ELBUKTA A PERT AZ OTP-NEM MEGFELELŐ TÁJÉKOZTATÁS

ELBUKTA A PERT AZ OTP-NEM MEGFELELŐ TÁJÉKOZTATÁS.

ELBUKTA A PERT AZ OTP-NEM MEGFELELŐ TÁJÉKOZTATÁS

[good_old_share]

Aki másnak vermet ás…

 

Elsőfokú, nem jogerős ítéletében elmarasztalta az OTP-t még a múlt héten a Fővárosi Törvényszék, és 43 millió forint megfizetésére kötelezte a bankot. A büntetést egy devizaopciós befektetési lehetőséggel kapcsolatban végzett nem megfelelő ügyféltájékoztatásáért kapta a bank, miután a felügyelet viszont nem talált kivetnivalót az ügyben – írja a mai Magyar Nemzet.
Az ügyletben az ügyfél a svájci frank euróval szembeni árfolyamára spekulált, és a bank tájékoztatása alapján lényegében az árfolyam meglódulása volt az egyetlen kockázat az ügyletben. Ehhez képest az ügyfél az árfolyamszint minimális elmozdulása során is a letéti követelmény folyamatos növekedésével szembesült, a pozíciók tartása egyre nagyobb fedezetet igényelt tőle. Az ügyletet ráadásul még a nagy árfolyam-elmozdulást hozó 2015. januári svájci jegybanki árfolyamküszöb-eltörlés előtt kötötték.

A cikk szerint később derült ki az ügyfél számára, hogy az általa korábban hónapokon keresztül alaposan tanulmányozott árfolyamkockázat mellett az árfolyam implikált volatilitása is – az ügyfél számára ellenőrizhetetlen módon – kockázatot jelentett az ügyletben. A lap szerint "az OTP még a bíróság előtt sem fedte fel a veszteséget eredményező állítólagos piaci változásokat és az előírt befizetési kötelezettség meghatározásának pontos logikai menetét", sőt e kockázatokkal még a bank termékét értékesítő brókerek sem voltak tisztában, ugyanis a kockázatkezelési osztály állítólag még velük sem osztotta meg ezeket.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/
A bank a cikk szerint lekezelően bánt ügyfelével, és a bíróság szerint a hangfelvételek és egyes írásos bizonyítékok arra utalnak, hogy nem adott kellő tájékoztatást a befektetőnek. A bíróság emiatt kimondta a két fél között fennálló szerződés érvénytelenségét. Annak ellenére döntött így a bíróság, hogy a Magyar Nemzeti Bank a perrel szorosan összefüggő fogyasztóvédelmi eljárásában korábban kielégítőnek találta a bank általános tájékoztatóit. A bank saját álláspontja szerint jogszerűen járt el, a konkrét ítéletről azonban az írásbeli ítélet kézhezvételéig nem nyilatkozik.

És egy fontos hozzászólás és észrevétel a cikkhez:

 

Ebben az esetben az ügyfél befektető volt, nem hitelt vett fel. Tudta, hogy kockázatos az ügylet, legfeljebb ő sem kapott megfelelő tájékoztatást a kockázat nagy mértékéről. A devizahitelesek esetében, viszont eltitkolták a befektetéssel vegyes hitelviszonyt. Úgy váltunk befektetővé, hogy nem is tudtunk róla. Már a szerződéskötéskor átvertek, majd a folyamatos könyvelési csalással jól felhizlalták a tőkét. A tőke a befizetések ellenére nem csökkent, hanem nőtt.

Neked erről mi a véleményed?
Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM