FIGYELJ – megint a nyugdíjunkra pályáznak

FIGYELJ - megint a nyugdíjunkra pályáznak

FIGYELJ – megint a nyugdíjunkra pályáznak

Megint jöhet a kötelező nyugdíjpénztár – itt az MNB terve. Jobb lesz óvatosnak lenni!


Rövid előszó:

Kedves Magyar állampolgár! Ugye még nem felejtetted el, hogy nem is olyan rég 3000 milliárd forint  magánnyugdíjpénztári vagyont "államosított" a FIDESZ! 2010-ben bezúzták a magánnyugdíjpénztári vagyont: 3 millió ember megtakarítását! Neked mennyi pénzed tünt el?? Azóta sikerült megtalálnod???FIGYELJ!!! Most újabb "mestertev" született! A 24.hu megírta, hogy:

Jöhetnek a jóléti alapok, a nyugdíjpénztárak és az egészségpénztárak összeolvadásával. Mindenkit alanyi jogon beléptetnének, de ezután ő maga dönthetné el, mennyit utaljon a munkáltató a számlájára.

A várható élettartam a kétszeresére, a gyerekszám viszont négyről másfélre csökkent az elmúlt száz évben – mondta Nagy Koppány, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a Portfólió Öngondoskodás 2019 konferenciáján.

Arról is beszélt, hogy emiatt az időskori függőségi mutató drámai mértékben nő és ez folytatódni fog, még ha ezt valamelyest mérsékli is szerinte a családvédelmi akcióterv. Jelenleg 30 százalékos a függőségi ráta, ami 60 százalékosra nőhet 2060-ra.

Vannak válaszok

Világszerte nagy a nyomás a nyugdíjrendszereken, de Magyarországnak vannak válaszai a kihívásokra – mondta Nagy Koppány. Az egyik ilyen megoldás a családvédelem, a másik pedig a nyugdíj- és egészségkiegészítő rendszeres fejlesztése. A magyar háztartások pénzügyi vagyona a visegrádi országokon belül elég jó, meghaladja a GDP 100 százalékát.

Amivel gond van, hogy a nyugdíjbiztosítási és -pénztári tartalékok szintje alacsony, a megtakarítások mindössze 9 százalékát teszik ki a hosszútávú befektetések. Az európai átlag 46,5 százalékos.

1553 milliárd forintnyi nyugdíjcélú tartalék van Magyarországon, és az emberek egyre többet fizetnek be a rendszerekbe, miközben már 1,1 millió nyugdíjpénztári tag, 108 ezer nyugdíj-előtakarékossági számla, és 323 ezer nyugdíjbiztosítás van. "A pohár ez alapján félig tele van" – mondta az MNB igazgatója. Viszont a pesszimistább nézőpontból úgy mutatta be a helyzetet, hogy az aktív befizetők száma alacsonyabb, a nyugdíjpénztárba befizetők aránya 50 százalék körül van, ez rontja a számokat, emiatt a nyugdíjcélú lefedettség csak 29 százalékos.

Jóléti alapok

Egy kiegészítő rendszernél kérdéses, tud-e hatékony megoldást biztosítani, ha az érintettek több mint 70 százalékát nem fedi le – fűzte tovább Nagy Koppány, aki ismertette, hogy az MNB 2016 óta foglalkozik a versenyképességgel, a versenyképességi program az idén februárra készült el, és a nyugdíjjal és egészséggel kapcsolatos javaslatokat is tartalmaz.

Ezek közé tartozik egy garanciaalap felállítása az önkéntes pénztárak számára. Elmondta, jövő héten mutatják be a teljes költségmutatót (TKM) a pénztárakra, amely alapján össze lehet majd hasonlítani a pénztárakat az életbiztosításokkal.

Tervben van a pénztárak vagyon alapú finanszírozásának kialakítása, és az úgynevezett jóléti alapok felállítása is. A pénztárak azért fontosak, mert képesek a rendszeres, ki összegű megtakarítások összegyűjtésére, emellett a gazdaság, a vállalatok és az állam finanszírozását is segítik – magyarázta Nagy.

A problémák között említette, hogy a fiatal generációnak nincs nyugdíjcélú megtakarítása, a jelenlegi kiegészítő rendszerek nem szólítják meg ezt a korosztályt kellő hatékonysággal. Mert 2002-ben még 20-30 ezer fiatal (16-35 éves) lépett be a pénztárakba – magyarázta az MNB szakértője -, addig ma már alig 5 ezer csatlakozik. A pénztártagok korfája évről évre romlik, az átlagos tagi életkor évente fél évvel növekszik.

Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

Visszajönne a kötelező pénztár

Richard H. Thaler Nobel-díjas amerikai közgazdász szerint úgy lehet ösztönözni a megtakarításokat, hogy alanyi jogon be kell léptetni a tagokat, akik kiléphetnek, ha nem akarják ezt. A jóléti alapokba mindenkit alanyi jogon léptetnének be, az egyéni befizetés bérarányos mértékéről mindenki maga dönthetne – fejtegette Nagy Koppány.Az MNB igazgatója úgy látja, számos előnye lenne ennek, finanszírozná a tőzsdét, az államot, kiegyensúlyozná az egyéni jövedelemkülönbségeket, és kezelné a demográfiai kihívásokat is. A fiatalokat azonban a nyugdíjcélú megtakarítás üzenetével nem lehet megszólítani, ezért olyan megtakarítási célokat is támogatni kell, ami ezt a korosztályt is vonzza.

Ilyen lehet például a lakáscél, ezt Lengyelországban lehetővé tették bizonyos korlátozásokkal. A jóléti alapok az önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak összeolvadásával jöhetnének létre. A számlákon lehetne egy nyugdíjzseb és egy egészségzseb is. Az állam adókedvezménnyel motiválná a megtakarításokat, de az is felvetődött, hogy normatív támogatással segítené az alapokat. A befizetések pedig jöhetnének a munkáltatóktól és a munkavállalóktól is – derült ki az előadásából.

Magyarországon az egészségügyi megtakarítások fejlesztése is fontos – tért rá Nagy -, mivel már most is az összes egészségügyi kiadás 30 százalékát a háztartások fizetik, ez kiemelkedően magas európai szinten. Ha ezt nem intézményesítik, akkor nem lesznek hatékonyak.

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM