semmis az a fogyasztói...

JOBBIK - A KORMÁNY NE EGYEZKEDJEN, HANEM LÉPJEN!
JOBBIK – A KORMÁNY NE EGYEZKEDJEN, HANEM LÉPJEN

JOBBIK - A KORMÁNY NE EGYEZKEDJEN, HANEM LÉPJEN Z. Kárpát Dániel: "a kormány ne egyezkedjen, hanem lépjen!" - Ma reggel

Close