ISMÉT DRÁGUL A BANKOLÁS

150-200 százalékkal nő az illeték a bankszámlákhoz kapcsolódó pénzügyi műveletek után. A bankok ezúttal biztosan továbbhárítják a számlatulajdonosokra az emelést, ami tovább növeli az egyes bankszámlák díjai közötti már ma is jelentős különbségeket. Eközben a PSZÁF a bankszámla váltást népszerűsítő tájékoztatót adott ki. Egy bankszámlaváltással 15-20 ezer forint is meg takarítható évente!


Napokban érvényesítik ügyfeleiken a hazai bankok az újabb tranzakciós adó okozta költségemelkedést. Az eddigi 6000 forintos felső korlát eltörlésével 3-ról 6 ezrelékre nő a készpénzfelvételek tranzakciós illetéke, míg az átutalásoknál 2-ről 3 ezrelékre emelkedik az ügyletenkénti díj. A 6000 forintos felső korlát itt megmarad, azonban az újabb terheket már meg sem próbálják átvállalni a bankok. A kormány sem helyezte kilátásba, hogy intézkedéseket tenne arra az esetre, ha az újabb emelés is a számlatulajdonosokon csattanna, így a banki számlaügyfelek többsége újabb jelentős költségemelkedéssel számolhat.

A tranzakciós illeték esetén a készpénzfelvétel drágul a legnagyobb mértékben, mivel az illeték megduplázódik. Egy 100 000 forintos havi fizetés készpénzben történő felvétele évente összesen 7200 forint + tranzakciós illetékbe fog kerülni a jövőben. Ugyan ekkora összeg, vagyis 100 000 forint havi átutalása 3600 forint lesz, vagyis itt közel 11 ezer forint még rájön, az amúgy is borsos számlaköltségekre.

A bankok által korábban még díjmentesnek megtartott bankkártyás vásárlás is elveszíteni látszik díjmentességét, mivel a bankok sorra teszik fizetőssé a vásárlások ezen formáját is. Eközben a bankszámlák átlagos éves díja 15 ezer forintról 25 ezer forintra nő. Mivel a számlatulajdonosok a havi kivonatokat nem böngészik árgus szemekkel a költségek után kutatva – hiszen általában csak az egyenlegükre vetnek egy pillantást – a bankok által felszámolt költségek nem tűnnek fel, főleg nem adja össze senki sem a 12 havi bankkivonaton található költségeket.


Pedig a bankok között lévő versenyben a számlatulajdonosok nagyobbik része találna magának 10-15 ezerrel olcsóbb bankot!! A PSZÁF által kiadott – az egyszerű bankváltásról szóló – tájékozató szerint, az egyes bankszámla tulajdonos úgynevezett egykapus rendszert vehet igénybe bankváltás alkalmával ami annyit jelent, hogy csak az új banknál megjelenve is elintézhető a számlaváltás, mert a bankok egymás között eljárnak az ügyfelek helyett.

Forrás:Biztositas.hu

Szólj hozzá

Hozzászólás