ENNYIT KAPUNK VISSZA A TÖRLESZTÉSBŐL

ENNYIT KAPUNK VISSZA A TÖRLESZTÉSBŐL!

Több százezer forint járhat vissza az autóhiteleseknek

 

Ez a helyzet tarthatatlan! Belerokkannak a törlesztésbe az autójukra svájcifrank-hitelt felvett adósok, pedig több százezer forint járna vissza nekik. Ám nem csak ők várják lélegzet-visszafojtva az egyoldalú szerződésmódosítások miatt megítélt összegeket. Akik már letudták a tartozást, azoknak is jár a pénz.

A pénz a még ma is törlesztő adósok esetén a most horribilis tartozást csökkenthetné, így kisebb lenne a fizetnivaló. Az átlaghitelesnek a Blikk számításai szerint a felvett összeg harmada is visszajárhat, ami 700 ezer forinttól bő egymillió forintig terjedhet.

Mivel a részletek nem csak a kamatok miatt ugrottak meg, kérdés, mi lesz a svájci frank erősödése miatti árfolyamveszteség sorsa. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Blikknek elmondta: a kormány szándékában áll a devizahitelest mentő második üteme is, a forintosítás.

– A társadalom álláspontja szerint az ingatlan-devizahitelesek ügye kell hogy elsőbbséget élvezzen, mivel őket az otthonvesztés fenyegeti. De a Kúria kimondta, a bankok szerződései tisztességtelenek, így az autóhiteleseket éppen úgy meg kell menteni, mint az ingatlanhiteleseket.

Ráadásul az autóhitelesek előbb-utóbb elveszítik éppúgy az ingatlanjukat. Hitelüket ugyanis már nem tudják tovább fizetni, a gépkocsijuk pedig már töredékét sem éri a hitelösszegnek, amely nem csökken, hanem nő, annak ellenére, hogy azt becsületesen fizetik – fejtette ki Lázár.


Korábban lapunk is írt olyanokról, akik gyakorlatilag egy luxusautó árát fizették Suzukijukra, vagy kilátástalan helyzetbe kerültek. Így egyáltalán nem mindegy, ki, mikor és hogyan juthat majd a pénzéhez.

Kérdések és válaszok a visszatérítésről

Miért fizettünk többet?

A törlesztés két okból ugrott meg. 2008-tól jelentősen gyengült a forint a svájci frankhoz képest. Így a korábbi 150-180 forintos árfolyam mára 250 fölé emelkedett. Ez az árfolyamveszteség. De a frankban számolt részlet nem csak ezzel arányban nőtt. A pénzügyi cégek adott esetben törvénytelenül megemelték a kamatot és a deviza vételi és eladási ára közötti különbséget – árfolyamrés – is az adósra hárították, amikor a törlesztést forintra számolták át.

Mi jár vissza?

Az árfolyamveszteség nem, bár az adós perelhet érte, ha úgy érzi: hitelfelvételkor nem tájékoztatták megfelelően arról: az árfolyamok elszaladhatnak, és ezért egekbe szökhet a törlesztés. Az árfolyamrés és a tisztességtelen szerződésmódosításokból – döntő részt kamatemelésből – származó többlet viszont igen.

Mindenkinek jár a különbözet?

Nem. Akinek 2009 előtt járt le a szerződése, annak a törvény szerint elévült a követelése. Ám ők nem jelentős összegtől esnek el. 2009 előtt ugyanis az egyoldalú szerződésmódosítások nem voltak jellemzőek.

Mennyit kaphatok?

A pontos összeg a szerződéstől függ, de akár több százezer forint is lehet. Fontos a felvett összeg mértéke, de az is, mikor kötötték a szerződést. Aki például éppen a 2008-as pénzügyi válság előtt kötelezte el magát, annak a futamideje nagyrészt beleesett a tisztességtelen szerződésmódosítások időszakába. Így tőle többet vontak le jogtalanul, mint aki korábban szerződött.

Mikor jön a pénz?

A devizahitelesek megsegítésére vonatkozó törvény július 26-ától hatályos, innen számítva 90 napjuk van a pénzügyi vállalkozásoknak, hogy mindenki esetében pontosan kiszámolják a különbözetet, és fizessenek. Sok bank és pénzügyi vállalkozás azonban perre ment. Ezek év vége felé zárulhatnak le, s ha nem lesz igazuk a hitelezőknek, úgy a kifizetéseket mihamarabb meg kell ejteniük. 

Ennyit kaphatunk vissza a törlesztésből


 
 Felvett összeg  Kezdő részlet Legmagasabb
törlesztés
 Kamatokkal visszajár
 2 millió Ft  42 500 Ft   83 000 Ft  600-800 ezer Ft
 3 millió Ft   63 700 Ft  124 500 Ft  900 ezer-1,2 millió Ft

A táblázat azt mutatja, hogyan alakult egy 2007 közepén öt évre felvett svájci frankos autóhitel törlesztése, és várhatóan mennyi pénz jár vissza a túlfizetések miatt. – Blikk

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM