ISMÉT DRÁGUL A BANKOLÁS

ISMÉT DRÁGUL A BANKOLÁS

150-200 százalékkal nő az illeték a bankszámlákhoz kapcsolódó pénzügyi műveletek után. A bankok ezúttal biztosan továbbhárítják a számlatulajdonosokra az emelést, ami tovább növeli az egyes bankszámlák díjai közötti már ma is jelentős különbségeket. Eközben a PSZÁF a bankszámla váltást népszerűsítő tájékoztatót adott ki. Egy bankszámlaváltással 15-20 ezer forint is meg takarítható évente!


Napokban érvényesítik ügyfeleiken a hazai bankok az újabb tranzakciós adó okozta költségemelkedést. Az eddigi 6000 forintos felső korlát eltörlésével 3-ról 6 ezrelékre nő a készpénzfelvételek tranzakciós illetéke, míg az átutalásoknál 2-ről 3 ezrelékre emelkedik az ügyletenkénti díj. A 6000 forintos felső korlát itt megmarad, azonban az újabb terheket már meg sem próbálják átvállalni a bankok. A kormány sem helyezte kilátásba, hogy intézkedéseket tenne arra az esetre, ha az újabb emelés is a számlatulajdonosokon csattanna, így a banki számlaügyfelek többsége újabb jelentős költségemelkedéssel számolhat.

A tranzakciós illeték esetén a készpénzfelvétel drágul a legnagyobb mértékben, mivel az illeték megduplázódik. Egy 100 000 forintos havi fizetés készpénzben történő felvétele évente összesen 7200 forint + tranzakciós illetékbe fog kerülni a jövőben. Ugyan ekkora összeg, vagyis 100 000 forint havi átutalása 3600 forint lesz, vagyis itt közel 11 ezer forint még rájön, az amúgy is borsos számlaköltségekre.

A bankok által korábban még díjmentesnek megtartott bankkártyás vásárlás is elveszíteni látszik díjmentességét, mivel a bankok sorra teszik fizetőssé a vásárlások ezen formáját is. Eközben a bankszámlák átlagos éves díja 15 ezer forintról 25 ezer forintra nő. Mivel a számlatulajdonosok a havi kivonatokat nem böngészik árgus szemekkel a költségek után kutatva – hiszen általában csak az egyenlegükre vetnek egy pillantást – a bankok által felszámolt költségek nem tűnnek fel, főleg nem adja össze senki sem a 12 havi bankkivonaton található költségeket.


Pedig a bankok között lévő versenyben a számlatulajdonosok nagyobbik része találna magának 10-15 ezerrel olcsóbb bankot!! A PSZÁF által kiadott – az egyszerű bankváltásról szóló – tájékozató szerint, az egyes bankszámla tulajdonos úgynevezett egykapus rendszert vehet igénybe bankváltás alkalmával ami annyit jelent, hogy csak az új banknál megjelenve is elintézhető a számlaváltás, mert a bankok egymás között eljárnak az ügyfelek helyett.

Forrás:Biztositas.hu

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM