JÖN A KAMATKOCKÁZAT! TOVÁBBI HITELEK DŐLHETNEK BE!

JÖN A KAMATKOCKÁZAT! TOVÁBBI HITELEK DŐLHETNEK BE!

JÖN A KAMATKOCKÁZAT! TOVÁBBI HITELEK DŐLHETNEK BE!

Még több hitel dőlhet be

[cn-social-icon]

A devizakockázat helyébe a kamatkockázat lép

 

Alulbecsülték az árfolyamkockázatot a lakossági devizakitettség felépülésénél a stabil hazai árfolyam miatt a lakossági szereplők és a bankok is – állapították meg jegybanki szakemberek A lakossági deviza-jelzáloghitelek kivezetése, időzítés és keretrendszer című írásukban – mutat rá a MagyarHírlap.A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a minap mutatta be a Hitelintézeti Szemle legújabb számát. Ebben a szakértők egyöntetűen azt állapítják meg, hogy a svájcifrank-névértéken nyilvántartott hitelek elterjedése nagyobb kockázatot jelentett az eurónál, hiszen válságkor a svájci frank menedékvalutaként nagyobb mértékben erősödött. 

A lakossági deviza-jelzáloghitelek kivezetése szempontjából a szűk keresztmetszetet mindenképpen a jegybank megfelelő devizatartalék-szintje jelentette, amely 2014-ben, a forintosításkor – a 9,1 milliárd eurós összeget levonva is – meghaladta az éven belüli devizakötelezettségeket. Továbbá a devizahitel-állomány is jócskán csökkent, a korábbi évek tizenkilencmilliárd eurós szintjéről kilencmilliárd euróra. Az adatok azt mutatják, hogy alulbecsülték az árfolyamkockázatot a lakossági devizakitettség felépülésénél a stabil hazai árfolyam miatt a lakossági szereplők és a bankok is.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

Az MNB idén december végével az autóhitelek forintosításának lezárásával sikeresen kivezeti a devizahiteleket a hazai bankrendszerből. Fontosnak nevezték, hogy elsősorban a lakosság és a bankrendszer számára a devizakockázat megszűnt ugyan, de a hitelek így sem kockázatmentesek. Az igaz, hogy a fair bank törvény miatt a pénzintézetek nem tehetnek egyoldalú kamatemelési lépéseket, de a lakosság számára a kamatkockázat nem szűnt meg.A szakértők hangsúlyozzák: nem dőlhet hátra tehát és nézheti karba tett kézzel a folyamatokat a hazai felügyeleti szerv, hiszen a kamatkockázatok miatt a nem teljesítő hitelek felépülése várható a jövőben. A lakosságot tehát fel kell készíteni egy magasabb kamatkörnyezetre – figyelmeztetnek. A jegybank ugyan az alapkamat emelését 2017-re teszi, ám a kamatkockázat miatti magasabb törlesztőrészletek jövőbeni tényét a hiteladósok számára a jegybanknak folyamatosan és előrelátóan kommunikálnia kell. Továbbá szükséges a lakosságra vonatkozó pótlólagos limiteket, szabályokat meghozni az adósságfékszabály mellett.

Tisztelt Olvasóink!
A Facebook egy ideje korlátozza a nem fizetős postok láthatóságát. Ami azt jelenti, hogy a Facebookon közzétett cikkek negyed annyi embert érnek el, mint korábban.
Ha értesülni szeretnétek az oldalunk frissítéseiről húzzátok az egeret a Facebook oldalunkon a "Tetszik/Liked" gombra és pipáljátok ki az értesítéseket hogy megjelenjünk a hírfolyamban. FACEBOOK: https://www.facebook.com/pages/Nemzeti-Civil-Kontroll/342783665741979 [cn-social-icon]

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM