JELZÁLOGJOG-ÚJABB PROBLÉMÁK.

JELZÁLOGJOG-ÚJABB PROBLÉMÁK.

JELZÁLOGJOG – ÚJABB PROBLÉMÁK.

[good_old_share]


Hárosi Ferenc – Kérdésem, hogy egy KÖZIGAZGATÁSI HIVATAL félretájékoztathatja-e (Magyar állampolgár) ügyfelét ???

 

Nemrégiben kértem a földhivatalt, hogy devizában nyilvántartott jelzálogot törölje a 9000/1946 (VII.28) ME rendelet 12§ (1) bekezdése alapján, mely a következőképpen rendelkezik:
„ Az 1946. évi augusztus 1. napjától kezdve minden közokiratban, ideértve bírói vagy más hatósági határozatokat is, a pénzösszeget forintértékben kell meghatározni …”

A földhivatal válasza a következő, melyből szó-szerint idézek:
„ Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997.évi CXLI.törvény végrehajtásáról szóló 109/1999.(XII.29)FVM rendelet (továbbiakban Inyvhr.) 18.§ (3) bekezdése egyértelműen rögzíti:” A bejegyzésben megjelölt összeg csak egyféle-vagy belföldi vagy külföldi-pénznemben szerepelhet.”

Csak egy kis bökkenő van !!!
A Földhivatal által hivatkozott törvénymódosítás (109/1999.(XII.29)FVM rendelet (továbbiakban Inyvhr.) 18.§ (3)) 2014. március 15-én lépett hatályba!!!
A jelzálog bejegyzés 2004-es keltezésű !!!!

 

Tehát előtte KIZÁRÓLAG FORINTBAN LEHETETT pénzösszeget RÖGZÍTENI a Földhivatalnak !!!

Akkor hogyan is van a 2004. évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól:
1. § (1) A közigazgatási hatóság az eljárása során köteles megtartani és másokkal is megtartatni a jogszabályok rendelkezéseit.
(4) A közigazgatási hatóság védi az ügyfelek jóhiszeműen szerzett és gyakorolt jogait

Hát erről ennyit. a Bíróság majd eldönti. Hárosi Ferenc.
Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM