ÍGY FORINTOSÍTJÁK A “DEVIZA”-“HITELEKET

ÍGY FORINTOSÍTJÁK A "DEVIZA"-"HITELEKET.

Fából vaskarika – avagy így forintosítják a devizahiteleket

 

A forintosítás kizárólag a lakáscélú és a szabad felhasználású devizaalapú jelzáloghitelekre vonatkozik majd, a bankadó pedig jövőre nem változik – mondta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára.


A Reuters hétfőn kezdődött és csütörtökön záródó kelet-európai beruházási konferenciáján Orbán Gábor azt is elmondta, hogy néhány Magyarországon működő banknak egyenként több százmillió euró tőkeemelést kell végrehajtania a devizahitelekkel kapcsolatos elszámolási kötelezettségek miatt – írta az MTI.

loading...

A kormány még nem döntött arról, hogy az átváltás a piaci árfolyamon vagy alatta történjen. Orbán Gábor azonban hozzátette: piaci árfolyam alatti átváltás bizonyos kockázatokat jelent a pénzügyi stabilitásra és ezt figyelembe kell venni. Az államtitkár szerint a devizahitelek forintosítására a jövő év első negyedévében vagy első félévében kerül sor.

A bankadóról Orbán Gábor azt mondta, hogy azt a jelenlegi formájában jövőre is fenntartják.

Úgy vélte, ha lezajlik a forintosítás, a devizahitelekkel kapcsolatos elszámolás, és elkezdi működését az úgynevezett "rossz bank", akkor már tisztábban láthatják helyzetüket a Magyarországon működő pénzintézetek.
Az államtitkár szerint a bankok most nem tudják eldönteni, hogy menni vagy maradni akarnak, de a közeljövőben már átláthatóbb lesz a helyzet. Elmondta: az MKB példáján is látszik, hogy ha egy bank menni akar, akkor a kormány ott lesz, hogy felvegye a fonalat.

Orbán Gábor szerint szokatlan, hogy egy olyan kis piacon mint a magyar, 7-8 nagybank működjön, egyenként 5-8 százalékos piaci részesedéssel. Ebben az értelemben a koncentráció szerinte elkerülhetetlen.

A Reuters konferenciáján kiderült, hogy a Raiffeisen nem lesz a kivonulók közt. Az ausztriai Raiffeisen (RBI) magyarországi ágának vezérigazgatója, Heinz Wiedner szerint a bank meg akarja őrizni regionális hálózatát, és nem nagyon lennének vevők, ezért most senkivel se tárgyalnak a magyar üzletág eladásáról.

loading...


Heinz Wiedner elmondta, hogy a magyar kormány döntései újabb terhet jelentenek a banknak, most még jó a tőkehelyzetük, de a lehetséges kiadások miatt több forrásra lesz szükségük. Wiedner szerint már meg is egyeztek az osztrák tulajdonosokkal, hogy 2014 végéig további 200 millió eurót adnak a magyarországi Raiffeisennek. – Hír24

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
"DEVIZA"-CSALÁS: VALÓDI ELSZÁMOLTATÁS?
“DEVIZA”-CSALÁS: VALÓDI ELSZÁMOLTATÁS?

"DEVIZA"-CSALÁS: VALÓDI ELSZÁMOLTATÁS? A devizahitel csalások elkövetőinek valódi elszámoltatásáról Dr. Staudt vs Dr. Répássy: A devizahitel csalások elkövetőinek valódi elszámoltatásáról

FELHÍVÁS A "DEVIZAHITELESEKHEZ" - PÓKA LÁSZLÓ.
FELHÍVÁS A “DEVIZAHITELESEKHEZ” – PÓKA LÁSZLÓ

FELHÍVÁS A "DEVIZAHITELESEKHEZ" - PÓKA LÁSZLÓ   Tisztelt Nemzeti Civil Kontroll! HA valaki bankban akar demonstrálni, azt nem kell bejelenteni...

Close