ENNYIT KAPUNK VISSZA A TÖRLESZTÉSBŐL

ENNYIT KAPUNK VISSZA A TÖRLESZTÉSBŐL!

Több százezer forint járhat vissza az autóhiteleseknek

 

Ez a helyzet tarthatatlan! Belerokkannak a törlesztésbe az autójukra svájcifrank-hitelt felvett adósok, pedig több százezer forint járna vissza nekik. Ám nem csak ők várják lélegzet-visszafojtva az egyoldalú szerződésmódosítások miatt megítélt összegeket. Akik már letudták a tartozást, azoknak is jár a pénz.

A pénz a még ma is törlesztő adósok esetén a most horribilis tartozást csökkenthetné, így kisebb lenne a fizetnivaló. Az átlaghitelesnek a Blikk számításai szerint a felvett összeg harmada is visszajárhat, ami 700 ezer forinttól bő egymillió forintig terjedhet.

Mivel a részletek nem csak a kamatok miatt ugrottak meg, kérdés, mi lesz a svájci frank erősödése miatti árfolyamveszteség sorsa. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Blikknek elmondta: a kormány szándékában áll a devizahitelest mentő második üteme is, a forintosítás.

loading...

– A társadalom álláspontja szerint az ingatlan-devizahitelesek ügye kell hogy elsőbbséget élvezzen, mivel őket az otthonvesztés fenyegeti. De a Kúria kimondta, a bankok szerződései tisztességtelenek, így az autóhiteleseket éppen úgy meg kell menteni, mint az ingatlanhiteleseket.

Ráadásul az autóhitelesek előbb-utóbb elveszítik éppúgy az ingatlanjukat. Hitelüket ugyanis már nem tudják tovább fizetni, a gépkocsijuk pedig már töredékét sem éri a hitelösszegnek, amely nem csökken, hanem nő, annak ellenére, hogy azt becsületesen fizetik – fejtette ki Lázár.


Korábban lapunk is írt olyanokról, akik gyakorlatilag egy luxusautó árát fizették Suzukijukra, vagy kilátástalan helyzetbe kerültek. Így egyáltalán nem mindegy, ki, mikor és hogyan juthat majd a pénzéhez.

Kérdések és válaszok a visszatérítésről

Miért fizettünk többet?

A törlesztés két okból ugrott meg. 2008-tól jelentősen gyengült a forint a svájci frankhoz képest. Így a korábbi 150-180 forintos árfolyam mára 250 fölé emelkedett. Ez az árfolyamveszteség. De a frankban számolt részlet nem csak ezzel arányban nőtt. A pénzügyi cégek adott esetben törvénytelenül megemelték a kamatot és a deviza vételi és eladási ára közötti különbséget – árfolyamrés – is az adósra hárították, amikor a törlesztést forintra számolták át.

Mi jár vissza?

Az árfolyamveszteség nem, bár az adós perelhet érte, ha úgy érzi: hitelfelvételkor nem tájékoztatták megfelelően arról: az árfolyamok elszaladhatnak, és ezért egekbe szökhet a törlesztés. Az árfolyamrés és a tisztességtelen szerződésmódosításokból – döntő részt kamatemelésből – származó többlet viszont igen.

Mindenkinek jár a különbözet?

Nem. Akinek 2009 előtt járt le a szerződése, annak a törvény szerint elévült a követelése. Ám ők nem jelentős összegtől esnek el. 2009 előtt ugyanis az egyoldalú szerződésmódosítások nem voltak jellemzőek.

Mennyit kaphatok?

A pontos összeg a szerződéstől függ, de akár több százezer forint is lehet. Fontos a felvett összeg mértéke, de az is, mikor kötötték a szerződést. Aki például éppen a 2008-as pénzügyi válság előtt kötelezte el magát, annak a futamideje nagyrészt beleesett a tisztességtelen szerződésmódosítások időszakába. Így tőle többet vontak le jogtalanul, mint aki korábban szerződött.

Mikor jön a pénz?

A devizahitelesek megsegítésére vonatkozó törvény július 26-ától hatályos, innen számítva 90 napjuk van a pénzügyi vállalkozásoknak, hogy mindenki esetében pontosan kiszámolják a különbözetet, és fizessenek. Sok bank és pénzügyi vállalkozás azonban perre ment. Ezek év vége felé zárulhatnak le, s ha nem lesz igazuk a hitelezőknek, úgy a kifizetéseket mihamarabb meg kell ejteniük. 

Ennyit kaphatunk vissza a törlesztésből

loading...


 
 Felvett összeg  Kezdő részlet Legmagasabb
törlesztés
 Kamatokkal visszajár
 2 millió Ft  42 500 Ft   83 000 Ft  600-800 ezer Ft
 3 millió Ft   63 700 Ft  124 500 Ft  900 ezer-1,2 millió Ft

A táblázat azt mutatja, hogyan alakult egy 2007 közepén öt évre felvett svájci frankos autóhitel törlesztése, és várhatóan mennyi pénz jár vissza a túlfizetések miatt. – Blikk

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
ÚJRA EGYPÁRTRENDSZER?
ÚJRA EGYPÁRTRENDSZER?

Újra egypártrendszer? Giczy György közíró - Amikor ezt a kérdést föltesszük, nem járunk messze az igazságtól. Az ellenzék beszűkült mozgásterét tekintve...

A KÖZJEGYZŐK HATÁSKÖRÉNEK KÉRDÉSE AZ EU BÍRÓSÁG ELŐTT.
A KÖZJEGYZŐK HATÁSKÖRÉNEK KÉRDÉSE AZ EU BÍRÓSÁG ELŐTT

A közjegyzők hatáskörének kérdése került az EU Bírósága elé   Újabb döntés előtt. Ismét magyar devizahiteles ügy ad munkát az...

Close