Így csalogatott a bank a devizahitelek felvételére

dr. Szabó V. László ügyvéd, Nemzeti Civil Kontroll, csalogatott, devizahitel, Így csalogatott a bank a devizahitelek felvételére

Így csalogatott a bank a devizahitelek felvételére

Így csalogatott és ezt állította a professzionális pénzügyi szektor a devizahitelekről:

Devizahitel-biztosította-e a bank a teljes átláthatóságot?

(A hitelek felvételének időszakából) Előszó: "…Devizahitelek – Nem kell attól félni, hogy a háztartásokat súlyos veszteségek érhetik…A hosszabb lejáratú hitelt felvenni szándékozók továbbra is nyugodtan válaszhatják a devizaalapú konstrukciókat, mert a hitel futamideje alatt valószínüleg nem lesz a törlesztési terhet jelentősen és tartósan megnövelő árfolyamingadozás…" (* tájékoztatás az oldal alján)

Dr. Szabó V. László ügyvéd – C-776/19.sz EUB ítélet 5.pont

5)      A 93/13 irányelv 3. cikkének (1) bekezdését úgy kell értelmezni, hogy valamely kölcsönszerződés azon feltételei, amelyek előírják, hogy a számla pénzneme a deviza, a fizetés pénzneme pedig az euró, és amelyek következtében az árfolyamkockázatot – amelynek felső határa nem korlátozott – a kölcsönfelvevő viseli, a felek említett szerződésből eredő jogaiban és kötelezettségeiben jelentős egyenlőtlenséget idézhetnek elő a fogyasztó kárára, amennyiben a szolgáltató az átláthatóság követelményét a fogyasztóval szemben tiszteletben tartva nem számíthatott észszerűen arra, hogy ez utóbbi az egyedi megtárgyalást követően elfogadja az ilyen szerződési feltételekből eredő aránytalan árfolyamkockázatot.

Mit jelent ez?Azt, hogy az ítélet megfordítja a dolgot, visszafelé következtet az adós cselekményéből a szerződés tisztességtelenségére.

Vagyis ha a szerződésben korlátlan árfolyamkockázat van előírva az adós terhére és azt az észszerűen gondolkodó adós  aláírja akkor ott valami baj van a kockázatfeltárással.

Tehát vagy a kockázat van bagatellizálva vagy egyéb más módon el lett altatva az adós veszélyérzete mert különben saját nyakát nem dugta volna hurokba. 

Vagyis minden olyan esetben amikor a kockázat korlátlanságának feltárása után a bank nem számíthatott arra, hogy azt bármilyen épeszű  adós  alá fogja írni , de ennek ellenére mégis aláírta,  akkor meg kell vizsgálni azt , hogy mi vezethetett oda, hogy az adós ezt az öngyilkos lépést megtette.

Tehát ha már a bank sem számíthatott arra ,hogy a korlátlan  kockázat feltárást követően az adós bevállalja a hitelt , azért hogy elveszítse az ingatlanát és még utána 10 évig fizethesse a fennmaradó részt, de ennek ellenére az adós mégis bevállalta akkor meg kell vizsgálni ,hogy valóban biztosította-e a bank a teljes átláthatóságot.

Ebben az esetben ugyanis az adós csak akkor vállalja be az öngyilkos korlátlan kockázatot, ha annak reális veszélyét eltitkolják előle.

Tehát akár a szöveg nem egyértelmű megfogalmazásával vagy a banki alkalmazott szóbeli tájékoztatása útján eltompítják  az adós éleslátását , csökkentik a veszélyérzetét ezért hiszi azt az adós,hogy nem reális a kockázat.
Ennek kivédésre született az EUB ítélete. Dr. Szabó V. László ügyvéd

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM